Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica Bučja

Akcija kojom su hrvatski dragovoljci i vojnici vratili ponos Hrvatskoj

Bučje: Polaganjem vijenaca poginulim braniteljima obilježena 27. obljetnica oslobođenja
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
26.12.2018.
u 16:46

Vijence su položili predstavnici i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Glavnog stožera oružanih snaga RH, Ministarstva hrvatskih branitelja te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, u Bučju kod Pakraca obilježena je 27. obljetnica oslobođenja tog zloglasnog neprijateljskog uporišta. Pobunjeni su Srbi u kolovozu 1991. u Bučju osnovali logor kroz koji je u svega nekoliko mjeseci prošlo gotovo 300 hrvatskih branitelja i civila.

Sudbina 22 osobe, među kojima je i predsjednik pakračkog HDZ-a, dr. Ivan Šreter, još uvijek je nepoznanica. Mjesto i logor oslobođeni su 26. prosinca 1991. godine, dan ranije hrvatski su branitelji pod svoj nadzor stavili cijelu bivšu požešku općinu.

- Te 1991. godine ni Europa ni svijet još nas nisu ni htjeli ni priznavali, a možemo slobodno reći da nisu ni željeli da Hrvatska postane država. Poslije pada Vukovara, ljudi su se pitali hoće li uopće biti Hrvatske. Naši dragovoljci na to su dali najbolji odgovor. Oslobađanjem ovog dijela zapadne Slavonije vraćen je ponos Hrvatskoj, za što su zaslužni hrvatski dragovoljci i hrvatski vojnici jer su dali garanciju da nas neprijatelj neće slomiti. Prisilili su Europu i svijet da nas priznaju, otvorili mogućnost za proces stvaranja moderne hrvatske vojske te zaključno s Bljeskom i Olujom i sporazumom o mirnoj reintegraciji vratili Hrvatsku u njezine granice. Hrvatska i Hrvati imali su pravo braniti se i stvoriti svoju domovinu – rekao je požeško-slavonski župan, umirovljeni general HV-a Alojz Tomašević.

Vijence su položili predstavnici i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Glavnog stožera oružanih snaga RH, Ministarstva hrvatskih branitelja te jedinica lokalne i regionalne samouprave. Odmah po završetku akcije na Bučju, kojom se požeška brigada spojila s virovitičkom i slatinskom i kojom je deblokirana prometnica od Požege do Pakraca, uslijedilo je potpisivanje sarajevskog primirja. Njime je, po mnogima, spriječeno oslobađanje cijele zapadne Slavonije već tada.

Ključne riječi

Komentara 11

OK
okolo
17:40 26.12.2018.

sudbina doktora je poznata...trebao bih se izjasniti "koalicioni" a biznismen i milorad

IL
ilijan
18:29 26.12.2018.

Vječno hvala

SE
senijor121
20:10 26.12.2018.

Branitelji su naši heroji koji su pod vodstvom Oca domovine dali najviše da hrvatski narod doživi svoj tisućljetni san. Možemo samo zamisliti što bi bilo sa njima da su uspjeli ubiti Tuđmana. Srpska gamad i domaći izdajnici, komunjare ubijali bii ih kao ustaše nakon Ii svj.rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije