Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optuženi za korupciju

Afera Vjetroelektrane: Sud BiH pravomoćno dopustio izručenje Bašića, za Stipića još nije poznato

sud BiH
Foto: Zvonimir Coric/PIXSELL
1/2
26.11.2020.
u 11:40

Hrvatski USKOK sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi "Vjetroelektrane", a uz trgovinu utjecajem tereti ih se i za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te davanje i primanje mita.

Sud BiH donio je pravomoćno rješenje kojim je dopustio izručenje Hrvatskoj Milenka Bašića, vlasnika tvrtke "Lager" iz Posušja i jednog od osumnjičenika za korupciju u aferi "Vjetroelektrane", u kojoj je prvoosumnjičena bivša državna tajnica  i visoka dužnosnica HDZ-a Josipa Rimac.

Kako je u četvrtak potvrđeno Hini u sjedištu Suda BiH u Sarajevu, odbačena je Bašićeva žalba na prvostupanjsku odluku tog suda po kojoj je također bilo dopušteno njegovo izručenje Hrvatskoj, te je potvrđeno kako su ispunjene sve zakonske pretpostavke da ga se preda hrvatskom pravosuđu.

Konačnu odluku o tome hoće li Bašić biti izručen ipak donosi bosanskohercegovački ministar pravosuđa, a na toj dužnosti sada je Josip Gubeša iz HDZ-a BiH.

Uz Bašića, hrvatsko pravosuđe od BiH je zatražilo i izručenje Dragana Stipića, koji je direktor Bašićevog "Lagera". U njegovu slučaju Sud BiH tek je donio prvostupanjsku odluku, no sud je odbio objaviti sadržaj te odluke s obrazloženjem kako još nema dokaz da je Stipić primio pisani otpravak.

Hrvatsko pravosuđe traži izručenje Bašića i Stipića zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo davanje mita radi trgovanja utjecajem, počinjeno od početka 2019. do kraja svibnja ove godine.

Hrvatski USKOK sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi "Vjetroelektrane", a uz trgovinu utjecajem tereti ih se i za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te davanje i primanje mita.

Bašića i Stipića se tereti s obrazloženjem kako su nudili 45 tisuća eura mita bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. 

VIDEO: Hrvatski USKOK sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi "Vjetroelektrane"

Komentara 3

DU
Deleted user
12:16 26.11.2020.

Bog će vas kazniti jer ste se okomili na naše mučenike! Napadate ih samo zato jer su Hrvati i katolici! Katolik ne može počiniti nikakav zločin jer Bog uvijek gleda i pazi! Zločine čine samo ateisti i nitko drugi! Bog i Hrvati! Amen! ŽivjelaBosna!

BU
Bubalamala
12:02 26.11.2020.

A zašto ti ljudi kad nas pokradu bježe u BiH a imamo dosta primjera da naši političari natovareni mnoštvom optužnica budu cijenjeni u društvo a nakon što su o gulili par krumpira budu ponovno birani.?

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:44 26.11.2020.

Nije Bašić Mamić pa da mitom bježi od HR suda !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije