Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVIJEZDA NA UDARU Zbog kršenja ugovora agencija traži odštetu

Agencija Kvadar tuži Višnjića za 12 milijuna dolara

04.03.2009.
u 18:44

Nakon što je prije dvije godine nepravomoćno odbijena tužba Gorana Višnjića da se poništi “lihvarski” ugovor s Kvadrom prema kojem ta agencija ima isključivo pravo zastupanja glumca u inozemstvu (inače će plaćati penale od 50 posto dobivena honorara),

Tajnost podataka
Kvadar traži od Višnjića 12 milijuna dolara odštete! Pozivajući se na ugovor s Višnjićem iz 1997., traže oko trećinu njegove zarade koju je ostvario od siječnja 1997. do siječnja 2008. Izračunali su na temelju podataka dostupnih na internetu da je Višnjić zaradio od angažmana u inozemstvu 40 milijuna američkih dolara. Kvadar traži da sud pribavi od agencije United Talent Agency, s kojom je Višnjić sklopio ugovor bez njihova znanja, sve njegove ugovore od 2000. do danas.

Višnjićevi su odvjetnici na to uzvratili molbom sudu da, zatraži li takve podatke, učini sve kako bi se osigurala njihova tajnost jer je Višnjić javna osoba, a dok se ne ustanovi osnovanost tužbe. Iako je tužba podnesena lani, u javnost do sada nije “procurila”. Višnjić se može samo nadati da presuda kojom nije poništen “lihvarski” ugovor s Kvadrom neće postati pravomoćna, jer će inače teško izbjeći plaćanje masne odštete. Parnica Kvadra protiv Višnjića sada miruje na sudu dok se pravomoćno ne odluči je li ugovor između njih ništav ili nije.

Robovski položaj
Odvjetničko društvo Hanžeković-Radaković koje zastupa Višnjića tvrdi u odgovoru na tužbu da je sporan ugovor neustavan i nezakonit.

– Višnjiću se unedogled ograničava pravo na rad u inozemstvu, a da mu Kvadar nije dužan osigurati ni jedan angažman u inozemstvu. Ako pak mimo Kvadra nađe angažman, onda je Kvadru dužan polovicu honorara. Taj je ugovor lihvarski i ništav. Višnjiću je povrijeđeno ustavno pravo da slobodno radi i dobiva angažmane u inozemstvu, čime je doveden u robovski položaj, ističu odvjetnici.

Podsjetimo, sud je 2007. presudio da ugovor između Kvadra i Višnjića nije zelenaški jer se Kvadar nije koristio teškim Višnjićevim materijalnim stanjem. Sud je odbacio Višnjićeve teze da je pri sklapanju ugovora bio mlad, neiskusan glumac i da nije imao svijest o tome što potpisuje jer je sa 24 godine bio zaposlen u Gavelli pa je imao dovoljno radnog i životnog iskustva. Dok Kvadar tvrdi da Višnjić s njima nikad nije raskinuo ugovor, Višnjić uzvraća da je to učinio u ožujku 1999.


Samo od ‘magije’ dobio 100 mil. dolara

Premda se Višnjićeva zarada po filmu ne može izračunati, nagađa se da je samo od filma Magija dobio 100 milijuna dolara te da je u osam godina snimanja “Hitne službe” dobio oko četrnaest milijuna dolara. Slavu u Hollywoodu donijela mu je Hitna služba, a od dojmljivijih filmskih pojavljivanja tu su naslovi “Spartak”, “Close your eyes”, “Practical magic” “Elektra” “Mirotvorac” i “The deep end” (V. Pe.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije