Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Štandovi

Sud odbio prijedlog odbacivanja optužnice protiv Bandića, Lovrića i Zdenke Palac

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/6
21.12.2017.
u 14:42

Sud je odbacio i prijedlog obrane da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje mjere tajno snimljenih razgovora koje su nastale temeljem naloga suca istrage

Županijski sud odbio je danas na pripremnom ročištu prijedlog obrana Milana BandićaIvice Lovrića i Zdenke Palaca, koje USKOK tereti u aferi Štandovi, prijedlog za odbacivanje optužnice. Sud je odbacio i prijedlog obrane da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje mjere tajno snimljenih razgovora koje su nastale temeljem naloga suca istrage. O zahtjevu da se kao nezakonit dokaz izdvoji pretraga koja je obavljena kod Ivice Lovrića odlučit će se naknadno. 

Podsjetimo, razlog za prijedlog odbacivanja optužnice, kako je jutros pojasnio Krešimir Krsnik, branitelj Ivice Lovrića, temelje na činjenici da, prema stavu obrane, tužitelj koji je potpisao optužnicu, nije ovlašten za zastupanje u ovom postupku. Krsnik je pojasnio da prema zakonu ovlašteni tužitelj, nakon polaganja pravosudnog ispita, treba imati osam godina staža da bi mogao zastupati uskočke predmete, prema stavu obrane, Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a to nema. 

Priča oko ovlaštenih tužitelja provlačila se već neko vrijeme kroz sudske postupke, iako u pravnoj javnosti prevladava stav da tužitelji koji dolaze iz Županijskog državnog odvjetništva na rad u USKOK imaju sve ovlasti i tumačenje iz DORH-a je da se to radi po zakonu. 

U aferi štandovi obrana je već u više navrata zbog raznoraznih razloga odlagala optužno vijeće, a optužnica koja je podignuta 2015. godine jednom je bila odbačena jer je sud smatrao da nema elemenata kaznenog djela. Nakon žalbe USKOK-a Vrhovni sud je tu odluku suda ukinuo smatrajući da se u ovoj fazi postupka trebalo odlučivati samo o pravomoćnosti optužnice, a ne o tome ima li elemenata kaznenog djela. 

Optužnica u aferi štandovi potvrđena je u srpnju ove godine. 

Obrana je osim odbacivanja optužnice tražila da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje mjere tajno snimljenih razgovora koje su nastale temeljem naloga suca istrage. Tražili su i da se kao nezakonit dokaz izdvoji pretraga koja je obavljena kod Ivice Lovrića. Takav zahtjev Lovrićeva obrana postavila je u aferi Cibona, drugom postupku u kojem je Lovrić optužen. Nadležna sutkinja, nakon što je saslušala svjedoke koji su nazočili pretrazi, taj je zahtjev odbila, a spis se trenutačno po žalbi obrane nalazi na Vrhovnom sudu. 

Galerija: Milan Bandić u restoranu Skender

1/9

 

Komentara 8

BA
bakulušić
16:06 21.12.2017.

Da su štandovi stajali u skladištu, šteta ne bi nastupila. Obzirom da je štandove koristila "udruga opasnih namjera", nastupila je velika šteta. Kad je svojevremebo ministrica vanjskih poslova omogućila udruzi svoga brata poprilična sredstva, tada nije bilo štete. Jer bratova udruga nije udruga opasnih namjera. Tako to ide u Hrvatskoj. Sve ovisi o tome tko si i čiji si. I tako će biti dok lustracija ne učini svoje. A lustracija će biti na sveto nigdarjevo.

MI
misho32
16:52 21.12.2017.

sramotno je to čime se bavi taj Uskok , štandovi za referendum su im problem , a i taj sud koji je tu optužnicu razvlačip više godina , kako je uopće prihvatili takvu stupinu , monstruoznu prijavu . Dao besplatnoo štandove za narodni refereddum.

MI
misho32
21:26 21.12.2017.

ovo je sumrak demokracije u kojem se pravosuđe zloupotrebljava a narod je potpuno obespravljen i nemože na ništa uticati. . Tko će se sada nakon ovog višegodišnjeg sudovanja usuditi pomoći u organizaciji nekog referenduma tog najvažnijeg instrumenta demokracije gdje narod direktno odlučije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije