Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministarstvo kaže:

Agencije mogu oglašavati i kuće bez certifikata

Anka Mrak-Taritaš
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
07.01.2014.
u 08:11

Reklamiranje bez certifikata dopušteno je jedino na portalima namijenjenima isključivo oglašavanju jer se ne smatraju medijima

Nakon što je stupanjem na snagu Zakona o gradnji, koji propisuje da se oglašavati u medijima mogu samo one nekretnine koje imaju energetski certifikat, iz oglasnika nestao golem broj oglasa za prodaju stanova i kuća, oglasilo se i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Na svojim su stranicama objavili zbog toga objašnjenje da se sporna odredba iz Zakona o gradnji ne odnosi na portale koji su namijenjeni isključivo oglašavanju i koji ne sadrže urednički oblikovane programske sadržaje koji se objavljuju dnevno ili periodično jer se oni ne smatraju medijem.

I samo Ministarstvo dobilo je brojne upite o tome što se smatra medijem, a objašnjenje su potom zatražili od nadležnog Ministarstva kulture. Povlačenje nekretnina s portala i ne čudi s obzirom na to da je Ministarstvo graditeljstva odredilo kazne i do 30.000 kuna za one koji oglašavaju necertificiranu nekretninu! Iako im ovakvo tumačenje Ministarstva graditeljstva svakako ide u korist, vlasnici agencija za promet nekretninama još nisu sasvim mirni.

– Unutar Udruženja poslovanja nekretninama dogovorili smo se da još idućih nekoliko dana nećemo komentirati ništa vezano uz ograničenja pri oglašavanju nekretnina koje nemaju energetski certifikat. Pričekat ćemo da od Ministarstva kulture službeno dobijemo tumačenje Zakona o medijima – rekao nam je jučer Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Drugim riječima, agencije za promet nekretninama čekaju da od Ministarstva kulture dobiju “crno na bijelo” autentično tumačenje pojma “mediji” koji je opisan u Zakonu o medijima. Svejedno, doznajemo da ih je i ovakva objava Ministarstva graditeljstva ohrabrila, pogotovo nakon strke koja je nastala prošli tjedan nakon što je 1. siječnja na snagu stupio Zakon o gradnji koji propisuje da se u medijima mogu oglašavati samo one nekretnine koje imaju energetski certifikat.

Ministrica Mrak zavila u crno ostatke graditeljskog tržišta
 

Komentara 18

DU
Deleted user
08:33 07.01.2014.

i kako sada ove nazvati nego imenom za koji zaradis baniranje jer "Reklamiranje bez certifikata dopušteno je jedino na portalima namijenjenima isključivo oglašavanju jer se ne smatraju medijima" je toliko smiješno da stvarno ne treba posebno objašnjavati. pljuc

Avatar puky
puky
08:27 07.01.2014.

... kap u moru gluposti i kretenizma ove vlasti ... moraš imati energetski certifikat za nedovršenu građevinu ili ruševinu ? ... ne smiješ oglašavati prodaju ako nemaš taj certifikat ? ... strava ...

DU
Deleted user
09:08 07.01.2014.

Članak me je zaintereisirao zbog različitog tumačenja energetskih certifikata. U EUR-Lex "Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on energy efficiency and repealing Directives 2004/8/EC and 2006/32/EC" nema usklađenog teksta deklaracije Hrvatske s Europskom direktivom. U većeini država članica EU nakon završene gradnje (kuće, stanovi), nekretnina treba dobiti uporabnu dozvolu temeljem prikupljanja svih potrebnih certifikata (struja, dimnjaci, plin, voda, kanalizacija, energetski itd). U slučaju da nekretnina nema uporabnu dozvolu, nekretnina neće dobiti kućni broj, pa se osoba nemože prijaviti na nekretninu bez broja. U slučaju da nekretnina nije dovršena ne treba energetski certifikat vidi sliku u članku. Za nekretnine koje se prodaju, a koje imaju uporabnu dozvolu treba energetski certifikat - stanovi, kuće, javne ustanove itd. Cilj certifikata je da kupac ne kupuje mačka u vreći. Cilj direktive EU je smanjenje emisije CO2 za 20% do 2020. godine, a to bi i nama trebao biti cilj u smislu manjih računa za grijanje. Što se tiče cijene energetskih certfikata mało je previsoka. Recimo u Poljskoj je prosječna cijena 500 PLN cca. 1000 kuna za obiteljsku kuću do 200 m2 stambenog prostora. Za stanove je cijena manja jer se računa dio cijele građevine. Na temelju osobnog iskustva većina nekretnina u HR ne zadovoljava kriterije EU zbog uporabe zastarjelih građevinskih materijala što znači da se cijene nekretnina moraju sniziti pa čak i tih novoizgrađenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije