Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo poljoprivrede:

'Afrička svinjska kuga nije se pojavila na području RH'

svinje
Goran Ferbezar/PIXSELL
09.07.2014.
u 14:10

Također navode da Ministarstvo poljoprivrede odnosno Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane dosad nije zaprimila službenu informaciju o bilo kakvim mjerama zabrane od nadležnog tijela iz Švicarske po pitanju afričke svinjske kuge.

Povodom medijskih napisa da Švicarska namjerava zabraniti uvoz svinjetine iz određenih zemalja EU zbog pojave afričke svinjske kuge Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se priopćenjem u kojem navode kako se afrička svinjska kuga nije pojavila na području RH.

- Također je bitno naglasiti da bolest nije nikada zabilježena na području RH. U svrhu ranog otkrivanja predmetne bolesti već dugi niz godina sustavno se provode mjere pretraživanja u domaćih i divljih svinja na cijelom području RH. U 2014. godini zabilježeni su slučajevi afričke svinjske kuge na području država članica Litve, Poljske i Italije samo na Sardiniji. Afrička svinjska kuga je prisutna na Sardiniji dugi niz godina i smatra se kao endemska bolest za navedeno područje. Što se tiče pojave bolesti u Litvi i Poljskoj, smatra se da se bolest pojavila kao posljedica unošenja virusa afričke svinjske kuge iz susjednih trećih zemalja u kojima je ta bolest prisutna. U skladu s Odlukom komisije o mjerama kontrole zdravlja životinja u pogledu afričke svinjske kuge u određenim državama članicama 2014/178/EU određene su dodatne mjere kontrole odnosno zabrane otpremanja živih svinja, sjemena , jajnih stanica i zametaka svinja, svinjskog mesa, te ostalih proizvoda koji sadržavaju svinjsko meso, uključujući pošiljke životinjskih nusproizvoda dobivenih od svinja iz određenih područja Litve, Poljske i Italije. S obzirom na sve navedeno, evidentno je da nema osnove za bilo kakvom zabranom uvoza živih svinja, sjemena , jajnih stanica i zametaka svinja, svinjskog mesa, te ostalih proizvoda koji sadržavaju svinjsko meso... od strane Švicarske tako i bilo koje druge zemlje po pitanju bolesti afričke svinjske kuge- dodaju u priopćenju.

Također navode da Ministarstvo poljoprivrede odnosno Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane dosad nije zaprimila službenu informaciju o bilo kakvim mjerama zabrane od nadležnog tijela iz Švicarske po pitanju afričke svinjske kuge.

>> Švicarska zbog afričke svinjske kuge zabranjuje uvoz iz dijelova Hrvatske

Komentara 2

DU
Deleted user
09:19 10.07.2014.

Koliko u Hrvatskoj ima svinja još malo pa će biti zaštićene životinje i viđati će ih se u zoološkim vrtovima tako da nema opasnosti od te kuge.

MX
MXLCLGTG
16:07 09.07.2014.

Svicarska ne misli uvesti zabranu nego su uveli od 9 ovog mjeseca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije