Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Spasimo blokirane!

Bez grijanja i tople vode živim već dvije godine

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
19.03.2018.
u 11:04

Jadranku Turk ovršio je Zagrebački holding – duguje za pričuvu, vodu, smeće i plin

Prvi put blokirana sam prije četiri godine, zbog duga od 300 kn za smeće. Tada nisam ni znala što je blokada, samo nisam mogla podići mirovinu. Otvorila sam zaštićeni račun, spasilo me kad je drugi put sjela ovrha za neplaćena četiri računa T-Coma od po 40-ak kuna. Za oko 200 kn duga ovršeno mi je 1900 kn – opisuje Jadranka Turk, umirovljena Inina administratorica, prva iskustva s blokadom.

Izdaci za previjanje rane

Ima 59 godina, ali je kao stopostotni invalid, jer je rođena sa spinalnom mišićnom atrofijom, još prije 18 morala u mirovinu. Prima 1160 kn, sto kn dodatka za tjelesno oštećenje i 800 kn za tuđu pomoć i njegu. Po stanu se uspijeva kretati pomoću štaka, izvan njega u kolicima. Nekako bi se, smatra, i snašla s primanjima jer ni lijekovi koje uzima nisu skupi, da nije troškova za sterilne gaze, fiziološku otopinu i dezinfekcijsko sredstvo; kupuje ih za previjanje rane na nozi koja nikako ne zacjeljuje.

– Dobivala sam obloge od srebra, ali je onda moja obiteljska liječnica odlučila da više na njih nemam pravo pa se rana jako proširila i, tek nakon što sam ih ponovno dobila, ona se smanjila. Ali strahujem da mi ih ponovno neće dati pa ću opet proći istu kalvariju.

Ali nije joj to, kaže, najveći problem: u ovrsi je za račune Zagrebačkog holdinga: pričuvu, vodu i smeće, dok joj je Gradska plinara još prije dvije godine prekinula isporuku nakon što, kaže, nisu pristali da dug plati obročno.

– Iskoristili su priliku kad su rekli da moraju promijeniti brojilo. Pustila sam ih u stan i skinuli su staro, ali novo nisu stavili nego su plombirali cijev. Otad nemam grijanje ni toplu vodu. Nije ugodno, posebno zimi u kupaonici. Moram se i kupati parcijalno... Bilo je gadno na onim minusima nedavno – kaže J. Turk.

Objašnjava da je njima, distrofičarima, ionako uvijek hladno. I ljeti. Zbog nekretanja i loše cirkulacije. Dvaput je pokušala ishoditi otpis: prvi put ponudilo ga je ministarstvo Milanke Opačić, no mjera je zahvatila građane koji su bili u blokadi od rujna, a ona je u blokadu “upala” tek listopadu te godine. Pa je propalo. Drugi put ponadala se kad je lani u svibnju, netom prije lokalnih izbora, dobila na kućnu adresu pismo gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kojim poziva ovršene građane na predaju zahtjeva za obročnom otplatom, otpisom zateznih kamata i dijela troškova.

Štedi struju i “polovi” račune

– Predala sam zahtjev u srpnju 2017. i otad – ništa. Jednom sam zvala Holding da se raspitam o fazi postupka, ali službenica mi je rekla da me ništa ne razumije i sklopila slušalicu – obeshrabrena je J. Turk, koja je poslala i mail Holdingovu Odboru za predstavke i pritužbe. Dug je prije dvije i pol godine iznosio 8000 kn. Nije, kaže, u međuvremenu ni provjeravala koliki je, ionako se skida ovrhom. Jedino što nekako uspijeva “poloviti” su računi za struju: plaća ih sa zakašnjenjem, ali prije ovrhe.

– Na to mi ode najmanje 500 kn, gasim stalno grijalicu da ne bude previše, a asistentica za njegu opere mi rublje i vrati ispeglano, perilica mi je u kvaru – zahvalna je. Optimistično kaže da se ipak dobro bori sa životom, tek kad je, dok gleda vijesti, stisne u prsima, popije – hellex.

U Zagrebačkom holdingu raspitali smo se o zahtjevima ovršenih koji su im se javili nakon gradonačelnikova poziva i pitali koliko ih je dosad riješeno. Nisu se očitovali, no neslužbenim smo kanalima doznali da ih je predano oko 900, a riješen samo – jedan.

Iz Holdinga tek odgovaraju da će J. Turk, kao i ostale koji su podnijeli zahtjev, uskoro kontaktirati referenti zaduženi za postupak.

Nakon gradonačelnikovih grandioznih najava o planovima rješavanja problema ovršenih, nedavno su upravo na tu temu konferenciju za novinare organizirali predstavnici Radničke fronte u Skupštini Grada Zagreba i Udruga Blokirani. Zastupnica RF-a u Skupštini Katarina Peović Vuković tražila je tematsku sjednicu o 64.000 ovršenih Zagrepčana i postavila je o tome i pitanje na Aktualnom satu, no još nije stavljeno na dnevni red, iako je najavljeno za kraj ožujka.

Komentara 19

LO
Long
11:53 19.03.2018.

Bitno je da narkomani imaju sve tablete za odvikavanje besplatno.

DR
Draš
12:00 19.03.2018.

Bravo,tako se brani Zemlja,minimalnim ispuštanjem CO2,čestitam.Trebalo bi isključiti grijanje i toplu vodu i političarima da i oni pridonesu spasu od kataklizme lijepog vremena.

DR
Draš
11:56 19.03.2018.

Sarnavka i kompanija će dobivati 1,2 milijarde godišnje za žene u nevolji,problem riješen ,tako da nema potreba za potenciranje ovog problema,žena može več sada početi ljubiti stopala pape Plenkovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije