Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terorizam u Barceloni

Agencija maturalac u Španjolsku odgodila za listopad, roditelji se ljute

maturalac
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
23.08.2017.
u 08:03

Poslušali smo preporuku ministrice obrazovanja, kažu u Spektru, a roditelji pitaju kako aranžman košta isto sad i u jeftinijem listopadu

Košmar koji je za većinu škola, roditelja i, naravno, samih učenika, što su ovih dana trebali krenuti na maturalno putovanje u Španjolsku, izazvao teroristički napad u Barceloni, raspliće se različito. Preksinoć su četiri autobusa đaka krenula put Španjolske prema planu, za sinoć je najavljen polazak još 800-900 đaka, neki su maturalci odgođeni za početak listopada, a neki i otkazani. U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) tvrde da su otkazi rijetki, te da se više radi o pojedinačnim odustajanjima, nego o otkazivanju kompletnih aranžmana.

Do početka školske godine je, inače, na maturalno putovanje u popularnu Španjolsku planiralo oko osam tisuća učenika. Brojka će zasigurno biti nešto manja, a Zaprešićanka Snježana Račić je među roditeljima koji još razmišljaju hoće li njeno dijete na putovanje.

- Dva razreda iz Srednje škole ban Josip Jelačić trebala su danas krenuti na put u organizaciji Spektra, ali agencija je bez konzultacije s roditeljima putovanje prebacila na prvi tjedan listopada. Na sastanku s predstavnikom agencije u ponedjeljak roditelji su bili za to da se krene na putovanje prema prvotnom planu, ali agencija je ostala pri svome. S kojim pravom mijenjaju dogovoreno bez našeg pristanka? Jednostrano raskidaju ugovor, prebacuju putovanje, a novi ugovori nisu potpisani. Pa to nije po zakonu - ljuti se mama Snježana, koja sumnja da će agencija iz svega izvući korist budući da cijena aranžmana po učeniku ostaje ista iako je smještaj u listopadu bitno jeftiniji nego sad u kolovozu.Iz prozvane agencije odgovaraju da su nakon terorizma u Barceloni bili zatrpani pozivima uplašenih roditelja i zahtjevima da se maturalac otkaže ili odgodi, a odluku je, kažu, olakšalo kad je odgodu preporučila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

- Da smo ostali pri prvotnom planu, polovice učenika bi odustala. Sretni smo što smo bez penala ili dodatnih troškova uspjeli prebaciti putovanja na listopad. Nema govora o tome da će agencije profitirati na razlici u cijeni noćenja sad i u listopadu. Novac je uplaćen španjolskim partnerima, nemaju obavezu vratiti ga za putovanje otkazano u zadnji tren, niti ima poslovnog rezona to očekivati. Hoteli su im sada puni, a u aranžmanima je i po jedno noćenje u Francuskoj, gdje hotelijeri pogotovo nemaju razloga iskazivati takvu vrstu razumijevanja i vraćati razliku u cijeni - kažu u Spektru, gdje ističu da djeca neće biti na gubitku na bilo koji način.

- Idu na Costa Bravu, obići će i vidjeti sve prema programu, a temperature će još uvijek biti i za kupanje.

I u UHPA-i uvjeravaju da ovo nisu situacije u kojima agencije mogu izvući neki ekstra profit.

- Ovo što se sad događa, vjerujte, noćna je mora za svaku putničku agenciju i sve bi one puno radije da je išlo prema planu. Znam za odgode i vjerujem da one neće biti svima po volji, ali putovanje je često vezano uz kombinirani prijevoz autobusima i avionima. Dovoljno je praktički da jedna škola odgodi putovanje i to onda povuče cijeli lanac. Inače, kako sada stvari stoje, velika većina će maturalnih putovanja planiranih u Španjolsku biti i održana - kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Komentara 6

MA
Markos
08:35 23.08.2017.

Evo ga. Javio se Eksta Balkanski Hobit iz podalpskog Hobitlanda pa ima nešto za reči jer svi oni, koji to ne znate. hobit je jedno malo patološki izkopleksirano biće, patuljak koji toliko mali, da stalo skače i skače i vičee samo da bi ga primjetili i možda čuli a možda i čak pobucali po malenoj glavici i rekli, da da čuli smo te, primjetili smo, da si tu i ispričavamo se ti, ako smo stali na tebe i zgazili te jer znaš ti si toliko malen da se te ne vidi. Dakle ekstra balkanski izkompleksirani podalpski Hobit vrišti, viće, pravi se pametan i on čak i misli, da je njegovo SUBJEKTIVNO mišljenje i mišljenje širnoga vanjskoga svijeta (u istini on ne zna, da je to mišljenje prevladavajuče samo među Hobitima od Mure pa do Triglava - cca 5 minuta zračne linije). Kad god sretnete ekstra balkanskog podalpskog balkanskog Hobita - samo ga pobucajte po glavi i krenite mirnim korakom dalje, da ga još dodatno ne izkomplesirate jer znajte, on je več totalno ugrožen od sviju iz vanjskoga svijeta.

BU
Bubra
08:27 23.08.2017.

janezu dobro jutro. pije li se kavica?

Avatar la_Kamocemo
la_Kamocemo
09:33 23.08.2017.

Boli njih ona stvar dok uredno njima kaplje iz proracuna.Taknite to pa da vidite napade i optužbe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije