Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pothlađena i zapuštena

Koprivnički liječnici ostali u šoku kada su vidjeli ženu o kojoj se sin trebao brinuti

Opća bolnica Koprivnica
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/2
29.01.2019.
u 11:34

Nebriga o nemoćnim roditeljima kažnjava se s 10.000 kuna ili zatvorskom kaznom u trajanju od 45 dana

Možda to niste znali, ali na brigu o ostarjelima i nemoćnima ne obvezuje nas samo osjećaj dužnosti, već i – zakon. Nebriga se kažnjava s 10.000 kuna ili zatvorskom kaznom u trajanju od 45 dana. 

No, iako je s jedne strane plemenit, zakon nije bez svojih manjkavosti.

– Kad je osoba u srednjoj fazi Alzheimerove bolesti, vi već morate imati skrb 24 sata. Koje to dijete može preuzeti uza sve svoje radne i ostale obiteljske obaveze. Tu je apsurdnost ovog zakona – rekla je za HRT Tajana Dajčić, tajnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

– Druga apsurdnost tog zakona jest u tome što djeca ne mogu dobiti status njegovatelja po Zakonu o socijalnoj skrbi. Godine 2017. izišao je novi dodatak da se osobama koje brinu o osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija osigurava status njegovatelja, ali samo supružnicima i samo do 65. godine života.  Ne osigurava se status njegovatelja djeci, a u velikom broju slučajeva djeca brinu o svojem oboljelom roditelju – rekla je Dajčić. Dodaje kako djeca ne mogu dobiti novčanu pomoć koja iznosi 2500 kuna. 

Zakon koji djecu obvezuje na skrb o roditeljima s druge im strane ne pomaže, pa djeca koja se brinu za nemoćne i bolesne roditelje nemaju pravo na slobodne dane ni na bolovanje.

– Mislim, kako se brinuti o roditelju kojemu treba 24 sata njege i skrbi, a vi radite i morate spavati da biste mogli raditi i morate otići na posao da biste mogli dobiti plaću kako biste mogli nekako skrbiti o njima. Znači, to je bezizlazna situacija – rekla je Andrijana Kadoić (39), koja brine za teško pokretnu majku (71) i oca (78) kojem je dijagnosticirana demencija. Roditelji zajedno imaju četiri, pet tisuća kuna mirovine. U Zagrebu je samo 50 kreveta za dementne, a smještaj na tim odjelima plaća se od 7 do 8 tisuća kuna. 

– Teško je. Zna biti dana kad ste očajni, kad dođete do toga da plačete od jada jer ne znate što bi, ne znate kuda bi, kad vam se sve čini bezizlazno. To je bezizlazna situacija, a imate potrebu, imate obavezu brinuti se za svoje roditelje – rekla je Andrijana.

1000 kuna kazne

A što se događa djeci koja ne brinu o svojim nemoćnim roditeljima na svojoj je koži osjetio jedan 49-godišnjak iz okolice Đurđevca koji je osuđen zbog zanemarivanja potreba teško bolesne stare majke.

Ona je prošle godine završila u koprivničkoj Općoj bolnici zbog probavnih problema. No u bolnicu je stigla u pothlađenom stanju, nedovoljno obučena, a na sebi je imala istu odjeću u kojoj je dva mjeseca prije otpuštena iz bolnice. Osim toga, na sebi nije imala donje rublje i imala je neugodan miris na urin, piše podravski.hr.

Žena je imala moždani udar, dementna je i ne može se brinuti za sebe, a zbog stanja u kojem su je zatekli liječnici su alarmirali Centar za socijalnu skrb.

Žena je u bolnicu dovezena u izrazito zapuštenom higijenskom stanju, obučena samo u taknu prljavu majicu i prljave rupičaste hlače. Iz bolnice su potvrdili kako je istu odjeću imala na sebi kada je otpuštena kući u siječnju 2018. godine nakon moždanog udara.

– Brat koji živi 40 godina u Njemačkoj svu brigu o majci prepustio je meni. Majku perem u lavoru jer ne može ući u kadu. Pelene joj nisam kupio jer mi je Centar obećao pelene, ali nisu mi ih dali. Dok sam ih imao, majka je nosila pelene, a sad kad ih nemamo, ne nosi ih – branio se 49-godišnjak na sudu i kazao kako je hitnu pomoć zvao 11 puta.

– Majka je jedno vrijeme bila na smještaju u domu, ali sam je ipak vratio kući da se brinem o njoj. U veljači sam hitnu zvao 11 puta. Iz toga se može vidjeti tko se za koga brine. Ako ona to ne želi, na nju ne možemo utjecati ni ja ni doktor – rekao je osuđeni sin koji zbog zanemarivanja majke mora platiti kaznu od 1000 kuna.

Pogledajte video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina

Ključne riječi

Komentara 44

DO
doktorica
10:57 29.01.2019.

kod nas su učinkoviti samo zakoni za kažnjavanje,a neučinkoviti su za pomoć

Avatar javorko
javorko
10:41 29.01.2019.

Nebriga se kažnjava s 10.000 kuna ili zatvorskom kaznom u trajanju od 45 dana. ja ne znam koji imenom nazvati pisce zakona da ne budem baniran..recite mi genijalci kako ces njegovati roditelja ako si zaposlen konjine neinteligentne !!

DO
dopizdilomi
12:09 29.01.2019.

S koliko se kažnjava nebriga (nerad) za pacjenta u bolnicama ili je sve po zakonu kako bi Kujundžija rekao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije