Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nataša Novaković:

'Ako neće donijeti nikakva poboljšanja, novi zakon ne treba ni donositi'

Nataša Novaković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.07.2019.
u 14:22

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je i vijest da je Ustavni sud usvojio ustavnu tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka

Čini mi se da Ustavni sud nije ukinuo odluku Povjerenstva te da i dalje možemo voditi postupke povodom načela obnašanja javne dužnosti, komentirala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković vijest da je Ustavni sud usvojio ustavnu tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju "savjetnica" zbog kojega je Karamarko otišao s političkih dužnosti. Odluka bi trebala biti objavljena tek u petak, pa Novaković kaže da će tada znati više jer sad u zapisniku koji je objavljen ne vidi obrazloženje odluke.

– U ovom se trenutku čini da nije ukinuta odluka Povjerenstva, postupak se vraća na Upravni sud i vjerojatno je da do daljnjega možemo normalno postupati sukladno našem Zakonu, odnosno, suprotno našim strahovanjima, čini se da i dalje možemo voditi postupke povodom načela obnašanja javne dužnosti. U ovom trenutku ipak ne mogu tvrditi da to neće imati dugoročne posljedice na neke odluke jer ne znam ni obrazloženje ni kako će izgledati ponovni postupak pred Upravnim sudom, ali u ovom trenutku ne utječe na naš rad – rekla je Novaković koja će pričekati petak da govori o eventualnim opasnostima odluka Ustavnog suda na rad Povjerenstva.

– Karamarkovi odvjetnici su u tužbi naveli da Povjerenstvo uopće ne bi trebalo odlučivati o povredi načela obnašanja javne dužnosti, ali to ćemo moći komentirati u petak kada vidimo obrazloženje i izdvojeno mišljenje, bit ćemo nešto pametniji i dat ćemo izjavu s više detalja, a do tada nastavljamo po svome – kazala je Novaković.

Kako se očekuje donošenje novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, te da je to resor Ministarstva uprave, Novaković je komentirala kako od novog ministra ili ministrice uprave kao Povjerenstvo nemaju nekakvih očekivanja.

– Svi znamo da je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa negdje u proceduri. Više je nego poznat stav Povjerenstva da Zakon, ako neće donijeti nikakva poboljšanja, ne treba ni donositi. Čekamo imenovanje i vidjet ćemo kako ćemo dalje, a mi apsolutno vjerujemo da postoji prostor za poboljšanje Zakona u odnosu na ono što je "procurilo" u javnost – pojasnila je.

Što se tiče predmeta premijera Plenkovića, iz Sabora, naglašava, iako su prošla dva-tri tjedna, još nisu dobili nikakav odgovor na pitanje tko je nadležan za odlučivanje o izuzeću članova Povjerenstva od donošenja nekih odluka, točnije, o njenom izuzeću u predmetu premijera i procedure donošenja lex Agrokora.

– Poslali smo požurnice vezano za taj naš zahtjev, očitovao nam se Upravni sud koji smatra da je nenadležan, žalili smo se i sada čekamo odluku Visokog upravnog suda. Čekamo još odgovor Sabora pa ako smatra da je nenadležan kako bismo mogli ići prema Ustavnom sudu koji bi onda konačno donio odluku tko je nadležan. Što se tiče nas, mi smo učinili sve da dobijemo odluku u što je kraćem mogućem roku kada bismo dobili povratnu informaciju iz Sabora i brzu odluku Visokog upravnog suda, a kada i kako ćemo dobiti odluku, to sada ovisi o Saboru – objašnjava Novaković.

Dodala je i kako Povjerenstvo provjerava imovinske kartice ministra Gorana Marića te bivšeg ministra Lovre Kuščevića.

– Imovinske kartice dužnosnika Lovre Kuščevića bile su i još uvijek jesu u redovnoj provjeri, i mislim da će danas ili sutra izaći zaključak prema dužnosniku i on će imati 15 dana da se očituje, a poslije toga ćemo vidjeti – zaključila je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije