Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ako ijedan roditelj sjedne i porazgovara s djetetom, vrijedilo je...

škola
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
11.12.2018. u 07:55

Je li napokon vrijeme da nastavnici dobiju status kakav zaslužuju, pa će ih
i djeca više poštovati?

Ispalo je nekako najpoštenije. Nastavnik koji nikako nije smio nasrnuti na učenike dobio je opomenu pred otkaz i još jednu priliku, kažnjeni su i učenici, birokrati će u zapisnik unijeti da škola nije poduzela sve što je trebalo, ministrica Divjak pripremit će akcijski plan prevencije nasilja u školama i spriječiti najavljene nastavničke prosvjede... No, ono najvažnije što je donio incident u Tehničkoj školi Čakovec zapravo je reakcija javnosti i gotovo unisona podrška nastavniku. Nakon prve vijesti o incidentu sve je išlo prema onome da je opet neki nastavnički Grinch djeci ukrao snove.

Prvi komentari bili su: “Vidio bi on da je napao moje dijete!” ili “Što takvi imaju raditi s djecom!?” A onda je profesor progovorio. Umjesto da šutke u zapisnik izdiktira što se dogodilo, on je javno rekao da ga je sram, ali da je zlostavljan na svojem radnom mjestu. I eto preokreta!

Galerija – Profesori dijele negativna iskustva koja su doživjeli s nasilnim učenicima

škola
1/9

Iz sata u sat stizale su na društvene mreže reakcije roditelja koji su sami počeli pisati o tome da današnja djeca ne trpe autoritete, da su neposlušna, da su neodgojena, da samo sjede doma pred videograma, da se neposluh nekad (i) u školama rješavao nenastavnim sredstvima poput šibe i ćuške iza uha...

Roditeljima, koji moraju priznati da pred djecom znaju gunđati o težini testova i preopširnoj lektiri čime i sami podrivaju autoritet nastavnika, u tom javnom osipanju žuči pridružili su se i sami nastavnici, koji su nizali svoja iskustva u učionicama među kojima su neka zvučala kao prizori iz “Pretkazanja” ili “Djece kukuruza”. Zar to naša djeca rade, čudili su oni koji u svakom djetetu vide samo ono neiskvareno i nevino. I što sad dalje? Hoće li Ministarstvo nastavnike proglasiti službenim osobama pa im dati sašiti i neke uniforme, poput policijskih? Možda im daju i razblaženi suzavac? Ili je možda vrijeme da ih se oslobodi silne papirologije i tereta da će inspektori u svakoj prijavi nasilja ionako pronaći neku grešku u koracima. Pa radije trpe i šute.

Je li napokon vrijeme da dobiju status u društvu kakav zaslužuju, pa će ih i djeca gledati s više poštovanja? Prof. Dragičević nije želio šutjeti i pokrenuo je lavinu. Ako ijedan roditelj sjedne doma s djetetom i porazgovara o nasilju, vrijedilo je. A djeca su nam takva kakvo je i društvo.     

Pogledajte kako je ova učiteljica zlostavljala učenike


 
Ključne riječi

Komentara 3

DO
Dolinski
10:15 11.12.2018.

Pedagoška struka je zakazala, nije dala učinkovite odgojne instrumente niti roditeljima niti nastavnicima. Za mekanu pedagogiju koju podučavaju zaposleni roditelji nemaju vremena (dakle nije primjenjiva), a ni nastavničko osoblje nema vremena za istu (dakle također nije primjenjiva). Umjesto da se pedagoška struka suoči sa svojim porazom i iznese neke *nove* ideje oni tupe po starom

MK
mksdk
16:01 11.12.2018.

Kada se "modernim" socijolozima i "stručnjacima" da za pravo da kreiraju društvo prema svojim debilnim teorijama, onda posljedice greški u teoriji nužno dolaze na naplatu u stvarnom životu. Nad čitavim generacijama se provodio socijalni inžinjering i sada se čudimo što sve odlazi u Honduras. Čitava struktura sveučilišnih profesora po kojekakvim društvenim fakultetima mora biti uklonjena sa svih svojih funkcija jer lažima upropaštavaju čitave narode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije