Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaostali predmeti

'Akcija za suce: 100 najstarijih ostavina, nagrada slijedi...'

plakat
Željko Mršić/Pixsell
07.06.2013.
u 13:03

Predsjednik zadarskog suda plakatom pozvao na rješavanje stotinu najstarijih predmeta. Nakon prigovora dijela sudaca plakat je povučen.

Za suce i sudske savjetnike: Akcija – 100 najstarijih ostavina. Nagrada slijedi. Ponuda do isteka zaliha. Ovo je sadržaj plakata koji je na Općinskom sudu u Zadru izvjesio predsjednik Općinskog suda Željko Rogić, koji je tako pozvao svoje kolege da uz svoje predmete preuzmu i što skorije rješavanje predmeta starih i do 40 godina. Nakon prigovora dijela sudaca iz Udruge sudaca plakat je povukao. No, rezultat je ostao!

Naime, 60 predmeta zadarski su suci preuzeli već prvi dan, a očekuje se da će uskoro biti preuzeti i svi ostali predmeti. Riječ je o predsjedniku Općinskog suda pod čijim je predsjedanjem sud samo u tri prva mjeseca smanjio broj neriješenih predmeta za 1300, odnosno to je bio broj predmeta gotovo jednak umanjenju broja neriješenih predmeta u cijeloj prošloj godini na zadarskom Općinskom sudu. Sve to napravljeno je s četiri suca manje i to uz sporazum sa sucima da se ne odlazi na godišnji odmor zbog ažurnosti. Zadarski sud danas ima 17.120 neriješenih predmeta, a stotinu ih je starih od 25 do čak 40 godina.

– Želio sam riješiti stotinu najstarijih ostavina i pozvao sam kolege da se dobrovoljno jave oni koji žele preuzeti određen broj predmeta. To je bio jedini način da pored svih ostalih predmeta koje suci imaju izdvojimo takav jedan krizni opseg predmeta i da ih na taj način riješimo. Akcija jako dobro ide i radi se o tome da suci sami sebe dragovoljno opterećuju jer i oni žele da se to riješi. Primam kritike nekih kolega koje razumijem kada kažu da plakat ne priliči ugledu suda i da to podsjeća na trgovačke centre. No, ja sam tu htio biti malo duhovitiji i veselije im najaviti dodatni rad – rekao nam je Željko Rogić.

Dodao je da će se možda neki nekoliko dana ljutiti, no kako je bitno da se postigne cilj, a to je rješenje sto najstarijih ostavina.

– Mi iznad svih očekivanja rješavamo zaostale predmete jer smo prije godinu dana oko ljeta imali prošlog 23.000 neriješenih predmeta, a sada ih je oko 17.000. Parnični suci koji su imali 600 neriješenih predmeta sada imaju po 300, a idemo prema tome da i taj broj prepolovimo – rekao je Željko Rogić ističući da će za obećanu nagradu za rješavanje sto najstarijih ostavina pitati Ministarstvo može li se iz reprezentacije za koju nije potrošena ni kuna nagraditi suce, u krajnjem slučaju, barem slobodnim danom.

>>Sud u Zadru srušio rekord, u samo tri mjeseca 1304 manje predmeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije