Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završena izborna konvencija Republikanske stranke

'Ako pobijedi Joe Biden, Americi prijeti apokalipsa'

Republican National Convention - Day 3
Foto: Kevin Dietsch - Pool via CNP/Newscom/PIXSELL
1/2
28.08.2020.
u 08:40

A više nećemo dopuštati pljačku, podmetanje požara, nasilje i anarhiju na američkim ulicama i poslat ćemo saveznu policiju i Nacionalnu gardu u Kenoshu radi uspostave ZAKONA i REDA”, poručio je Trump na Twitteru, dok na ulicama bjesne nemiri

Govor američkog potpredsjednika Mikea Pencea, koji je bio glavni govornik trećeg dana republikanske nacionalne konvencije na kojoj će Donald Trump i formalno prihvatiti predsjedničku nominaciju, najbolje ocrtava glavnu poruku kojom Trumpova kampanja pokušava mobilizirati svoju biračku bazu i osigurati Trumpu još četiri godine u Bijeloj kući.

Ta se poruka temelji na masivnom retuširanju Trumpova proteklog mandata i širenju straha među Amerikancima da Amerika u slučaju pobjede Trumpova demokratskog izazivača Josepha Bidena više neće biti sigurna država.

“Trojanski konj ljevice”

Pence pogrešno tvrdi da Biden želi oduzeti novac policiji, premda demokratski kandidat najavljuje dodatna milijunska sredstva za policiju, opisujući Bidena, kojemu liberalno i lijevo krilo demokrata zamjera da nije dovoljno lijevo, kao “trojanskog konja radikalne ljevice”.

U slučaju Bidenove pobjede, ponavljali su složno Pence i gotovo svi govornici na republikanskoj konvenciji, Ameriku čeka kaos i apokalipsa: granice će biti širom otvorene, kriminalci pušteni iz zatvora, a ulicama američkih gradova valjat će se pustošenje, uništavanje i nasilje. U slučaju Bidenove pobjede, tvrdi Pence, “Amerika više neće biti američka”.

Koristeći pristup kojim je i Richard Nixon pobijedio na predsjedničkim izborima 1968., u vrijeme velikih prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, koji su često postajali nasilni, kada se nazvao predsjednikom “reda i zakona”, sada i Trump sebe nudi za predsjednika “reda i zakona”, koji je jedini sposoban spriječiti potonuće Amerike u kaos i nasilje. Republikancima pritom na ruku idu nemiri koji već nekoliko dana traju u Kenoshi u Wisconsinu, na obali jezera Michigan, gdje su policajci bez jasnog razloga ustrijelili još jednog Afroamerikanca, 29-godišnjeg Jacoba Blakea, koji će ostati paraliziran.

Uslijedili su žestoki prosvjedi protiv rasistički motiviranog policijskog nasilja, dvije su osobe ubijene, a jedna je ranjena u incidentu u kojem su sudjelovali prosvjednici protiv policijskog nasilja i naoružani muškarci koji su čuvali jednu benzinsku postaju. Republikanci su dosad za nemire na ulicama u pravilu optuživali demokrate, iako je riječ o još jednoj nedokazanoj optužbi.

Sada će takve teze biti još teže opravdati, nakon što je vodstvo NBA lige odgodilo tri utakmice završnice sjevernoameričke košarkaške lige, nakon što su košarkaši Milwaukee Bucksa u znak prosvjeda protiv policijskog nasilja nad tamnoputim Amerikancima odbili igrati, što je izazvalo povijesni bojkot u američkom sportu i prekid teniskog turnira u New Yorku i ostalih profesionalnih liga.

Prosvjednici su “pljačkaši”

Predsjednik Trump odgovorio je najavom slanja policijskih i vojnih pojačanja u Kenoshu, kako bi se zaustavila “pljačka”, kako on naziva prosvjede na kojima se traži pravda za ustrijeljenog Blakea.

“Više nećemo dopuštati pljačku, podmetanje požara, nasilje i anarhiju na američkim ulicama i poslat ćemo saveznu policiju i Nacionalnu gardu u Kenoshu radi uspostave ZAKONA i REDA”, poručio je Trump na Twitteru, gradeći upravo na toj poruci svoju predizbornu kampanju za predsjedničke izbore 3. studenoga.

Druga ključna republikanska poruka uoči izbora odnosi se na gospodarstvo, što i nije iznenađujuće s obzirom na to da je upravo gospodarstvo jedno od rijetkih područja u kojima američki birači daju prednost Trumpu u odnosu na Bidena. Pence pokušava uvjeriti kako je Trump od svog demokratskog prethodnika naslijedio gospodarsku katastrofu, što je ponovno netočno, jer gospodarski oporavak najsnažnijeg gospodarstva svijeta počeo je još u vrijeme Baracka Obame, ali je ubrzan u Trumpovu mandatu.

Aktualna gospodarska kriza za republikance je tek usputna prepreka, koju će američko gospodarstvo lako prevladati, baš kao i pandemija koronavirusa, koja je u Trumpovu mandatu života stajala gotovo 180 tisuća Amerikanaca, na što se na republikanskoj konvenciji osvrnula samo prva dama Melania Trump.

Komentara 11

DU
Deleted user
09:57 28.08.2020.

Predsjednik Trump odgovorio je najavom slanja policijskih i vojnih pojačanja u Kenoshu, kako bi se zaustavila “pljačka”, kako on naziva prosvjede ....... stoji u textu gore . Svaki razuman čovjek to naziva pljačkom jer ti i jest...., pljačka , palež i razaranje . Uzalud vam trud plaćenici ...

DE
DESNO
09:18 28.08.2020.

Podrška Trumpu!

ZA
Zapadnjak
10:45 28.08.2020.

"Pence pogresno tvrdi", prvo postoji argument na kojem se temelji Penceova izjava s obzirom da je Biden imao kontradiktorne izjave na pitanje financiranja policije, a kao drugo i bitnije, postoji li, moze li netko naći makar jedan clanak u kojem pise "Biden pogresno tvrdi" ili, ne daj boze "Obama pogresno tvrdi"; ne znam jesu li mediji pristrani, a lazu da su nepristrani ili je mozda poanta da Biden, politicar, karijerni politicar koji je u visokoj politici vec nekoliko desetljeca - ne laze? Dakle, teza je potpuno smjesna i prosjecni gradanin - koliko god ga "intelektualna elita" novinara i profesora drustvenih znanosti smatrala glupim - nije bas toliko glup da ne vidi ovu nepristojnu pristranost, i to (ta bezobrazna pristranost onih koji se hvale da su objektivni i nepristrani) je glavni razlog zasto je trump dobio 2016, zasto je boris johnson dobio nedavno, a mozda i bude razlog zasto ce trunp dobiti 2020... ako me netko zeli uvjeriti u suprotno neka mi nađe clanak u kojem se eksplicitno kaze da Biden ili npr Obama ili npr Hillary lazu ovako eksplicitno kako se redovno pise kad je u pitanju trump i njemu najbliza ekipa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije