Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
troškovi

Agencije, zavodi, instituti... Bogovski život u krilu države

'14.06.2012., Zagreb - U Saboru je nastavljena 4. sjednica.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
08.08.2012.
u 11:00

Rekorder – Fond za zbrinjavanje nuklearnog otpada mjesečno po zaposlenom troši 38 tisuća kuna

Državne agencije, zavodi, instituti, fondovi... lani su potrošili ukupno 67,3 milijarde kuna – proizlazi iz podataka do kojih je ekskluzivno došao Večernji list. Od zapanjujućeg podatka da je u spomenutim državnim institucijama, kojih ima čak 184(!), zaposleno impresivnih 21.629 osoba, još su šokantniji podaci o prosječnim mjesečnim troškovima za zaposlene.

>> Ekskluzivno: Prvi objavljujemo popis svih državnih ustanova

Ispada da su plaće u većini agencija, zavoda i instituta dvostruko, a u nekima i višestruko, veće od prosječnih plaća u gospodarstvu!

Fina i mirovinsko na dnu

Rekorder po mjesečnom trošku za zaposlene je Fond za financiranje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada koji na svojih pet zaposlenika mjesečno troši po 38.625 kuna, pa ispada da su im neto plaće oko 20 tisuća kuna. Objašnjenje tako visokih primanja od odgovornih u fondu još čekamo.

Dobro se živi i u Agenciji za obvezne zalihe nafte (HANDA) gdje se po zaposlenom mjesečno troši 37.337 kuna. U HANDA-i demantiraju podatke Ministarstva uprave iako u ministarstvu tvrde da su im te podatke poslali upravo iz HANDA-e!

– Prosječno bruto trošak po zaposlenom za srpanj 2012. godine iznosio je 28.884,74 kuna bruto, odnosno 13.948,37 kuna neto – tvrdi Jakov Despot, poslovni tajnik HANDA-e.

Čudesan je podatak da institucija Hrvatski registar brodova ima čak 95 zaposlenih na čije se plaće mjesečno troši 25 milijuna kuna. U toj instituciji jučer nam nisu željeli objasniti zašto im je potrebno toliko činovnika i zašto im je prosječna plaća gotovo 13.000 kuna.

Slično smo prošli i kada smo u Agenciji za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom tražili odgovor na pitanja čime se oni točno bave, zašto imaju čak 53 zaposlena, na čije plaće i doprinose mjesečno odlazi gotovo 19 tisuća kuna.

Zanimljivo je primijetiti da su plaće u toj agenciji – za koju, osim zaposlenih, njihove rodbine i prijatelja, zna vrlo mali broj građana – dvije tisuće kuna veće nego u Agenciji za civilno zrakoplovstvo, koja medijima često služi kao ilustracija rastrošnosti u agencijama.

Čudno je da su plaće u Fini i Zavodu za mirovinsko osiguranje, od kojih svi očekuju iznadprosječne rezultate, na dnu ljestvice s mjesečnim troškom po zaposlenom od 9200 kuna bruto.

Večernji nastavlja serijal

Treba napomenuti da je 13 institucija Ministarstvu uprave odbilo dati tražene podatke ili su im dali nepotpune. Na tom su popisu i ugledne(?) ustanove poput HAZU i HNK iako su nam iz obje institucije rekli da od ministarstva uopće nisu primili takav zahtjev.

Dobrim dijelom i zbog takvih nesporazuma resorna ministarstva su započela inspekcijski nadzor nad plaćama u svojim agencijama, zavodima, institutima...

Večernji list će idućih dana donositi najzanimljivije, ali i najbizarnije podatke o svim državnim agencijama, zavodima, institutima...

Komentara 80

LI
Libela
10:09 08.08.2012.

Država je od 1945.sinonim za vlast, i ona je uvijek u pravu, a građan je nezaštićen pred njom. Najnovija politika ovrha to zorno pokazuje.

Avatar MENSA
MENSA
11:11 08.08.2012.

"DIŽE MI SE ŽELUDAC" OD MUKE! Kad sam kao dragovoljac odlazio u Domovinsxki rat ni u snu nisam mislio da ću se "boriti" i za ovakve parazitske "institucije". Po elementarnoj logici, barem 80% tih "tvorevina" treba odmah ukinuti,i zaposlenicima dati "vritnjak"!!!

OB
-obrisani-
12:02 08.08.2012.

jadni mi svi s ovakvim parazitima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije