Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Različita sudska praksa

Ako napišete 1312 ili ACAB na društvenim mrežama, država odmah kažnjava

Indexov novinar Gordan Duhaček proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu
Filip Kos/PIXSELL
17.09.2019.
u 09:20

Znak, povik, natpis i sve izvedenice fraze All cops are bastards, nalaze se na 23. stranici upute MUP-a pod nazivom ''Simboli i znaci od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje''

Novinar Gordan Duhaček uhićen je jučer zbog objava na Twitteru. Jedan od spornih tvitova je objava verzije pjesme Vila Velebita kojom je komentirao aferu fekalija, zbog čega će doznati presudu za to za dva dana, dok je na licu mjesta dobio kaznu zbog tvita u kojem se nalazi ACAB, skraćenica izraza ''All cops are bastard'', što bi u prijevodu značilo ''Svi su policajci kopilad''.

Korištenje te skraćenice redovito dovodi do prekršajnih naloga i osuda. Neke od osuda zbog korištenja kratice ACAB pronašao je i Telegram, među kojima su i presude ljudima koji su se na društvenim mrežama koristili brojkom 1312, što je šifra za ACAB, samo prema redoslijedu slova abecede. 

Navijači KK Split nedavno su osuđeni na temelju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer su na utakmici u ožujku 2018. razvili transparent s natpisom 1950=1312. U presudi Sud je naveo kako te brojke u jezičnom značenju predstavljaju Torcida=ACAB i kaznio petoricu navijača novčanim kaznama od 198 do 378 kuna. 

Indexov novinar Gordan Duhaček proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu
1/14

Novčanu kaznu dobio je čovjek jer je na svom Facebook profilu stavio, kako piše u presudi, “sliku maskirane osobe koja u ruci drži posložene karte redoslijedom AS, 3, AS, 2, što je zamjena za međunarodno poznatu skraćenicu ACAB kojom se omalovažavaju policajci”

U sličnoj presudi suda iz Pule, situacije kad se na društvenim mrežama pišu kratice 1312 i ACAB uređene su dodatnim propisima. Znak, povik, natpis i sve izvedenice fraze ''All cops are bastards'', nalaze se na 23. stranici upute MUP-a pod nazivom ''Simboli i znaci od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje''. 

Prema toj interpretaciji isticanjem kratice ACAB policijske službenike dovodi u “neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje na temelju društvenog položaja” i zato se prema uputama odmah kreće u kažnjavanje.

Telegram navodi kako praksa pokazuje da se prijetnje, osim ako nisu upućene visokopozicioniranim političarima, uopće ne kažnjavaju. Kao primjer navode prijetnje upućene njihovu fotografu nakon objavljene reportaže s mise za Antu Pavelića održane u centru Zagreba. Poznati portal navodi kako su prijetnje prijavili, no nitko za njih nije procesuiran. 

Komentara 31

DU
Deleted user
09:56 17.09.2019.

Ako dobro razumijem ono što je do jučer objavljeno - taj lik nema hrvatsko državljanstvo i nema prijavljen boravak u Hrvatskoj. On bi morao imati izdanu radnu dozvolu za Republiku Hrvatsku. Ima li je? Ako se netko ilegalno nalazi na teritoriju Republike Hrvatske treba ga šupirati u zemlju iz koje je došao u Hrvatsku.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:52 17.09.2019.

odrekla ga se i rođena majka u Tuzli te Tportal kao lijevi medij a prigrlio ideološki kolega tj. mrzitelj Katolika Matija Babić

DU
Deleted user
10:05 17.09.2019.

Imao sam "čast" ponekad pročitati umotvorine goreuslikanog i to sve vrvi od fekalnih fraza, nalik natpisima iznad pisoara u srednjošk. WC, dok markiranti tamo puše za vrijeme sata. To je toliko sažalna razina da ne vidim aspolutno nikakvog razloga da bi bilo tko bio na njegovoj strani navodne "istine". Novinar je nekoć bio zanimanje za intelektualce, podrazumijevao se fini rječnik i širok krug poznanstava među elitom. Ovo je kamena sjekirica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije