Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hamed Bangoura:

'Ako sada ne nadomjestimo izgubljene prihode, kasnije ćemo imati još veći deficit'

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
01.04.2020.
u 18:27

Bangoura se osvrnuo na financiranje predloženih mjera za gospodarski spas

Suosnivač modne agencije Midikenn i osnivač političke platforme Alternativa 101 Hamed Bangoura na svom se Facebook profilu osvrnuo na predložene mjere za gospodarski spas. Naime, Bangoura i Alternativa 101 objavili su jučer 22 mjere za gospodarski spas građana i Hrvatske. Sada je detaljnije objasnio neke od njih i njihovo financiranje.

"Svim dušobrižnicima, 'ekonomistima' i onima koji ne čitaju dalje od prvog reda nekog posta ili nekih inicijativa, ponešto o populizmu i financiranju mjera koje smo jučer predložili i zašto baš tim redoslijedom... (nije predugo, ne brinite se, ide u nastavcima)

Odgovor na pitanje odakle će se sve to platiti i financirati je jednostavan i vi ga jako dobro znate, samo mene uvijek pokušavate prikazati populistom i neznalicom, jer za mene vrijedi ona: 'Locirati, diskreditirati, slomiti'. On glasi isto od kuda će Vlada RH financirati većinu mjera koje i sad predlažu, samo su u njihovoj matematici zaštite vlastitih interesa na prvom, a građani i njihov interes na zadnjem mjestu. Dakle osim vašim populizmima i floskulama o uštedama u državnom proračunu koje stalno ponavljajte, a ne provodite, jer nekakva ušteda bi zaista bila odmah smanjiti broj od 576 raznih jedinica lokalne samouprave što znamo da se neće dogoditi, tu su i drugi vrlo znani instrumenti.

Prije svega izdavanjem obveznica koje kupuju banke, fondovi i razni drugi ulagači koje na sekundarnom tržištu onda može kupiti HNB, te od fondova za pomoć gospodarstvu članicama EU, (već nam je odobreno 1,7 mlrd eura) i mnogi se još pripremaju osnovati, te zaduženjem na domaćem i stranom tržištu. Naravno jako je bitno kako će se s tim novcem raspolagati i koji su prioriteti. Moji se znaju, to su građani. Pravo pitanje je koji su vaši? Kada se paralelno provode i reforme pokazat će se koliko tu zapravo ima još prostora. Dakle, novac nije problem u ovom trenutku zar ne? Problem je kad ti zamagljuju priču. Zato onima koji pitaju što je s proračunskim deficitom poručujem da on ne 'isparava' u zrak. Proračunski deficit je prihod građana i poduzeća, i ne može biti od nikog drugog.

Ako sad građanima i poduzećima ne nadomjestimo izgubljene prihode, iako i privremenim povećanjem proračunskog deficita, kasnije ćemo imati još veći deficit + 200 ili 300.000 nezaposlenih više. Onima koji su zabrinuti zbog 'duga' i oko toga dižu maglu ponavljam gore navedeno o proračunskom deficitu koji se isključivo može financirati zaduživanjem i pitam ih što je gore: 'Povećani državni deficit/dug zbog pomoći svojim građanima, očuvanja svakog radnog mjesta, stvaranja likvidnosti i pokretanja gospodarstva ili sveopći kolaps?'

Tko ne razumijete ovu logiku, ako ste i dalje bez ikakve empatije i mislite samo na sebe, branite osobne i partikularne interese, a ne javne i za dobrobit svih građana, onda i dalje duboko vjerujte da su svi drugi prioriteti važniji od samih građana od kojih i vi živite. Ni prvi ni zadnji put da neki ne vide ni dva, a kamoli 5 koraka unaprijed, samo mi nemojte pričati o populizmu i prozivati nas za populizam kako bi si olakšali dušu i sačuvali stečene pozicije, a ne obraz. U drugom postu ću, kako ovaj ne bi bio predug, odgovoriti svima na pitanje zašto je prva mjera baš deblokada svih građana odmah i sada, ako već do sada niste shvatili", napisao je.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Zbregov2
Zbregov2
19:53 01.04.2020.

po koji put nam već servirate objave ovog luftinšpektora?...

NE
Neumoran
19:34 01.04.2020.

Jel ovo kakva prvoaprilska šala? Tko je ovaj?

NE
Neumoran
19:33 01.04.2020.

Hamed, tko si uopće ti da daješ bilo kakvo mišljenje, tim više što ga uopće nitko nije od tebe i tražio. Savjetuj si ti ove sa portala index.rs a nas ostale molim ostavi da nam državu vode ljudi koji su dobili legitimitet da to čine. Ti i takvi kao ti legitimitet nemaju niti će ga ikad imati. La pa pa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije