Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužnica

Afera Fimi media: Najopsežniji spis u povijesti hrvatskog pravosuđa

ivo sanader, mate granić (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
13.12.2011.
u 10:00

70.000 stranica u 120 tomova veličina je cijelog spisa, optužnica je na 565 stranica, a USKOK je ispitao stotine svjedoka te pribavio gomilu dokumentacije

Sve inkriminacije koje mi se stavljaju na teret rezultat su kupovanja prošlosti i bolje budućnosti svih tih koji su govorili. No dopuštam mogućnost da je Mladen Barišić, pozivajući se na mene, ishodio nešto za sebe ili druge – ustvrdio je, među ostalim, Ivo Sanader, bivši premijer i šef HDZ-a, ljetos pred istražiteljima USKOK-a, pravdajući se od optužbi u slučaju Fimi media, “teških” 70,7 milijuna kuna.

Imunitet ukinut četvrti put

Taj njegov iskaz dio je najopsežnije optužnice u povijesti hrvatskog pravosuđa – optužnica ima 565 stranica, a cijeli spis rekordnih gotovo 70.000 stranica podijeljenih u 120 tomova – koja se jučer, zajedno sa zahtjevom za ukidanje njegova saborskog imuniteta, našla na sjednici saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Kao i u dosadašnja tri slučaja (istražni zatvor u Fimi mediji, optužnice za Hypo i Ina - MOL), Sanaderu je saborski imunitet ukinut ekspresno i jednoglasno. Što se pak tiče same optužnice, USKOK je tijekom istrage ispitao stotine svjedoka te je pribavio hrpu dokumentacije. Među onima koji su Sanadera eksplicitno teretili su njegovi suoptuženici Mladen Barišić, bivši šef carine i rizničar HDZ-a, Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, te Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a. No, blagonakloni prema njemu nisu bili ni šefovi nekih državnih poduzeća, kojima se pred tužiteljicama USKOK-a razvezao jezik, pa su tako vrlo detaljno iskazivali koliko su novca i na čiji zahtjev davali HDZ-u. Poduzetnik Marijan Primorac tako navodi da je na traženje bivšeg premijera Sanadera donirao sredstva za kupnju BMW-a, a radilo se o oko 300.000 eura. Primorac je istražiteljima kazao da je nakon toga još u dva navrata donirao između 30.000 i 50.000 kuna te jednom 200.000 kuna.

Kako i za što su davane donacije vidi se iz iskaza Branke Pavošević, koja je pak kazala da je poduzetnik Marinko Mikulić pri predaji novca nastojao ostvariti kontakt s Ratkom Mačekom, tadašnjim glasnogovornikom Vlade i HDZ-a. Prema iskazu B. Pavošević, Maček je Mikuliću, kao protuuslugu za donaciju, obećao nešto pomoći oko poreza, a sve se to odvijalo dan prije no što je Mikuliću trebala sjesti ovrha na voćnjak. I dok oni eksplicitno terete Sanadera, Ratko Maček negira sve što mu se stavlja na teret.

Maček kao bog i batina

– Nisam se ni s kim udružio, nisam primao novčana sredstva uime HDZ-a koja bi ulazila u crni fondove, a nisam nalagao ni da se taj novac isplati – kazao je Maček u istrazi. No to ga nijekanje krivnje nije spasilo od optuženičke klupe, a u svom iskazu Branka Pavošević za njega je kazala da je uz nju i Barišića bio zadužen za financiranje stranke, te ga je okarakterizirala kao “boga i batinu u stranci”.

Barišić je, pak, u svom iskazu rekao i da ga je Sanader 2009. godine tražio dva milijuna eura za lobiranje za ulazak Hrvatske u EU. Financijskim vještačenjem poslovanja Fimi medije, istražitelji su shvatili i da se velik dio poslovanja tog poduzeća vodio preko fiktivnih računa, pa se tako u optužnici navodi podatak da je 28 različitih poslovnih objekata ispostavilo fiktivne račune Fimi mediji u iznosu od oko sedam milijuna kuna, za poslove koji nikada nisu napravljeni. Pretpostavlja se da je u tom slučaju riječ o novcu koji je išao u crni fond HDZ-a.

U optužnici su precizno pobrojena državna poduzeća s kojima je Fimi media poslovala, koliko je ugovora s njima imala te koliko su vrijedili.

Tako je, primjerice, s Hrvatskim šumama imala 20 poslova, koji su se odnosili na produkcije emitiranja prigodnih spotova. Vrijednost tih ugovora na papiru bila je 2,4 milijuna kuna, no 1,1 milijun kuna nigdje nije zabilježen u poslovnim knjigama Fimi medije. Takav modus primjenjivan je i na druge tvrtke s kojima je Fimi media poslovala.

Ključne riječi

Komentara 34

EU
eurobanana
10:35 13.12.2011.

prije par minuta sam . bio kod mupa . napisao . LEGLO KRIMINALA . jadna smo mi BANANA , niti nas BOG ne moze spasiti . ali glavno da je SMRAD slobodan covik

OB
-obrisani-
10:40 13.12.2011.

Dr. Ivo mi susjedi Slovenci direktno u čeliju Remetinca ti se kunemo, da posle završene EU arbitraže odmah po novom svome vanka prema otvorenom po tvom \"nedamo ni milimetra\" moru jedriti krenemo..

KU
kukuriku
13:05 13.12.2011.

Horator,..pa zasto onda -cítas´??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije