Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predizborna kampanja

Ako dobiju izbore, Linić bi Milanovića maknuo iz vrha SDP-a

linić, milanović
Robert Anić/PIXSELL
18.08.2011.
u 08:00

Uoči službenog početka predizborne kampanje, veteran najjače oporbene stranke zbog najnovijeg intervjua šefove i kolege okrenuo protiv sebe

Nakon što postane premijer, Zoran Milanović trebao bi otići s mjesta predsjednika SDP-a! Smatra to SDP-ov veteran Slavko Linić. Štoviše, u intervjuu za tjednik Globus Linić je rekao da svi oni koji budu članovi nove vlade neće moći biti u Predsjedništvu stranke. Tvrdnje budućeg ministra financija (ako SDP i partneri osvoje vlast) zbunile su, a vjerojatno i zgrozile vrh stranke.

Strogo uz šefa

Nitko od naših sugovornika iz vrha stranke ne slaže se s Linićevom idejom micanja Milanovića s mjesta predsjednika stranke.

– Mjesta predsjednika Vlade i predsjednika stranke nisu inkompatibilna. Sasvim je prirodno da premijer bude istovremeno i šef u svojoj stranci. Tako je, uostalom, i drugdje u Europi – rekla nam je Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a. – Ne mislim – kaže – da je Slavko mislio išta loše. – Jednostavno je – smatra ona – želio malo šire govoriti o težini preuzimanja odgovornosti i u državi i u stranci.

U razloge zbog kojih je Linić kazao da Milanović ne može istovremeno biti i premijer i šef stranke, Vojko Obersnel (član Predsjedništva i riječki gradonačelnik) nije želio ulaziti, ali je kazao da se s Linićem ne slaže.

– To je njegova (Linićeva, op. p.) slobodna interpretacija. Naravno da je logično da Zoran Milanović ostane šef stranke ako pobijedi na parlamentarnim izborima – rekao je Obersnel. – Na tijelima stranke nikada nije bilo govora o tome – odgovorio je Obersnel na naše pitanje je li ikada čuo da je Zoran Milanović izrazio želju da napusti mjesto predsjednika stranke ako postane premijer.

– Zoran takvo što nikad nije rekao preda mnom – odgovorila nam je osoba iz samog vrha stranke na isto pitanje. Osim što se s Linićem ne slažu o Milanoviću, ne slažu se ni s njegovom tvrdnjom da bi svi budući ministri trebali otići iz vrha stranke.

– Ja ću se sigurno kandidirati na unutarstranačkim izborima za jedno od mjesta u Predsjedništvu stranke jer smatram da kao članica Vlade moram imati odgovornost i prema građanima i prema članovima stranke – jasna je Milanka Opačić.

Svi naši sugovornici tvrde da su Milanović i Linić u odličnim odnosima, potvrđuju da će Linić u novoj vladi gotovo sigurno biti ministar financija, i da Linićevu izjavu ne treba tumačiti kao njegov osobni obračun sa Zoranom Milanovićem.

A kako to tumačiti ako ne sukobom?

Kontrola štete

– Iako se ne slažem s Linićem i mislim da je logično da premijer bude i šef stranke, Linićeve izjave ne treba tumačiti kao sukob s Milanovićem. To nije ništa novo, to je stara Linićeva ideja da treba odvojiti mjesto predsjednika Vlade i predsjednika stranke – tvrdi saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy.

Svjesni da je Linić svojim intervjuom “zapalio vatru”, svi naši sugovornici bili su vrlo odmjereni u svojim izjavama, želeći odmah na početku iskontrolirati štetu. Čak i u neslužbenom dijelu razgovora rekli su nam da ne misle da Linić otvara frontu prema Milanoviću, a time i prostor za nekog svog igrača na izborima za šefa stranke koji će se održati najkasnije šest mjeseci nakon parlamentarnih.

Jedno od tumačenja glasi: Milanović preko Linića pušta balon da vidi kako bi bilo prihvaćeno njegovo povlačenje s mjesta šefa SDP-a. – Meni Zoki ne sliči na takva čovjeka – kazala nam je osoba iz vrha stranke.

Komentara 333

MA
Markoc
13:20 18.08.2011.

Linić dobro zbori.

Avatar delminium
delminium
08:58 18.08.2011.

patuljčice htjela ti priznat ili ne Kosor je nasljedila prazan novčanik. Naravno zaslugama HDZ-a ali u praznoj kući teško je biti gazda.

TC
tigar-cro001
10:39 18.08.2011.

HDZ+SDP=SKJ sve ostalo je \"igrokaz\" za \"sitnozube\".....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije