Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje izvješća

VIDEO Ramljak: Podnio sam kaznenu prijavu. Todoriću je najteže jer zna što je ovdje bilo!

Agrokor - Ante Ramljak
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
09.10.2017.
u 16:32

- Mislim da je, što se tiče svih izvještaja i sve što smo prezentirali, da je došlo do nezakonito priskrbljene materijalne dobiti - rekao je Ramljak o kaznenoj prijavi.

Izvanredna uprava Agrokora nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća na konferenciji za medije predstavila je najvažnije nalaze revidiranog financijskog izvješća Agrokora d.d. kao i revidirani konsolidirani financijski izvještaj grupe. Ante Ramljak kazao je da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru. 

- Nakon svih nalaza smo angažirali forenzičku kompaniju koja bi trebala ispitati svaku stavku tih prikrivenih troškova i pokazati nam gdje je stvarno otišla razlika u novcu. Ja sam danas poduzeo zakonske aktivnosti. Podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba - rekao je Ante Ramljak tijekom predstavljanja izvješća.  - Dalje je na DORH-u da odradi svoj dio zadatka - kazao je Ramljak. - Mislim da je, što se tiče svih izvještaja i sve što smo prezentirali, da je došlo do nezakonito priskrbljene materijalne dobiti - rekao je Ramljak o kaznenoj prijavi. 

- Pozajmice tvrtki Ivici Todoriću su išle 2015. i 2016. godine. Sigurno ima pozjamica i za druge godine. Pozajmice iznose oko 2,6 milijardi kuna, što sad isto pokušavamo naplatiti - kazao je Ramljak.  - Kredit koji su dali bankari su knjižili kao kredit, ali ovdje se nije knjižilo kao kredit - rekao je Ramljak. - Sve je izgledalo fantastično dok nije puklo - kazao je Ramljak.

 

Todoriću je najteže...

Rekao je da su se privatni troškovi prebacivali na kompaniju. - Bilo je tu i ljetovanja i mondenih ljetovališta i helikoptera i raznih drugih troškova - kazao je Ramljak.

Na pitanje o optužbama Ivice Todorića protiv njega i Martine Dalić, Ramljak je kazao da je od prvog dana zauzeo stav da ne odgovara na blogove. - Ne mislim voditi polemiku kroz medije s gospodinom Ivicom Todorićem. Njemu je najteže, on sam zna što je ovdje bilo. Niti u jednom trenutku mu nisam želio ništa loše. On je u situaciji da brani sebe. Odabrao je napad kao strategiju obrane, mislim da će na nekom drugom mjestu morati odgovoriti na mnoga pitanja - rekao je Ramljak te dodao da je rano još govoriti o otpisima dugova.   

"Iznosi su frapantni da su se uspjeli tako dugo prikrivati"

- Što se tiče poreza prema državi, vidljivo je da su u nekim situacijama porezi i preplaćeni jer su prikazane veće dobiti nego što su bile - rekao je Ramljak.  - Bit će jako puno civilnih tužbi - rekao je Ramljak na pitanje novinara.

Agrokor - Ante Ramljak
1/18

Na pitanje što ga je najviše iznenadilo Ramljak je rekao da ga je iznenadio "iznos koji je godinama bio sakriven, a nitko o njemu izvještavao". - Svi smo znali da ima problema s grupom. Iznosi su frapantni da su uspjeli tako dugo prikrivati - kazao je Ramljak. 

- Garantiram vam da niti jedan porezni obveznik ni građanin Hrvatske neće vraćati ove dugove - kazao je Ramljak. 

Iz DORH-a nisu željeli ništa reći o slučaju Agrokor i kaznenoj prijavi

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) nisu željeli ništa reći o slučaju Agrokor i kaznenoj prijavi koju je protiv odgovornih osoba podnio izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak je izvijestio o revidiranim, konsolidiranim financijskim izvješćima Agrokor grupe i Agrokor d.d. za 2016. godinu, navevši da je izvanredna uprava angažirala respektabilnu međunarodnu tvrtku specijaliziranu za forenziku, koja će istražiti utvrđene nepravilnosti i istražiti gdje je razlika u novcu stvarno otišla.

Ramljak je kazao i da je danas poduzeo korake predviđene zakonom, a na novinarski upit potvrdio je da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba.

Na konferenciji za medije, na upit novinara Ramljak je odgovorio da kaznenih prijava protiv čelnih ljudi povezanih društava Agrokora neće biti. Upitan očekuje li tužbe zbog trgovanja dionicama na burzi temeljem lažiranih financijskih izvješća, Ramljak je kazao kako je siguran da će "biti jako puno civilnih tužbi".

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, stoji u revidiranom financijskom izvješću koje je prezentirao izvanredni povjerenik Ante Ramljak, potvrdivši da je zbog uočenih nepravilnosti podnio kaznenu prijavu.

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvaća Agrokor d.d. i povezana društva, za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, dok je u 2015. taj gubitak, nakon prepravljenih izvješća, bio 3,6 milijardi kuna. Ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu nego dobit na razini grupe od 1,17 milijardi kuna. Razlika između ranije iskazane i danas objavljenog rezultata za 2016. tako iznosi 4,78 milijardi kuna.

Ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 41,75 milijardi kuna

Ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 41,75 milijardi kuna, te je bila 10,3 milijardi manja nego što pokazuje izvješće za 2015. Ukupnu imovinu krajem 2015. revizori su smanjili za 752 milijuna kuna, na 52 milijarde kuna.

Ukupne obveze Agrokor grupe, prema revizorskom izvješću, iznosile su na kraju 2016. godine 56,28 milijardi kuna. Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna, naprema 45,3 milijarde, koliko je iskazala prijašnja uprava. To je razlika od 9,7 milijardi kuna.

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna. Krajem 2015., prema revizorima, koncern je imao gubitak iznad visine kapitala od 2,9 milijardi kuna, dok je ranija uprava u svom izvješću iskazivala kapital u plusu od 7,5 milijardi kuna. Kako stoji u revizorskom izvješću, kapital Agrokor grupe smanjen je za 2015. i 2016. za 22 milijarde kuna. Iako su izvještaji pripremljeni po načelu neograničenosti poslovanja, jedini način da Grupa na nastavi poslovati je kroz sklapanje nagodbe.

Agrokor d.d. u gubitku 10,84 milijardi kuna

Agrokor d.d., prema revizorskom izvješću, u 2016. poslovao je s gubitkom od 10,84 milijardi kuna, nakon godinu ranije zabilježenih 1,3 milijarde kuna. Gubitak za 2015. revizija je prepravila, budući da je ranija Uprava izvijestila o 198 milijuna kuna gubitka.

Ukupna imovina Agrokora d.d. bila je na kraju 2016. 15,4 milijardi kuna, otprilike 10 milijardi kuna manje nego krajem 2015. godine. Ukupne obveze Agrokora d.d. iznosile su na kraju prošle godine 28,9 milijardi kuna. Na kraju 2015. ukupne obveze (prepravljene) bile su 27,89 milijardi kuna, odnosno za 7 milijardi više nego je ranija uprava bila izvijestila. Gubitak iznad visine kapitala Agrokora d.d. s posljednjim danom prošle godine bio je 13,5 milijardi kuna.

Računovodstvene nepravilnosti

U izvješću se navodi kako je PwC pismom obavijestio izvanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenima tijekom revizije, a "koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje". Riječ je o prikrivanju primljenih pozajmica i/ili kredita, kao i troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku. Također, u PwC-u su ukazali i na nepravilnu klasifikaciju imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala te nepravilno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata.

Konkretno, neprikazano ili krivo iskazano je 3,9 milijardi kuna obveza po kreditima, 2,3 milijarde operativnih i financijskih troškova za razdoblje od 2010. do 2015. te 2,1 milijardu kuna krivo prikazanog novca i novčanih ekvivalenata, što je ispravljeno u izvješću za 2015. Utvrđeno je i da ranije nisu iskazani dani krediti i potraživanja u iznosu od 2 milijarde kuna.

Također, utvrđeno je i nepravilno korištenje tzv. metode udjela u Agrokoru d.d. Od 2006. do 2011., što je rezultiralo ispravkom vrijednosti udjela u iznosu od 3,5 milijarde kuna, tj. Za toliko su bili precijenjeni prihodi.

U sklopu prezentacije izvanredni pvojerenik Ante Ramljak pojasnio je da je vlasnik Ivica Todorić bio sklopio s Agrokorom d.d. Sporazum. prema kojem se reguliraju troškovi povezani s inicijalnom javnom ponudom (IPO) društva i/ili dijela društva Agrokor, a koji se prema tom sporazumu odnose na troškove raznih savjetnika i ostale troškove povezane s navedenom transakcijom.

Navedenim sporazumom je ugovoreno da će Ivica Todorić nadoknaditi spomenute troškove u slučaju da se IPO dogodi, a u protivnom će troškove snositi Agrokor.

Sporazumom o raskidu Sporazuma o snošenju mogućih negativnih efekata IPO Agrokora d.d., čiji je rok realizacije bio 30. prosinca 2018. godine, od 14. prosinca 2016. godine između Ivice Todorića i Agrokora d.d., navodi se da „temeljem analize svih dostupnih podataka i činjenica da do realizacije predmetnog projekta nije i niti će doći (…) stranke Sporazum raskidaju s danom 14. prosinca 2016. godine“.

Taj Sporazum o raskidu izrijekom potvrđuje da su se Agrokor d.d. i Ivica Todorić 14. prosinca 2016. suglasili da do IPO Agrokora „nije i niti će doći“ te su svi troškovi navodno povezani s ovim projektom, a koji nisu bili prikazivani niti knjiženi od 2010. do 2015. godine, postali trošak 2016. godine. U sklopu revizije utvrđeno je da se samo dio tih troškova odnosi na IPO.

Što se neiskazivanja ili krivog klasificiranja obveza tiče, utvrđeno je da su ukupni neiskazani krediti iznosili 2,9 milijardi kuna te krivo klasificirane obveze (po kreditu Adrisa) jednu milijardu kuna, što rezultira neiskazanim i/ili krivo klasificiranim obvezama po kreditima u iznosu od 3,9 milijardi kuna.

Nepravilno klasificiranje danih pozajmica i depozita kao novca ili novčanih ekvivalenata rezultiralo je time da je kao novac prikazano 2,6 milijardi kuna umjesto 573 milijuna kuna, odnosno 2,1 milijarda kuna više.

Provedena su i vrijednosna usklađenja - na nematerijalnoj imovini u iznosu od 1,5 milijardu kuna u 2015. (vezano uz Konzum Sarajevo) i 2,1 milijarda kuna u 2016. (pretežno Mercator brand); na zalihama u iznosu od 2,8 milijarde kuna u 2015. i 2,1 milijarde kuna u 2016.; na zajmovima i potraživanjima u iznosu od 0,4 milijarde kuna u 2015. i 1,9 milijardu kuna u 2016.

Podnesena kaznena prijava, angažirani forenzičari

Ramljak je naglasio da danas prezentirani nalazi nemaju izravan utjecaj na operativno poslovanje kompanija Agrokora u 2017. godini, koje je izvanredna uprava stabilizirala u periodu od travnja do lipnja ove godine te je nakon uspješno odrađene sezone poslovanje ovih kompanija stabilno.

Ramljak je kazao i da je izvanredna uprava angažirala respektabilnu međunarodnu tvrtku specijaliziranu za forenziku, koja će istražiti utvrđene nepravilnosti i istražiti gdje je razlika u novcu stvarno otišla. Ramljak je kazao da je danas poduzeo korake predviđene zakonom, a na novinarski upit potvrdio je da je podnio kaznenu prijavu.

Todorić najavio prijavu protiv Ramljaka

Ivica Todorić u ponedjeljak je na svom blogu najavio da će DORH-u kazneno prijaviti izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka jer, kako piše, ima saznanja da je "čovjek izvan zakona", ali i neke ljude iz Agrokora. "Zbog saznanja koja imam, osobno ću, zbog nezakonitih radnji, DORH-u kazneno prijaviti Antu Ramljaka.

Imam saznanja da je izvanredni povjerenik, uz potporu Vlade, čovjek izvan zakona. Isto tako ću prijaviti ljude iz Agrokora koji su u Koncernu napravili ogromnu štetu radi vlastitih interesa. Ti ljudi su bili zaduženi i imali su ovlasti za pribavljanje novca za prodaju non-core biznisa, za kupnju i prodaju kompanija, za prodaju imovine, za realizaciju monetizacija i drugih aktivnosti. Ništa od toga nisu napravili, naravno onda nisu ništa ni potpisali, ali zato su prave prilike za financiranje Agrokora odbijali", napisao je Todorić.

Prošli tjedan izvještaji za Agrokorove tvrtke

Prošlog su tjedna predstavljeni revidirani financijski izvještaji za ključne kompanije u sastavu Agrokor grupe. Otkriveno je kako je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna.

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekt u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna dok je u poljoprivredi - Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku ostvaren neto gubitak u 2016. godini od 300 milijuna kuna. U prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, gubitak je 700 milijuna kuna.

Komentara 100

SN
Samo naprijed
16:01 09.10.2017.

Todorić je prema ovoj reviziji kriminalac. Žalosno je da hrvatski mediji “uživaju” u člancima u kojima isti napada vladu i Plenkovića. Sramota, kao da čekaju da Todorić ima pravo. I to je jedna vrsta kriminala (za ovaj komentar ću bitovi blokiran).

DU
Deleted user
12:04 09.10.2017.

Kako je moguće da Ured za državnu reviziju ne prepozna frizirane izvještaje? Kako je moguće da sve te godine Porezna uprava ne propozna isto to? Kako je moguće da sve te godine Porezna nije vršila nadzor obračuna poreza na dobit pa time i nadzor bilance, računa dobiti i gubitka i poslovne dokumentacije? Kako?

PV
prcko.vitamincic
16:18 09.10.2017.

Priča i priča i tako u krug, dosta priča, neka vrati novce i onda neka ide ako želi i u Srbiju. Vrati novce lopino. To je najvažnije, samo da vrati novce sve ostalo su prazne priče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije