Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Hypo

Vidaković nije došao jer je imao premalo vremena da organizira put iz SAD-a

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
28.03.2018.
u 15:53

Na prvom suđenju Vidaković je posvjedočio kako je na parkiralištu banke u austrijskom gradu Klagenfurtu vidio jednog od čelnika Hypo banke kako bivšem premijeru predaje žutu kuvertu

Drago Vidaković nije se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je trebao svjedočiti u nastavku ponovljenog suđenja za aferu Hypo. On inače živi i radi u Americi pa se sudu ispričao nemogućnošću da u kratkom vremenu od dobivanja sudskog poziva organizira dolazak u Hrvatsku.

S obzirom na to da se protiv njega na istom sudu vodi sudski postupak, te da to suđenje treba biti nastavljeno u svibnju, Vidaković se obvezao da će sudu dostaviti termin svog dolaska u Hrvatsku, pa će na klupu za svjedoke najvjerojatnije sjesti u svibnju. Na prvom suđenju Vidaković je posvjedočio kako je na parkiralištu banke u austrijskom gradu Klagenfurtu vidio jednog od čelnika Hypo banke kako bivšem premijeru predaje žutu kuvertu. Sanaderova obrana tvrdila je da Vidaković ne govori istinu, a isticali su da je pristao svjedočiti protiv bivšeg premijera kako bi spasio svoju kožu, odnosno kako bi USKOK odustao od njegova sudskog progona.

No kako se protiv Vidakovića u Hrvatskoj trenutačno vode dva sudska postupka zbog gospodarskog kriminala, svoju kožu očito još nije spasio. Sud je obaviješten i da su neki svjedoci promijenili adrese, a doznalo se i da se Gerhard Striedinger, jedan od bivših čelnika Hypo banke, koji je prema optužnici sudjelovao u davanju kredita i provizije Sanaderu, nalazi u zatvoru jer je u Austriji osuđen u jednom od krakova afere Hypo.

Na klupu za svjedoke sjeli su Zlata Vrdoljak, službenica banke, te Miroslav Kovačić, bivši zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova. Ostali su pri iskazu koji su dali na prvom suđenju. Z. Vrdoljak posvjedočila je da je Hypo banka isplaćivala provizije preko jedne tvrtke raznim klijentima. Kovačić je pak kazao da su pregovore o dobivanju kredita u ime MVP-a vodili tadašnji ministar Mate Granić i Sanader.

U galeriji pogledajte fotografije s današnjeg ročišta:

1/16

Komentara 2

ST
Stipan
18:22 28.03.2018.

Zad treba da putuje brodom ?

DH
dalibor.hren
21:24 28.03.2018.

Kad je dobio poziv? Zar mu ga je nosio Moby Dick, ili je u boci bačen u more? Interpol, tjeralica, ili kao što reče Šeki: "Locirati, uhititi, transferirati, procesuirati!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije