Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNO SMANJENA STOPA ODBIJENIH

Akcija američke vize: Otkriveno koje je ministarstvo najviše pomoglo cilju za ukidanje

Passengers at Sydney Airport Sydney, Australia
Foto: Rafael Ben-Ari/Newscom/PIXSELL
1/2
06.04.2021.
u 17:52

Postavljeni je cilj da se u mjesec dana dosegne oko 2000 odobrenih viza ostvaren

Ako treba mobilizirati djelatnike ministarstva da obave neki posao u interesu države, taj posao treba povjeriti Ministarstvu unutarnjih poslova. S druge strane, ovisi li cilj o onima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, teško će se ispuniti.

Ta dva ministarstva završila su na različitim spektrima uloženog angažmana u procesu traženja i dobivanja američkih viza, nakon što je svima u ministarstvima koji zadovoljavaju uvjete poslana preporuka da se prijave za vađenje vize kako bi se u manje od mjesec dana ispunio cilj da se broj odbijenica svede na manje od tri posto i time osiguralo ispunjenje iznimno važnog uvjeta za ulazak u bezvizni režim.

U odnosu na procjenu broja zaposlenih u ministarstvima koji se mogu prijaviti te broj podnesenih prijava i osiguranih razgovora s američkim službenicima ostvarenih u dva tjedna, MUP je višestruko prebacio procjene i ostvario 250 posto odziva. Ministarstvo znanja i obrazovanja ostalo je na manje od 30 posto. Napravljena je procjena koliko bi zaposlenika odgovaralo tom profilu i koliko se aplikacija može očekivati iz svakog ministarstva. MORH je očekivao najviše u relativnim brojevima (500), potom MVEP 300, MUP 210, Ministarstvo financija 200 prijava.

A ostvareno je – u postocima – pokazalo ažurnost i spremnost svakog od ministarstava da pridonese tom cilju. Na prvo mjesto je čvrsto zasjeo MUP odakle su u konačnici izvadili 519 viza, što je ostvarenih 247 posto od planiranog, potom Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sa 107 posto, Ministarstvo branitelja te Ministarstvo pravosuđa i uprave sa 100 posto, dok je Ministarstvo prostornog uređenja te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture imalo učinak od 98 posto, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike 97 posto, MORH i MVEP 95 posto te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s 52 posto. Iznad 50 posto još su bili Ministarstvo financija i Ministarstvo turizma i sporta sa 67 posto te Ministarstvo poljoprivrede (64 posto).

Manje od 50 posto odziva ostvarili su u Ministarstvu zdravstva (47 posto), Ministarstvu kulture (34 posto) i Ministarstvu znanosti i obrazovanja (29 posto). Početkom rujna 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je molbu državnim službenicima u svom i drugim ministarstvima te kolegama iz bankarskog i poslovnog sektora da – ako žele – podnesu zahtjev za vizu za putovanje u SAD. Kako je riječ o podnositeljima za koje je gotovo sigurno da će tu vizu i dobiti, time bi se poboljšala statistika i spustila stopa odbijenica ispod tri posto, što je bio posljednji kriterij za ukidanje turističkih i poslovnih viza za SAD. Zahtjevi su se trebali predati i obraditi do 30. rujna, kad istječe američka fiskalna godina, a što je ujedno krajnji rok za obračunavanje stopa odbijenica.

Pandemija koronavirusa zaustavila je sva putovanja i broj zahtjeva za vize smanjila na minimum pa je to bio način da se nadoknadi taj manjak. Postavljeni je cilj bio da se u mjesec dana dohvati oko 2000 odobrenih viza, a u računicu je trebalo ukalkulirati i podatak da 33 pozitivna rješenja poništavaju učinak jedne odbijenice. Državni službenici pokazali su se kao dobar odabir jer je bilo gotovo sigurno da će vizu i dobiti jer imaju stalni posao, a mnogi su prošli i neke sigurnosne provjere te je postupak usklađen sa standardima EU i NATO-a. Već je sredinom mjeseca bilo jasno da će cilj biti ostvaren, što je Večernji i objavio u rujnu, a u veljači su i službeno potvrdili iz veleposlanstva SAD-a. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Pitali smo građane znaju li kako se pravilno maske bacaju u smeće nakon upotrebe

Ključne riječi

Komentara 8

GA
GandalfovBrat
18:09 06.04.2021.

problem je što pola bosne, srbije i hrpetina cigana ima našu putovnicu

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:23 06.04.2021.

Jadno da jadnije ne može biti. Članica EU-a mora fingirati statistiku da bi ispunila kriterije i time se još ponosi.

SL
slavenZadravec
18:28 06.04.2021.

Veliki neuspjeh da u tome toliko kasnim za npr Češkom. Naime, česi su nam nekada zavidjeli na mogućnostima slobodnog putovanja (i mnogočemu drugom).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije