Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE PODNIO OSTAVKU

Todorić se opet igra s Ramljakom i odugovlači

ivica todorić
Borna Filic/PIXSELL
07.06.2017.
u 08:15

Ruska VTB banka kaže da zajmodavci rade na prijedlogu prema kojem bi kreditori zamijenili dug za udjel. No ta poruka nije jasna

Agrokorove kompanije – Vupik, Belje, Žitnjak i PIK Vinkovci – održale su skupštine i imenovale članove Nadzornog odbora. Ivica Todorić nije potpisao ostavku s mjesta predsjednika NO-a Belja, Agram je opet glasao protiv njegova opoziva, a prema Todorićevu obećanju, ostavku će podnijeti danas. Pa je tako i jučer nastavljena, može se tako nazvati, Todorićeva igra u kojoj barem na nekoliko sati produljuje proces. Zaustaviti ga ne može jer, ako i ne odstupi, novoimenovani članovi NO-a, koje je imenovala izvanredna uprava, mogu u roku od dva tjedna sazvati sjednicu i imenovati novog predsjednika.

Jučer je i službeno predstavljena nova uprava Konzuma i Zvonimir Mršić na funkciji savjetnika izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu hrana. Novi je problem to što se oglasila ruska VTB banka i zbog pregovora o novom kreditu izašla s idejom da se dug zamijeni za udjel. Nije još poznato zastupa li isto stajalište i ruska Sberbanka. Naime, do sada su poruke iz Rusije, bez obzira na to iz koje su banke dolazile, bile zajedničko stajalište. Iako je u ovom slučaju namjera nejasna jer se za taj proces treba čekati nagodba.

Prijedlog Rusa

Prvi zamjenik izvršnog direktora VTB banke Jurij Solovjev rekao je u utorak za Reuters da će banka predložiti promjenu dioničarske strukture hrvatskog koncerna Agrokora u okviru plana restrukturiranja duga koji pripremaju kreditori.

– Zajmodavci trenutačno rade na planu koji će biti predstavljen bankama, širem krugu kreditora, kao i vlasnicima euroobveznica. Dug bi trebao biti restrukturiran, naknade za servisiranje duga snižene, a kompanija bi trebala početi poslovati u punom opsegu – rekao je Solovjev, ali nije definirao kada će taj plan biti predstavljen i kada bi došlo do promjene u dioničarskoj strukturi. No i poručio je da oni ne bi sudjelovali u tom planu.

– To je otvoreno pitanje, no u ovom trenutku ne bismo. Sastav dioničara trenutačno je nepromijenjen i to bi se, naravno, trebalo promijeniti tijekom restrukturiranja – rekao je Solovjev.

U Agrokoru ne znaju ništa o sličnim namjerama, ali nije ni jasno kako bi to moglo biti izvedivo. Odnosno, da sada i uđe netko u vlasništvo, opet se cijeli proces vodi pod palicom izvanredne uprave. O tom scenariju može se govoriti tek nakon što se dođe do faze nagodbe. Osim toga, s domaćim bankama i zapadnim fondovima dogovoreno je da će se kredit dati pod roll-up uvjetom. Rusi su već rekli da za njih to nije prihvatljivo jer smatraju da ne mogu imati isti status kao i fondovi. Roll-up podrazumijeva da stari kredit ima prioritet u naplati u istom iznosu u kojem će se odobriti novi. U ponedjeljak se pojavila i informacija da bi jamstvo za odobrene kredite bile dionice srbijanskog Dijamanta i Frikoma, no ubrzo je takva mogućnost odbačena.

Tražbine do kraja tjedna

Novi kredit trebao bi biti dogovoren idućeg tjedna. Bio je, naime, navodno već dogovoren i prošlog tjedna, ali nakon dolaska drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletejeva u Zagreb i javno izrečenih zamjerki koje je dao u intervjuu za naš list, prolongiran je rok za novi kredit. Banka traži pojačanu komunikaciju i jači operativni menadžment, što je i poduzeto, ali još nije jasno hoće li popustiti vezano uz roll-up uvjet. Govori se o kreditu od 400 milijuna eura, iako to i ne znači da će se povući odmah sav iznos. Inače, do kraja ovoga tjedna svi vjerovnici moraju prijaviti svoje tražbine od Agrokora. Tada će se znati i točan iznos duga. Prema podacima koje su već ranije izračunali revizori u Agrokoru, obveze koncerna iznose 40,4 milijarde kuna i predviđa se da novi podaci nakon prijavljenih tražbina neće imati velika odstupanja od utvrđenih. Zatim će se krenuti u utvrđivanje imovine, a tek nakon toga i u proces restrukturiranja. Plan se već radi, a veliku ulogu u tom procesu ima novoizabrani operativni menadžment.     

Komentara 9

DO
dopizdilomi
10:08 07.06.2017.

Ne daj se Todo. Samo naprijed. Pij im krv na slamku. Zaduži se još više. Zaslužili smo jer kakav je narod takva je i vlast. Sve lopov do lopova na izbornim listama, sve više ih u sudstvu, ustavni sudu gdje ne sjede suci itd, itd..... a mi šutimo i biramo. Todoriću imaš podršku cijelog naroda tj. više od 50% koji ne izlaze na izbore, oni su uz tebe. Deri nas još više zaslužili smo jer države nemamo da nas spasi od nas samih.

MG
mato.greganic
08:44 07.06.2017.

Sve ovo vrijeme govori se o dugovima Agrokora prema trećim zanima me kolika je vrijednost Agrokora i koliko on potražuje od drugi, ovih dana smo imali priliku citati kako je Zvećevo dužno 70 000 000,00kn Agrokoru koliko takvih ima jos. Volio bi da Ramljak citaj Plenković pocmu govoriti cijelu istinu a ne samo ono za dnevnu politiku.

RA
raikonen
08:47 07.06.2017.

Agrokor na bubanj a toda u zatvor, čim kasnije propadne, a propast će više će nas koštat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije