Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan State Departmenta

Ako putujete u SAD ovo morate znati, stižu velike promjene kod izdavanja viza!

Bijela kuća
Foto: Reuters/PIXSELL
30.03.2018.
u 23:10

Ta mjera će zahvaćati 10 milijuna osoba godišnje koje žele dobiti turističku vizu ili useliti u Sjedinjene Države, ali se neće odnositi na diplomatske putnike ni vladine dužnosnike.

Osobe koje žele putovati u Sjedinjene Države uskoro će trebati navesti svoje identitete na društvenim mrežama, stare telefonske broje kao i adrese elektroničke pošte, prema planu State Departmenta objavljenom u petak.

Ta mjera će zahvaćati 10 milijuna osoba godišnje koje žele dobiti turističku vizu ili useliti u Sjedinjene Države, ali se neće odnositi na diplomatske putnike ni vladine dužnosnike.

U tom tekstu se ne spominje Program izuzeća viza (ESTA), koji uživa četrdesetak bogatih zemalja, od kojih su 30 u Europi.

Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu 90 dana u Sjedinjenim Državama bez prolaska teške procedure ishođenja vize.

Objavom u petak otvara se razdoblje javne rasprave od 60 dana o tim promjenama koje bi trebale biti potvrđene 20. svibnja.

Putnici bi trebali precizirati društvene mreže u kojima su sudjelovali, navesti kojim su se "identitetima koristili" na tim platformama tijekom 5 prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva. Moraju navesti i brojeve telefona, adrese elektroničke pošte i putovanja u inozemstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register).

Te poteze je prvi puta spomenuo predsjednik Donald Trump govoreći i o naprednoj provjeri osoba koje žele doći u Sjedinjene Države, što su organizacije za građanska prava oštro kritizirale u ime zaštite privatnog života, dok vlasti ističu da bi im to omogućilo identificirati moguće ekstremiste.

Tijekom posljednje fiskalne godine 559. 536 osoba je predalo molbe za imigracijsku vizu i 9,7 milijuna za razne američke vize.

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
02:21 31.03.2018.

zivim 500 km od SAD, jos nisam bio tamo. Niti planiram ici.

DR
Draš
00:34 31.03.2018.

Ja ionako kad zaboravim lozinku zamolim NSA da mi ju je pošalju.

DR
Draš
00:49 31.03.2018.

Primitivci na formularima imaju samo F i M rublike!!!Plenkoviću kada misliš povući odlučne mjere i držati ih sve dok se ne unormale i uvedu ostale rublike kao i sav ostali normalan svijet,šta sa osobama koje ne znaju jesu li muškoo ili žensko?Zaustavi diskriminaciju ,sada!!!Barem im otazati diplomatske akreditacije dok ne potpišu IK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije