Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravomoćna istraga

Za HDZ je povjerenstvo za Agrokor već prošlost

Orsat Miljenić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
20.11.2017.
u 21:03

Oporba kani saslušavati svjedoke i bez vladajućih, no moraju li se oni odazivati?

Istraga o aferi Agrokor danas je postala pravomoćna nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Mirko Klinžić odbacio žalbe Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih na odluku o pokretanju istrage koju je tužiteljstvo donijelo 18. listopada.

DORH sada može provoditi sve dokazne radnje koje smatra bitnima u tom postupku, kako bi na kraju donio odluku o mogućem podizanju optužnice protiv osumnjičenika. Usporedo s time, upitna je daljnja sudbina saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, za koje vlast smatra da automatski prestaje s radom nakon pravomoćnosti istrage.

Orsat Miljenić
1/7

Bez HDZ-a ne mogu odlučivati

Oporba tvrdi da se istraga bavi lažiranjem financijskih izvješća Agrokora te da povjerenstvo nastoji ustvrditi okolnosti nastanka tog koncerna, eventualna politička pogodovanja i okolnosti donošenja lex Agrokor. Iduća sjednica povjerenstva sazvana je prije dva tjedna, a poziv da u srijedu svjedoče u Saboru dobili su bivši ministri financija Božo Prka, Ivan Šuker, Mato Crkvenac i Slavko Linić te guverner HNB-a Boris Vujčić.

Vladajući sad mogu napraviti više stvari – ostati pri stavu da povjerenstvo pravomoćnošću istrage automatski prestaje s radom te jednostavno prestati dolaziti na sjednice, mogu doći u srijedu na sjednicu povjerenstva te tražiti da glasuju o njegovu ukidanju i, s obzirom na većinu (imaju pet članova, oporba četiri) ukinuti ga, ili pak mogu u dnevni red Sabora uvrstiti odluku o ukidanju povjerenstva, što bi onda zahtijevalo i saborsku raspravu i glasovanje.

Ako bi vladajući odbili glasovati o ukidanju povjerenstva, oporba ima ideju da oni nastave s radom – dakle pozivaju i saslušavaju svjedoke – no svjesni su da ne mogu donositi odluke jer bez vladajućih nemaju kvorum. Svjedoci su se dosad bili dužni odazivati pozivima za svjedočenje zbog kazni, no da HDZ proglasi rad povjerenstva nelegalnim, ni svjedoci se više ne bi morali odazivati.

 Zloporaba zakona

Svjestan je toga i predsjednik istražnog povjerenstva, SDP-ovac Orsat Miljenić koji očekuje da bi sve trebalo biti jasnije u srijedu u 10 sati, za kada je sazvana sjednica i kada će se vidjeti daljnja strategija HDZ-a.

Orsat Miljenić
1/20

– Ukidanje povjerenstva za mene je zloporaba zakona jer mi ne istražujemo isto što i DORH. Zakon je napravljen da se štiti istraga, a treba podsjetiti da je glavni državni odvjetnik dva puta javno rekao da rad povjerenstva ne ometa njegovu istragu – kaže Miljenić.

Njegov stranački kolega i član povjerenstva Gordan Maras tvrdi pak da su svjedoci za idućih nekoliko sjednica već pozvani i da su dužni odazvati se. – U dokumentaciji koju smo tražili i dobili već su izuzeti dokumenti koje je DORH uzeo, dakle, ne ometamo istragu – kaže Maras. Dodaje da im je, primjerice, HNB odbio dostaviti dokumentaciju jer je tajna.

Mostovac Nikola Grmoja podsjeća i da je prije nekoliko tjedana u proceduru uputio izmjenu odluke o osnivnju povjerenstva kojom bi se iz plana rada izbacila financijska izvješća kojima se zapravo bavi istraga i time bi neometano, dodaje, mogli nastaviti s radom. Iz HDZ-a poručuju da su rješenjem o pravomoćnosti istrage nastupili uvjeti za prestanak rada povjerenstva te da se više uopće ne bi trebali sastajati ni formalno odlučiti o prekidu rada.

Pred DORH 60-ak svjedoka

– Pravomoćnošću istrage nastupio je prestanak rada – tvrde u HDZ-u.

Nakon rješenja o pravomoćnosti, istraga može trajati najdulje godinu i pol. Državni odvjetnik sada treba ispitati šezdesetak svjedoka među kojima su, uz Ivicu Todorića i sinove, i bivši članovi Nadzornog odbora, niže pozicionirani zaposlenici Agrokora, ali i zaposlenici revizorske kuće koja je, prema sumnjama istražitelja, pomagala Todorićevoj upravi da lažira financijska izvješća. 

Komentara 21

EN
englezac
22:31 20.11.2017.

Da ne bi dangubili ,mogli bi procesljati Gunju i Rajevo selo,ali vama nije do toga, vama je da srusite gospodina Plenkovica ,jer on je kost u grlu cijeloj oporbi.Hajde Grmoja ,Maras ,Bulj,ima nepravilnosti i na drugim stranama , ako stoo nadjete u Gunji i Rajevu selu znate da to nece nauditi Plenkovicu pa vas to ne interesira ,konacno vi to radite radi sebe a ne radi naroda

RO
ronyday
21:12 20.11.2017.

Ovo povjerenstvo je lakrdija, pozorište za raznu partijsku gamad i direkno miješanje i opstrukcija pravosuđa. Svi ti koji zadiru u pravosuđe trebaju odgovarati pred zakonom

DU
Deleted user
21:17 20.11.2017.

povjerenstvo je cirkus za malu dicu..ha..ha..navodno ispituju..znajuci unaprid da se ispitanicima..nece ne moze..nista dogoditi..pola ih se ne sica a druga polovina je osenila..pravi kmerski cirkus..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije