Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Početak je školske godine i u promet kreću tisuće djece

HAK
08.09.2020.
u 11:44

Akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ - HAK upozorava vozače i roditelje na oprez

Polazak u školu važan je trenutak u životu djece. Prvašići mijenjaju životne navike, razdoblje igre završava s prvim školskim obavezama. Veća samostalnost djece odnosi se i na uključivanje u svakodnevni promet, gdje se kriju velike opasnosti. HAK već desetljećima, s početkom svake školske godine, upozorava na sigurnost djece u prometu, slanjem poruka o prometnoj sigurnosti, odnosno organizirajući akciju „Sigurno u školu s HAK-om“. Ova vrijedna akcija u okolnostima epidemije bolesti COVID-19 održat će se na ograničeni način, međutim, ne izostaje senzibiliziranje javnosti na prisutnost velikog broja djece u prometu te konkretnim savjetima vozačima, obiteljima i samim mališanima.

Vozači pripazite – posebno brinite o djeci!

Djeca su najranjivija skupina u prometu jer nisu u potpunosti svjesna opasnosti, zaigrana su, ne percipiraju opasnosti kao odrasli, ograničeno im je vidno polje, opterećena su početkom školske godine i torbama. To vrijedi za prvašiće, ali i stariju djecu koja početkom školske godine, nakon ljetnih praznika mogu reagirati neočekivano.

Stoga u HAK-u pozivaju vozače na veći oprez u prometu – poštujte prometne znakove i propise i pridržavajte se sigurnosnih pravila. Kad se približavate pješačkom prijelazu budite oprezni, usporite, propustite pješake, ne ometajte ih i ne ugrožavajte. Posebno pazite na djecu koja hodaju uz cestu. U slučaju opasnosti, upozorite na svoju prisutnost zvučnim signalom (trubom). U blizini škola, vrtića i u zonama smirenog prometa usporite i vozite oprezno.

Budite koncentrirani dok vozite i izbjegavajte korištenje uređaja koji vam odvraćaju pažnju od ceste, posebno mobitela.

Roditelji – vi ste ključni u prometnom odgoju!

Statistički podaci pokazuju da djeca češće stradavaju kao putnici u automobilima koje voze njihovi roditelji nego kao samostalni sudionici prometa. Najčešće se to događa zbog nepravilnog korištenja ili nekorištenja sigurnosne sjedalice. Jedno istraživanje HAK-a o prijevozu djece u automobilima pokazalo je kako gotovo polovica roditelja neispravno prevozi svoju djecu. Podsjetimo, kod sudara pri brzini od 50 km/h dijete će udariti u prepreku istom jačinom kao da je palo s trećeg kata.

Sve počinje od roditelja koji odmah na početku moraju svojim primjerom pokazati kako se ponašati u prometu. Djeca koju roditelji prevoze u automobilu moraju biti adekvatno osigurana – u autosjedalicama, vezana sigurnosnim pojasom sukladno propisima. Djeca ne bi trebala biti prepuštena sebi samostalnim polaskom u školu ili na igrališta. Roditelji moraju naučiti djecu kako sigurno savladati temeljne prometne situacije poput prelaženja ceste sa semaforom ili bez njega, praćenja prometa, prolaženja između parkiranih vozila, hodanja uz rub ceste. Djeca će ih kad su sama kopirati i raditi ono što čine roditelji, no oni bi morali biti svjesni kako su uzor svojoj djeci i onda kad krše propise i rizično se ponašaju.

Uloga roditelja u prometnoj edukaciji je ključna. Ono što djeca od njih nauče pratit će ih čitavog života i oblikovati pozitivne vrijednosti i stavove, poštovanje i odgovornost za vlastito zdravlje i život te stjecanje suosjećanja i poštovanja u odnosu na druge.

Stoga u HAK-u pozivaju sve roditelje da budu primjer svojoj djeci tako što će se sami pridržavati prometnih pravila.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije