Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA EUROPSKOG PARLAMENTA

Ako putujete vlakom, obavezno ovo pročitajte

Vlak
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
15.11.2018.
u 13:16

Prijedlog također bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, zakasnite na sljedeći, kaže Biljana Borzan

Europski je parlament izglasao Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu. Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva povrat od 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte.

– Ta prava moći će ostvariti čak i ako je kašnjenje prouzročeno lošim vremenskim uvjetima – ističe naša europarlamentarka Biljana Borzan, koja je radila na Uredbi.

Prijedlog također obvezuje na prostor za bicikle te na punu informaciju kupcima karata o njihovim pravima. Uključuje sve željeznice osim gradskog prijevoza metroom i tramvajem.

– Prijedlog također bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje jer često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, zakasnite na sljedeći. Uz to, regulira i pravo na informaciju. Dakle, putnik pri kupnji mora biti obaviješten o najboljim opcijama i o svojim pravima – kaže Borzan.

Prijedlog je usvojen s 533 glasa ''za'' i 37 glasova ''protiv''.

Pogledajte video: svađa Grmoje i Zekanovića u Saboru

Komentara 1

BA
baegnian1
16:03 15.11.2018.

Treba proširiti i pojačati željezničku mrežu u cijeloj EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije