Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Kalmeti

Svjedok: Sapunaru sam rekao da ću ga razbiti pa da mu je tata i Sanader

Afera HAC - Remorker
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
28.11.2017.
u 13:23

Pilih je pokušao objasniti razlike u iskazima koje je dao u USKOK-u i na glavnoj raspravi

Da objasnim, kada sam iskazivao pred USKOK-om, bio sam dosta revoltiran. Otišao sam iz vrhunske tvrtke, bila je to tragikomedija. Postao sam najveći kriminalac u državi, persona non grata i to sve zahvaljujući gospodinu koji je ovdje bio prije mene. Mislim na Sapunara koji me je nastojao dezavuirati na svaki način. Moguće je da sam zbog toga tadašnje odnose u HAC-u procijenio predrastično. U to vrijeme bila je to borba za goli život. U jednom sam se trenutku i sukobio sa Sapunarom. Rekao sam mu da ću ga razbiti, da ću ga rasturiti pa da mu je tata i Sanader – kazao je, među ostalim, Zvonimir Pilih, koji je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio u nastavku suđenja Božidaru Kalmeti i ostalima optuženima u aferi HAC – Remorker.

Gore navedenim riječima, Pilih je pokušao objasniti razlike u iskazima koje je dao u USKOK-u i na glavnoj raspravi. U USKOK-u je iskazivao da ima izravna saznanja o odnosima članove uprave i Nadzornog odbora HAC-a, dok je na raspravi tvrdio da na tim kolegijima nije bio. Kada su mu predočeni dijelovi ranijih iskaza, Pilih je potvrdio da je rekao kako su Kalmeta, Zdravko Livaković, Miroslav Mikulić i Josip Sapunar usko surađivali te je objasnio:

– Pa da, to sam rekao, a to je i normalno s obzirom na njihove funkcije. Točno je i da sam rekao da je Livaković nama bio vrhovni autoritet, no nikada nisam rekao da je Sapunar bio stručnjak za financije. To nije točno. Je l’ to imate snimljeno? – pitao je svjedok tužiteljicu koja mu je predočavala raniji iskaz. Nakon daljnjih pojašnjena, kada mu je pročitan zapisnik, Pilih je ipak kazao:

– Točno je da sam rekao kako se Sapunar neistinito predstavlja kao financijski stručnjak, što i stoji u tom tekstu koji mi predočavate.

Pilih je svjedočio i o sustavu ENC-a koji je HAC kupio od Francuza te je kazao kako je kod tog sustava postajao problem funkcioniranja jer je postojala opasnost da "netko izvana uđe u sustav i neopaženo izmijeni podatke”. Osim njega, svjedočili su i Nikola Bačurin te Stanislav Šute, a oni su uglavnom objašnjavali kako su funkcionirali uprava i NO HAC-a te tko je donosio kakve odluke. Bačurin je bio savjetnik uprave, no kazao je da mu je uloga bila marginalizirana.

– Nisam donosio operativne odluke, a katkada bi me netko preko posrednika pitao za mišljenje. U šest godina sam kao savjetnik uprave bio samo jednom kod predsjednika uprave. U tih sam šest godina savjetovao sam sebe da ne poludim – kazao je svjedok.

Komentara 1

MA
mantheman
14:18 28.11.2017.

ma cemu sve to kad nitko nece bit osuden, pa cak i da bude dok produ zalbe i ostala sranja umrijet ce prirodnom smrcu prije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije