Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI TIGROVI OPSTATI?

Akcijski plan za spas tigrova

tigar
29.01.2010.
u 08:55

Od sto tisuća početkom 20. stoljeća, broj tigrova u divljini pao je na današnje tri i pol tisuće. Trinaest azijskih zemalja u kojima tigrovi žive donijelo je u Tajlandu plan za spas velikih prugastih mačaka.

Na konferenciji u tajlandskom obalnom odmaralištu Hua Hinu, koja traje od srijede, trinaest zemalja trebalo bi danas usvojiti deklaraciju za spas tigrova s ciljem da se do 2022. udvostruči broj tigrova u divljini.

Bangladeš, Butan, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar (Burma), Nepal, Rusija, Tajland i Vijetnam sudionici su ministarskog sastanka koji je organizirala Globalna inicijativa za tigrove, koalicija koju su 2008. osnovali Svjetska banka, institut Smithsonian i četrdesetak grupa koje se bore za očuvanje okoliša. Njihovu današnju deklaraciju trebali bi u rujnu odobriti šefovi država svih 13 zemalja na sastanku u Vladivostoku.

Deklaracijom se zabranjuje gradnja cesta i mostova koji bi ugrozili ionako bitno smanjena područja divljine u kojima još žive tigrovi, a predviđaju se i posebne tampon-zone i koridori kojima će se povezati utočišta i nacionalni parkovi. Također je planirana potpuna zabrana trgovina dijelovima tijela tigrova i pooštravanje mjera protiv krivolova.

- Uz političku volju i provođenje potrebnih mjera, izumiranje divljih tigrova u većini njihovih staništa može biti spriječeno. Očuvanje tigrova bitno je zbog zaštite biološke raznolikosti i čuvanja bitnog dijela našeg nacionalnog naslijeđa – navedeno je u deklaraciji, ali nisu navedeni novi izvori financiranja napora za očuvanje te nije jasno odakle će doći ulaganje novca za spas tigrova, za koje znanstvenici ističu da mora biti udvostručeno da bi mjere mogle biti provedene.

- Ako uspijemo provesti sve mjere navedene u ovoj deklaraciji, zaustavit ćemo pad populacije tigrova te je ovo pozitivno, a ne negativno. Ja sam deklaracijom sasvim zadovoljan – izjavio je John Seidensticker, šef odjela konzervacijske ekologije na Smitsonianu i predsjedavajući zaklade Spasimo tigrove.

Komentara 2

DE
Deprimirani
09:06 29.01.2010.

Ništa to ne pomaže! Samo usporava propast!

OB
-obrisani-
14:20 29.01.2010.

Lijepi tigrovi ugroženi ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije