Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLIVA UKINULA PROIZVODNJU CRYSTACILLINA

Agencija za lijekove: Nema razloga za paniku, penicilin uvozimo

PERSOGLIA_311.jpg
import
VL
Autor
Diana Glavina
28.10.2008.
u 19:57

Na hrvatskom tržištu ima više od deset lijekova koji imaju odobrenje za promet, a pripadaju skupini penicilinskih antibiotika ili kombinacije penicilina, kažu u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. Dodaju da nema razloga za paniku među pacijentima. Agencija je 29. kolovoza ove godine, na zahtjev Plive, ukinula odobrenje za lijek crystacillin – djelatna tvar benzylpenicillinum – jer Pliva lijek više neće proizvoditi.

Taj lijek spada u skupinu lijekova za terapiju sustavnih infekcija te se primjenjuje za liječenje infekcija prouzročenih mikroorganizmima kao što su infekcije gornjih dišnih putova, pneumonija te infekcije kože i mekih tkiva. Od datuma ukidanja odobrenja Plivina lijeka Agencija je, na temelju odobrenja Ministarstva zdravstva, više puta izdavala suglasnost za uvoz i stavljanje zamjenskog antibiotika u promet u Hrvatskoj.

Riječ je o lijeku pod imenom penicilin grunenthal – djelatna tvar benzilpenicilin – koji proizvodi GRUNENTHAL GMBH iz Njemačke, a odgovarajuće je kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti. Agencija je 27. listopada od veledrogerije zaprimila novi zahtjev za uvoz lijeka te je istoga dana, na temelju odobrenja Ministarstva zdravstva, dala suglasnost za uvoz antibiotika. Agencija je odobrila uvoz 18.000 pakiranja lijeka, a svako pakiranje sastoji se od 10 bočica.

U Plivi pak kažu da su o višemjesečnim teškoćama u opskrbi tržišta ampulama orbenina, penbritina i crystacillina obavijestili Ministarstvo zdravstva, HZZO i veledrogerije. Iako su na hrvatskom tržištu dostupne kliničke paralele, slijedom navedenog veledrogerije su, u dogovoru s ovlaštenim institucijama, pokrenule interventni uvoz spomenutih proizvoda kako bi zadovoljile potrebe pacijenata u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije