Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANDREJ PLENKOVIĆ:

'Ako se raspadne savez sa SDSS-om, mogući su izbori prije Nove godine'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
24.09.2019.
u 18:17

Prenijeli su nam to izvori koji su sudjelovali na sastanku te objasnili kako je namjera Plenkovićeva izlaganja, ali i ostalih članova iz vrha HDZ-a, bila u tome da se konstatira kako su izjave Milorada Pupovca neprimjerene i neprihvatljive, ali da s njim ne treba ići u polemiku

Šef HDZ-a Andrej Plenković, neslužbeno doznajemo, danas je na sastanku Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”, pokušavajući objasniti zašto se članovi HDZ-a, posebno oni iz braniteljske populacije, ne bi trebali loviti na mamce Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, iznio i tezu kako u slučaju raspada savezništva HDZ-a i SDSS-a ne isključuje i mogućnost pada Vlade te kako bi novi parlamentarni izbori u tom slučaju bili i prije Nove godine.

Pupovac živi od provokacije

Prenijeli su nam to izvori koji su sudjelovali na sastanku te objasnili kako je namjera Plenkovićeva izlaganja, ali i ostalih članova iz vrha HDZ-a, bila u tome da se konstatira kako su izjave Milorada Pupovca neprimjerene i neprihvatljive, ali da s njim ne treba ići u polemiku.

– Svima je nama jasno da Milorad Pupovac živi od provokacije i optužbi da je u Hrvatskoj na djelu ustašizacija, ali budemo li se hvatali za svaku njegovu tako bačenu udicu, nastat će potpuni krš i lom koji bi možda mogao završiti i padom Vlade. U tom su smjeru i Plenković i Jandroković objašnjavali pozicije zašto bi Pupovca, drugim riječima, trebalo ignorirati. Premda se svi slažemo da su njegove izjave potpuno nevjerojatne i da on provocira i pretjeruje – prenio nam je jedan sudionik sastanka Zajednice branitelja “Gojko Šušak”.

Na tom je sastanku, doznajemo, dogovoreno da se s Hvidrom razgovara u Makarskoj, gdje ta krovna braniteljska udruga uskoro ima sportske braniteljske igre. Josip Đakić, predsjednik Hvidre, navodno na stranačkim sastancima iznosi kako on sve razumije, ali da u Hvidri mora zastupati njezine stavove. Neki čak ocjenjuju da se Đakić na HDZ-ovim sastancima posipa pepelom te da odgovornost za oštre Hvidrine istupe usmjerava na Josipa Perišu, šefa Glavnog odbora Hvidre.

– I Plenković i Jandroković na sastanku su apelirali na razum, a iz svega iznesenog Pupovac i SDSS apsolutno ostaju dio parlamentarne većine jer bi u suprotnom, po ocjenama Plenkovića, mogla pasti Vlada – rekao nam je izvor iz HDZ-a.

Da bi izlazak SDSS-a, koji ima tri zastupnika, a kojem bi se mogao pribrojiti i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, mogao prouzročiti pad Vlade, prošli je vikend u intervjuu za N1 televiziju govorio i Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a. Očito su u vrhu HDZ-a procijenili da bi zastrašivanje padom Vlade moglo utjecati na HDZ-ovce da ne ulaze u verbalne ratove s Pupovcem. S druge strane, u vrhu HDZ-a često optužuju kako pojedine struje u HDZ-u i izvan njega priželjkuju pad Plenkovića, pa kod nekih ta poruka možda izazove kontraefekt. Nakon sastanka Zajednice branitelja, ministar obrane Tomo Medved izjavio je da je Zajednica dala punu potporu premijeru na svim programima koje provodi, prenijeli su portali. Potvrdio je da je Milorad Pupovac bio jedna od tema.

Osudili neodgovorne izjave

– Svi su na sastanku jasno osudili neodgovorne izjave Milorada Pupovca i tako dali do znanja da su neprihvatljive, posebno ako govorimo u kontekstu nekakvih možebitnih povijesnih ili revizionističkih odnosa. Dakle, vrlo jasno su svi na sastanku osudili svaki oblik iznošenja neistine, odnosno eventualnih krivih konotacija protiv interesa Republike Hrvatske – rekao je Medved, prenose mediji. Njegove riječi potvrdio je i bojnik Miljenko Filipović, predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja.

– I HDZ i predsjednik stranke i nacionalni odbor, ministri kao i premijer dali su jasnu izjavu, osudili su njegove izjave i rekli da su neprihvatljive – rekao je predsjednik Zajednice branitelja bojnik Filipović.

VIDEO Plenković o Šuici, Milanoviću, Pupovcu, putu u Helsinki...

Ključne riječi

Komentara 131

Avatar Narod
Narod
19:37 24.09.2019.

Zanimljivo gledati kako su i oni mediji i politicari protiv Pupovca koji razmisljaju kao i on, ocigledno je cilj vlada. Sve bi Pupovcu "oprostili kad bi srusio vladu a ne moze, vecina je tu i bez njega.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
21:00 24.09.2019.

Pupovac od kad postoji govori radi isto, tako je bilo i tako ostaje. Dok takozvana desnica desno od HDZea nema dometa napraviti pravu stranku s planom i programom , sluzi se jedino ideologijom ko prave partijice Pupovac ce trebati i u koaliciji.

Avatar puky
puky
19:19 24.09.2019.

Bezmozgaši ne kuže da jača bijeda sa Iblerovog trga a ne suverenisti i ostali zds_ovci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije