Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atentat na britanske vojnike

Afganistanski policajac ubio pet britanskih vojnika

britanski vojnici
afp
04.11.2009.
u 11:50

U provinciji Helmand, na jugu Afganistana, pobješnjeli je afganistanski policajac automatskim oružjem usmrtio pet britanskih vojnika koji su se nalazili u policijskoj postaji u blizini jedne kontrolne točke.

U provinciji Helmand, na jugu Afganistana, pobješnjeli je afganistanski policajac automatskim oružjem usmrtio pet britanskih vojnika koji su se nalazili u policijskoj postaji u blizini jedne kontrolne točke. Vojnici koji su stali u blizini policijske postaje kako bi natočili gorivo u vozilo vjerojatno su skinuli zaštitne prsluke, tzv. pancirke kako bi s policijskim načelnikom popili čaj, no jedan je policijski službenik otvorio vatru na Britance.



Po prvim informacijama glasnogovornika Davida Wakefielda moguće je da je i još jedan službenik bio upleten u napad, no razlog krvavog čina još nije jasan. Wakefield je potvrdio da su vojnici sudjelovali u izobrazbi afganistanskih policajaca. Po prvim neslužbenim informacijama počinitelj je pobjegao te se trenutačno skriva kod talibanskih pobunjenika, koji bi mogli biti i odgovorni za napad.

Britanski se premijer odmah oglasio izjavivši kako "cijela zemlja žali zbog gubitka". Obiteljima stradalih Gordon Brown je izrazio sućut te dodao kako su vojnici branili svoju zemlju od terorističkih napada koji prijete iz pograničnog područja između Afganistana i Pakistana.

Od početka britanske intervencije u Afganistanu poginulo je 229 vojnika pa je podrška javnosti znatno pala. Samo u razdoblju od srpnja do kolovoza poginulo je 49 britanskih službenika. Glasovi za povratak britanskih trupa sve su jači te bi se novcem potrošenim u ratu u Afganistanu mogla poboljšati sigurnost na kopnenoj i morskoj granici Ujedinjenog Kraljevstva.

Velika Britanija u Afganistanu ima više od 9000 vojnika, a najave Gordona Browna da želi povećati taj broj za još 500 vojnika javnost je primila s velikim nezadovoljstvom. Unatoč tome što je britanski premijer slanje dodatnih postrojbi uvjetovao bržim obučavanjem domaćih vojnika, britanskom vojnom vrhu prijeti stalna opasnost od dodatnih gubitaka. Javnost smatra da sjevernoatlantski saveznici premalo poduzimaju kako bi potpomogli borbu u Afganistanu te da se borbe najvišeg rizika prepuštaju upravo američkim i britanskim postrojbama.

Komentara 28

Avatar Idler 3
Idler 3
14:07 04.11.2009.

13:09h beograd....sigurno si takve savjete ili pitanja postavio i obiteljima onih Srba što su klali i palili po Hrvatskoj pa zaradili zasluženi metak...jel tako ?!

OB
-obrisani-
15:28 04.11.2009.

Puna podrska nasoj krscanskoj braci. Ja da se pitam problem terorizma bise rjesio vrlo jednostavno al nesmjem pisat ovdje.

SU
susadusk
12:56 04.11.2009.

Nazalost se to desava i drugdje! I policajci su ljudi. Koliko puta se desilo da je neki policajac izvrsio slicno djelo i u mnogo sigurnijim zemljama gdje nije rat. Prema tome nista neuobicajeno. Sjetite se samo policajac ubio tri zene iz osvete i ljubomore......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije