Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na optužnicu

Afera s kamionima: Damir Udovičić svjedočio u korist Rončevića

rončević
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
12.02.2010.
u 10:27

Direktor MAN Importer Hrvatska Damir Udovičić tvrdi da MAN-ova vozila nisu zadovoljavala uvjete natječaja jer nisu imala potrebnu nosivost od pet tona.

U pozivu za ponudu Ministarstva obrane tražena je nosivost bila 5 tona i u tom pogledu MAN-ovo vozilo nije udovoljavalo traženim uvjetima, imalo je nosivost 4,3 tone, rekao je danas Damir Udovičić, u vrijeme odigravanja afere s kamionima direktor prodaje tvrtke MAN Importer Hrvatska i time dobrano zaljuljao USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i pomoćnika ministra Ive Bačića. Temeljna je teza USKOK-a, naime, da su kamioni tvrtke Iveco, koji su kupljeni, 10,2 milijuna kuna skuplji nego MAN-ovi. Međutim, ako MAN-ovi nisu ispunjavali uvjete natječaja, a Mercedesovi bili puno skuplji, zaključak bi bio da su Ivecovi kamioni bili zaista najpovoljniji.

Šturi uvjeti

Osim toga, svjedok Udovičić govori i o ukupnoj masi vozila te kaže da je masa MAN-ovih kamiona znatno manja, iz čega bi se dalo zaključiti da je i cijena onda zaista morala biti niža. Hoće li ta teza izdržati i u nastavku postupka, primjerice kad bude svjedočio general Jozo Miličević, koji je kao glavni inspektor Hrvatske vojske prvi i posumnjao u pogodbu s Eurokamionima, vidjet će se na idućim ročištima. Kako bilo, tadašnji direktor prodaje tvrtke MAN Importer, na pitanje tužiteljice USKOK-a Ksenije Pavić, objasnio je i zašto su dali ponudu ako njihovi kamioni nisu udovoljavali osnovnom uvjetu natječaja. Udovičić kaže da su uvjeti u pozivnom natječaju bili tako šturi i vrlo niske profesionalne razine da su ponudili kamione koji su prema njegovoj ocjeni mogli udovoljiti namjeni.

Napad na Groma

Sebastijan Mojsović iz Ivecova zagrebačkog ureda morao je jučer saslušati popis nedostataka koje su Ivecovi kamioni imali pri isporuci, od toga da svjetla ne rade, boja je na mnogim mjestima oguljena, da curi ulje i nedostaju zaštitne obloge. Objasnio je da je ipak riječ o novim kamionima, ali da su trebali biti dorađeni u hrvatskim tvrtkama. Trećeg svjedoka, Pavla Groma, vlasnika tvrtke Agrogrom, koji je na natječaju nudio Mercedesove kamione, branitelji su optužili da laže.

Grom je, naime, tvrdio da je u ponudi naveo cijeni u kojoj je bio uračunt PDV, a obrana tvrdi da ima dokaze da je cijena bila bez PDV-a, što znatno mijenja odnose cijena između ponuđača. Grom je htio reagirati na optužbe, ali ga je predsjednica sudskog vijeća J. Smiljanić uputila da to može učiniti, ali izvan ovog postupka, što znači da može sam pokrenuti postupak protiv odvjetnika. Nakon postupka prvooptuženi Rončević izjavio je da će sud donijeti odluku, ali da je očito da USKOK nije profesionalno odradio svoj posao, jer da je, optužnice ne bi ni bilo. Sudski se postupak nastavlja u srijedu, 18. veljače, a zanimljiv će zacijelo biti iskaz generala Lucića, koji će svjedočiti 22. veljače, te Miličevića, koji je pozvan za 30. ožujka. 

Tajne iz USKOK-ove sobe

Prvi put viđene su i snimke iz slavne nove USKOK-ove sobe, gdje se razgovori sa svjedocima i osumnjičenima snimaju. Na zahtjev obrane, odvjetnika Krešimira Vilajtovića koji brani Rončevića i Ive Farčića koji zastupa Bačića, prikazana je snimka razgovora u toj sobi s Damirom Udovičićem, jer dio razgovora nije ušao u USKOK-ov zapisnik. Pri kraju ispitivanja zamjenik ravnatelja USKOK-a Darko Žegarac nudi Udovičiću da kaže ono što misli da bi još moglo biti važno.

Kad svjedok koji je vodio prodaju MAN-ovih kamiona kaže kako je MAN-ov kamion mase 10 tona, a nabavljeni Ivecov kamion 14 tona, tužitelj Žegarac ga prekida i kaže ‘to su tehnikalije koje nećemo navoditi’, umjesto da svjedoka ispita detaljno o razlici između nuđenih i nabavljenih kamiona, koja može i za više desetaka tisuća eura povećati cijenu...

Komentara 83

OB
-obrisani-
11:54 12.02.2010.

Kao i vecina USKOK-ovih predmeta, a pogotovo narucenih kao ovaj ! Treba li spominjati i onog Zagorca koji je napamet bez dokaza osudjen radi nepostojeceg dragog kamenja. Nekada je kod Staljina trebalo bar dva svjedoka, a ovima danas je dostatan jedan !

MA
maxresist
12:37 12.02.2010.

Pokazuje se kako ona presumpciji nevinosti itekako ima svoju svrhu..

MB
mr_brown
14:47 12.02.2010.

hdz lopine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije