Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Štandovi

Bandić i Lovrić danas imaju pripremno ročište: 'I Švaljek je radila isto'

Ivica Lovrić i Milan Bandić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
21.12.2017.
u 09:13

Ovo je tzv. kazneno djelo, jer to za što je optužen gradonačelnik, isto ili potpuno istovjetno je radila i njegova zamjenica Sandra Švaljek, kaže Krešimir Krsnik, branitelj Ivice Lovrića

Hoće li suđenje u aferi Štandovi, u kojoj su optuženi Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac, početi u skorašnje vrijeme, pitanje je svih pitanja, obzirom na trnovit put koji je ta optužnica prošla dok u srpnju ove godine konačno nije postala pravomoćna. Kada i kako će početi spomenuti sudski proces, trebalo bi se doznati danas, kada je na zagrebačkom Županijskom sudu zakazano pripremno ročište.

Da bi se pripremno ročište održalo, na njemu se moraju pojaviti svi optuženici, a neslužbeno se doznaje se da su Lovrić i Bandić pokušali odgoditi ročište pravdajući to činjenicom da je za četvrtak zakazana i sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je trebala početi u 9 sati, kada i ročište na sudu. No kako sud nije pokazao volju da se ročište odgodi, kompromisno rješenje nađeno je u pomicanju početka Gradske skupštine za 10 sati. Hoće li pripremno ročište do tada biti okončano tek će se vidjeti, kao što će se vidjeti i hoće li obrane opet imati nekakvih zahtjeva za izdvajanjem dokaza iz ovih ili onih razloga.

Ivica Lovrić i Milan Bandić
1/9

- Pripremno ročište će se održati, a mi se tome veselimo jer želimo da tome konačno dođe kraj. Obrana zna, a mislim da to znaju i svi sudionici pa i Državno odvjetništvo, koje ima velike znalce iz raznih područja kaznenog prava, koji vrlo dobro znaju da ovdje kaznenog djela nema. To što je ovaj predmet pušten u raspravu mi ocjenjujemo pritiskom pa se zato i veselimo ovom suđenju da što prije završimo i da se vidi da je ovdje prije svega bila politika, a ne pravo. To se na žalost kao što vidimo se u zadnje vrijeme sve češće događa. Ako se bavimo pravom onda ovdje može biti samo jedna jedina presuda, a to je oslobađajuća - kaže Krešimir Krsnik, branitelj Ivice Lovrića.

Iako je optužnica u aferi optužnici Štandovi podignuta u siječnju 2015. pravomoćna je postala tek u srpnju ove godine. Prvo ju je sud u srpnju 2015. odbacio, smatrajući da nema elemenata kaznenog djela, što je inače i teza obrana Bandića i Lovrića. Na tu odluku se USKOK žalio, a njihovu žalbu je Vrhovni sud uvažio, navevši da se u toj fazi postupka sud ne treba baviti utvrđivanjem Bandićeve krivnje već samo treba odlučiti o pravomoćnosti optužnice. Vrhovni sud je tu odluku donio u svibnju 2016. a od tada do srpnja 2017. održano je šest sjednica optužnog vijeća koje su odgađane zbog bolesti, jer Ivica Lovrić nije primio poziv, jer je obrana tražila izdvajanje iskaza kao nezakonitih dokaza, jer je Bandić tražio izuzeće sutkinje, jer je Bandić otkazao punomoć svojim dotadašnjim odvjetnicima te na kocu jer je Bandić dan prije ročišta završio u bolnici.

Iako su to sve legalni razlozi za odgodu sjednice optuženog vijeća, sve te radnje mogle bi se nazvati i legalnom opstrukcijom obrane, što je naziv kojim se u posljednje vrijeme koriste neki odvjetnici. Uostalom javnost je te poteze tumačila i tako da Bandić nije htio ući u kampanju za lokalne i nacionale izbore s pravomoćnom optužnicom na leđima te je zbog toga radio sve što je mogao kako bi odgodio, odnosno opstruirao početak suđenja. No Krsnik kaže da se u svim tim situacijama nije radilo o opstrukciji te pojašnjava:

- Nije to bila opstrukcija već korištenje naših zakonskih mogućnosti, upravo da dokažemo da se ovdje radi o politici. Sud je bio odbacio optužnicu navodeći da nema kaznenog djela i to je obrazložio. Međutim, Vrhovni sud je iz formalnih razloga ukinuo tu odluku i nakon toga smo mi osjećali pritisak. Zato samo htjeli kroz ta optužna vijeća s novim dokazima potvrditi prvotnu odluku suda, odnosno da se ponovo odbaci optužnica. Ovo je tzv. kazneno djelo, jer to za što je optužen gradonačelnik, isto ili potpuno istovjetno je radila i njegova zamjenica Sandra Švaljek. A radila je kao i on u okviru zakona i svojih ovlasti. Štandovi su davani svakome u svrhu političke promidžbe, izbora ili bilo kakve druge humanitarne akcije. O tome postoji niz dokumenta i svjedoka. Uistinu ne znamo kome je to potrebno. Pravu sigurno nije i pravnoj sigurnosti, koja je po mom mišljenju svakim danom sve manja.

Krsnik navodi i da će obrane na pripremnom vijeću iznijeti svoje dokaze, te kaže da možda sud usvoji dio dokaza koji su već prezentirani na optužnom vijeću.

Afera Štandovi, kojom su Bandić i ostali, optuženi da su grad Zagreb oštetili za 308.000 kuna jer su građanskoj inicijativi “U ime obitelji” na korištenje dali štandove tržnica Zagreb, očito će biti bojno polje obrane i tužiteljstva. Čiji će argumenti prevagnuti vidjet će se kada konačno počne sudski postupak. Inače, u pravosudnim kuloarima čuje se da bi obrana i u četvrtak mogla predložiti izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, a ako se to dogodi, cijeli predmet će opet zastati dok Vrhovni sud ne riješi žalbu stranke koja bude nezadovoljna odlukom suda. Inače, i Lovrić i Bandić imaju još po jednu optužnicu. Lovrić je optužen u aferi Cibona, a Bandić u aferi Agram. Iako su i te optužnice podignute prije gotovo dvije godine, ni jedna nije pravomoćna. Uz to, prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, Lovrić bi zbog pravomoćne optužnice trebao biti i pod stegovnim postupkom te udaljen s pročelničkog mjesta do okončanja postupka. Je li ikakav postupak protiv njega pokrenut nije poznato jer medijske službe grada Zagreba na upit vezan za tu temu nisu odgovorile iako im je upit poslan 6. rujna.

Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Ivica Lovrić i Milan Bandić
1/59

Komentara 21

Avatar comandante
comandante
18:26 20.12.2017.

zar jedan Zagreb nije u stanju imati jednog gradonačelnika gospodina, civilizarog, sposobnog, poštenog, razumijem da se od 90-ih navuklo polusvijeta u Zagreb i da glasaju za ovog glavatog populistu ali ipak.... stvarno je sramota

Avatar links
links
17:29 20.12.2017.

I švaljek je radila isto pa onda to nije kazneno djelo!! ahahaha, ovo se može čuti samo u banana državi... vozite te lopine dotepenske ia rešataka

DU
Deleted user
18:14 20.12.2017.

dva brata uboga ...jedan drugoga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije