Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gubitak veći od 15 milijardi

Sutra se predstavlja revizijsko izvješće za Agrokorove ključne tvrtke, a u ponedjeljak za Agrokor

Agrokor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
04.10.2017.
u 21:33

Nepravilnosti unutar pojedinih kompanija Agrokora saznat će se sutra, ali navodno ih je najviše bilo u Konzumu.

Izvanredna uprava Agrokora sutra će predstaviti najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne kompanije u sastavu Agrokor grupe, a u ponedjeljak će biti prezentirano izvješće za Agrokor dd.

Prema neslužbenim podacima ukupni gubici Agrokora i njegovih društava bio je nakon revizije 15 milijardi kuna, no sada se već govori i o većem iznosu od toga. 

Ovih dana neslužbeno smo iznijeli podatak da je u samom Agrokoru pronađena rupa od tri milijarde kuna, odnosno iznos koji je plaćen za neke stavke, ali nije proknjižen. Takvim prikrivanjem automatski se je povećavala dobit, pa tako i mogućnost primjerice isplata dividendi, ali i poboljšanje odnosa ključnog pokazatelja za kreditore - odnos duga i EBITDA-e. On se je vjerojatno naštimavao kako bi Agrokor bio kreditno sposoban. Prvu sumnju izrazio je u točnost Sberbank, ali koji je isto tako dao posljednji kredit Agrokoru u veljači za plaćanje obveza državi, plaćanje dobavljača te plaća radnika. 

Nepravilnosti unutar pojedinih kompanija Agrokora saznat će se sutra, ali navodno ih je najviše bilo u Konzumu. Prema saznanjima pogreška je knjiženja bilo sa zalihama. Tj. pretpostavlja se da nije bilo vrijednosnog usklađenja stanja zaliha. Primjerice, ako nekom artiklu istekne rok trajanja ili nije zanimljiv tržištu treba mu i smanjiti vrijednost u knjigama. Također, centri unutar kojih su se smjestili Super Konzumi bili su napravljeni na metodi sale and lease back. Tj. Konzum bi ih prodao, a onda uzeo u najam, ali koji je bio precijenjen. Veliki dio ispravaka je i na strani tzv. goodwilla, tj. procijenjenoj vrijednosti tvrtki s obzirom na ime, rejting...Takav je slučaj primjerice otkriven kod vrednovanja Kozma u bilanci. Često spominjano je bilo i poslovanje Agrokora i nekih njegovih dobavljača putem financijskih mjenica, putem kojih su dobavljači kreditirali Agrokor. Dio tog iznosa nije proknjižen kao dug Agrokora ili Konzuma. 

Revizija je otkrila nepravilnosti, forenzika mora utvrditi za što su novci utrošeni, primjerice oni koji nisu knjiženi, a onda će se i znati treba li poduzeti i pravne radnje protiv bivše uprave. 

Komentara 14

GV
golub Vaso
19:31 04.10.2017.

od petka traje friziranje

Avatar indigo25
indigo25
20:26 04.10.2017.

Pripazite di će Ivica biti u to vrijeme

DU
Deleted user
20:22 04.10.2017.

ma koji revizori..nesposobna i potkupljiva bagra..svi skupa sa revizorima u zatvor..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije