Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRAN

Ajatolahova ostavština: 20 godina od Homeinijeve smrti

04.06.2009.
u 13:04

Iran obilježava 20. obljetnicu smrti osnivača Islamske Republike, ajatolaha Homeinija. Iranski narod i dalje cijeni ulogu duhovnog oca nacije, koji je zamijenio korumpiranog i zapadu sklonog iranskog šaha. Pahlavi je podcijenio nezadovoljstvo naroda, Iranci su tražili mnogo više od kruha i igara kojima ih je zasipao vladajući šah i njegova elita s raskošnog dvora.

Svijet je moj
Trijumfalni dolazak Homeinija iz Pariza u Teheran gdje ga je dočekalo prema nekim podacima oko 6 milijuna oduševljenih Iranaca, dao je ajatolahu dodatnu dozu da krene u obračun sa svima koji ne idu pravcem koji je on zacrtao.

Dodatna podrška došla je i na referendumu kada je 98 posto Iranca glasovalo za odlazak monarhije, međutim velik dio studenata koji su s njim boravili u Parizu ostali su iznenađeni diktaturom koju je Homeini provodio.

Šah-mat
Svi su oni bili za odlazak šaha Pahlavija "koji je krao, ali nije njima dao" i za povratak islamskih vrijednosti, ali Homeini je imao vlastitu viziju islamske revolucije i nije pitao za cijenu.

Talačka kriza
Ubrzo je Zapad koji je imao izvrsne veze sa šahom, preko svojih tajnih službi pokušao izvesti kontraudar, međutim umjesto pobjede Amerikanci su poniženi u poznatoj talačkoj krizi u Teheranu koja je trajala 444 dana i završila je političkom pobjedom Homeinija i njegovih pretorijanaca.

Ubrzo je Homeini shvatio da je pravo vrijeme da se islamska revolucija proširi na veći dio muslimanskog svijeta, a prvi je na redu bio Irak u kojem je većina, kao i u Iranu šijitska, a sva je vlast bila u rukama sunita.

Međutim, Amerikanci su naglo rehabilitirali Sadama, dali mu oružje i novac te brisali Irak s popisa država koje podupiru terorizam, sve samo da blokira islamsku revoluciju koja je prijetila iz susjedstva.

Rat bez pobjednika
Rezultat je poznat: došlo je osmogodišnjeg rata između Iraka i Irana iz kojeg nominalno nitko nije izašao kao pobjednik, a siva eminencija američke diplomacije Henry Kissinger istaknuo je kako je "šteta što u ovom sukobu obadvije strane ne mogu biti poražene".

Sadam sam na svijetu
Sadam je naivno vjerovao da će mu se Amerikanci odužiti za "križarsku" ulogu koju je odigrao protiv Irana, međutim umjesto zasluge samo tri godine kasnije bio je američki neprijatelj broj jedan, a desetak godina kasnije završio je na vješalima.

"Irangate"
Homeini je tijekom rata učvrstio svoju ulogu neospornog vođe u Iranu, a afera "Irangate" kada je otkriveno da su Amerikanci prodavali oružje Iranu, kako bi oslobodili taoce u Libanonu, pokazala je i diplomatsko umijeće "oca nacije".

A uslugu Iranu tijekom rata napravio je i Izrael koji je navodno bez znanja SAD-a avionima F-16 bombardirao irački reaktor i pretvorio ga u pepeo. Izraelci se nisu vodili starom maksimom prijatelj (Irak) mog prijatelja (SAD) moj je prijatelj, već su Sadamove nuklearne snove razbili u nekoliko sekundi.

Lik i djelo
Nešto manje od godinu dana nakon završetka rata Homeini je umro od srčanog udara. Dva desetljeća kasnije, njegov lik i djelo i dalje dominiraju Iranom. Predsjednik koji trenutačno vodi Iran vjerojatno bi bio po njegovu ukusu, a o samom Homeniju u Teheranu i dalje se govori s velikim strahopoštovanjem.

Čak ni najveći njegovi kritičari ne mogu mu poreći veliku karizmu koji ima u narodu, a njegovih slika i dalje ima u svim javnim ustanovama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije