Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sokol Marić

'Todorić je imao detalje mog poslovanja. Odakle mu sve to?'

Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
21.10.2017.
u 08:20

Agrokor je u priču uvukao 186 tvrtki, no viceguverner V. Šošić smatra da je dodatna zakonska regulacija faktoringa nemoguća

Nakon distributera AWT International i Unex grupe, kriza u Agrokoru u postupak predstečajne nagodbe odvela je i najvećeg domaćeg proizvođača brašna Granolio te zaštitarsku tvrtku Sokol Marić. U jučer objavljenom planu predstečajne nagodbe Sokol Marić izrijekom navodi kako ga je na postupak natjerao rast zaduženosti “prvenstveno kroz mjenice s regresnim pravom i povezane kreditne linije ugovorene u 2017. godini”. Navode i kako očekuju otpis potraživanja od Agrokora u razini do 70 posto, što društvo dovodi u manjak likvidnosti veći od 62 milijuna kuna.

‘Uvid u bankarski sustav’

“Na osnovi navedene prijetnje nesposobnosti za plaćanje te zbog dodatnih elementa pada prihoda i očekivanog rasta troškova kao i rizika blokade računa, društvo je s glavnim ciljem očuvanja velikog broja radnih mjesta i svojih strateških korisnika usluga primorano pokrenuti predstečajni postupak”, navode u planu.

Sokol Marić najveće je privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj, s oko 2000 zaposlenih, a njegov vlasnik i predsjednik Uprave Zlatko Marić u intervjuu Večernjem listu nedavno je optužio Ivicu Todorića za prijevaru.

Agrokor mu je ostao dužan 142 milijuna kuna, na račun regresnih mjenica, a toliko banke sada potražuju od njegove tvrtke, budući da su bili prisiljeni otkupiti mjenice za ta potraživanja i pretvoriti ih u kredite. Iako priznaje da je Agrokor njegovoj kompaniji u početku bio dobar i poželjan partner, Marić je Večernjem listu ispričao kako je vrlo brzo nakon sklapanja ekskluzivnog ugovora o zaštiti svih Agrokorovih tvrtki došlo do problema u naplati potraživanja od koncerna, što ih je dovelo na rub nelikvidnosti. Budući da su odbili kompenzacije ili kupnju nekretnina, u Sokol Mariću se, kaže, prije pet godina “pojavila ekipa eksperata i financijskih lumena naoružanih Excel tablicama”, koji su predložili financiranje putem regresnih mjenica. Tvrdi da su ekipu vodili najbliži suradnici Ivice Todorića, njegov sin Ivan i Tomislav Lučić.

- Došli su k meni s detaljnom krvnom slikom mog poslovanja, s podacima koje nitko nije mogao znati ako nema izravan uvid u porezni i bankarski sustav – prepričao je Marić, a sudeći po neslužbenoj informaciji koju prenosi Jutarnji list, pozivajući se na izvore bliske istrazi, takvo postupanje istražitelje vodi i prema bankama, a jedan krak istrage pozabavit će se upravo navodnim otkrivanjem bankarske tajne.

Paralelni financijski sustav

Po Marićevim riječima, Agrokor je u financiranje putem regresnih mjenica, osim njegove, uvukao još 185 tvrtki, kojima su mjenice došle na naplatu nakon što ih faktoring društva nisu uspjela naplatiti od Agrokora. Putem mjenica tako je razvijen paralelni financijski sustav, koji je ostao u sivoj zoni jer nadzor nad takvim poslovanjem nije imala ni Hanfa ni HNB niti ijedna druga državna institucija. Zbog toga se postavlja pitanje treba li Hrvatska, poučena slučajem Agrokor, doraditi zakonski okvir kako bi se gospodarstvo ubuduće zaštitilo od potresa ovakvih razmjera.

Sudeći po riječima viceguvernera Vedrana Šošića, ne treba i ne može. Šošić je u četvrtak, gostujući u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” kazao kako je Hrvatska jedina članica EU koja uopće ima Zakon o faktoringu te da to područje regulirano imaju samo dvije zemlje u svijetu. Viceguverner pojašnjava da nije riječ o poslovima kojima bi država trebala nametati posebnu regulaciju, budući da nema izravan interes u poslovima koje sklapaju faktoring društva, za razliku od bankarskog sustava, u kojem je zakonima i posebnim nadzorom putem HNB-a zainteresirana za zaštitu pologa građana za koje jamči.

Komentara 46

BR
Brandfackel2
08:37 21.10.2017.

Vrabac Marić kmeči po medijima... Brat lopov ga povukao u provaliju... Dok si udbašima iz Agrokora i svim korumpiranim političarima, čitavoj udbaškoj hobotnici, za judine škude držao ljestve onda nisi kmečao! Treba vas sve zajedno u kamenolom sa kuglom na nozi pa se tamo dogovarajte tko je koga!

Avatar comandante
comandante
08:33 21.10.2017.

što se živciraš... kako došlo-tako otišlo.. tko je jamio - jamio... a svi znaju kako si ti radio

BE
beitsche
08:27 21.10.2017.

Ispvijedas se novinarima..hahhahahhapa ko je produzena ruka korupciji i pokvarenim politicarima dok im dobro ide..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije