Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trećemajci

"Ako nam ne date plaće i škver, izlazimo prosvjedovati na ulice"

3. maj
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
25.02.2010.
u 15:50

Radnici, osim plaća, traže izdavanje jamstava za drugu tranšu kredita te prodaju broda “Monte Carlo”. U protivnom će tražiti i smjenu ministara.

Hoćemo zarađene plaće i od škvera ne odustajemo dok smo živi!, jednoglasno je jučer na mirnom skupu u brodogradilištu “3. maj” poručilo oko tisuću prosvjednika - članova Sindikata metalaca Hrvatske i “3. maja”, kooperanata i ogorčenih radnika riječkog škvera, koji sa strepnjom ulazi u drugi krug privatizacije.

Neće biti dolina gladi

Juraj Šoljić, glavni povjerenik SMH u “3. maju”,  izložio je pet osnovnih zahtjeva koje trećemajci stavljaju pred Vladu - u protivnom, tvrdi, poslije prvog ožujka središte grada blokirat će velikim prosvjedom. Škver se neće pretvoriti u dolinu gladi.

- Tražimo izdavanje jamstava za drugu tranšu kredita za izgradnju četiri broda za domaće brodare, imenovanje stalne uprave, rješavanje prodaje broda “Monte Carlo” koji na navozu stoji već šest mjeseci, nastavak proizvodnje i - ono najvažnije - hitnu isplatu siječanjskih plaća radnicima, naveo je. Dobre vijesti stigle su iz Zagreba jučer - gotovo dva tjedna nakon što su sindikalci premijerki poslali zahtjev za hitnim sastankom predstavnika Vlade, uprave, NO-a i sindikata, on je odobren. Danas bi trebali doznati je li sastanak u Ministarstvu gospodarstva urodio plodom.

Povijest se ponavlja?

Najviše od svega, trećemajci strahuju da će se recentna povijest iz jeseni 2009. ponoviti - i tada je škveru prva tranša kredita od 52 i pol milijuna dolara odobrena, a plaće sjele na račune, tek nakon prosvjednog skupa i sastanka u Vladi no, nakon prvog ushita, uslijedili su problemi - prvi krug privatizacije neslavno je završio, proizvodnja je zamrla, a rastuća nelikvidnost dovela je do sadašnjeg stanja. O neizvjesnoj budućnosti brodogradnje u županiji i potrebi trećemajca da se drže zajedno i ne popuste pred lažnim obećanjima ne prosvjedu je govorio i Željko Maričić, predsjednik Sindikata “3. maja”.

– Strepnje su opravdane, dovedeni smo u situaciju bez perspektive. Brodogradnja koja, kad radi normalno, proračun puni, a ne tereti, 20 se godina uništava, a ova će generacija to iskorištavanje zaustaviti - poručio je okupljenima koji su se s tvrdnjom složili transparentima: “Tuđe nećemo, škver ne damo.”

Komentara 24

PO
podravec
21:01 25.02.2010.

Capolo, svi su do sada obečali da će sve radnike zadržati. Znaš li barem jednoga koji je obečanje ispunio? Da li je netko kažnjen oduzimanjem ako se nije držao ugovora? Čudi me da još ima tako naivnih ljudi kao što si ti.

OB
-obrisani-
16:15 25.02.2010.

Daj više izađite na ulice plz, dosta praznih prijetnji..:P

OB
-obrisani-
16:40 25.02.2010.

bomba, ma upravo tako! Sindikati i Radnici! Na ulice! Pokažite zube.... Zar ste ovu Hrvatsku željeli devedesete!? Doli domaći izdajnici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije