Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agrokor

Tko je žena koja vodi proces protiv Todorića

Sani Ljubičić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/7
17.10.2017.
u 21:00

Sani Ljubičić na čelu je tužiteljskog tima koji već mjesecima radi na slučaju Agrokor. Šefica je zagrebačkog ŽDO-a

Za slučaj Agrokor već se sada sa sigurnošću može reći da će postati jedan od najkompleksnijih predmeta u hrvatskom pravosuđu. Proteklih mjeseci na njemu su radili timovi tužitelja iščitavajući hrpu poslovne dokumentacije te proučavajući poslovne knjige. Na slučaju Agrokor radilo je 20 tužitelja iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, a šefica svima njima bila je i još je Sani Ljubičić. Riječ je o samozatajnoj tužiteljici koja je u svojoj karijeri radila na nizu razvikanih predmeta, a na mjesto šefice zagrebačkog ŽDO-a imenovana je 2015. godine.

Netipični početak

Možda pomalo netipično za pravnicu, Sani Ljubičić je svoju karijeru počela u – novinarstvu. Svojedobno je bila novinarka na Radiju 101 gdje je došla na praksu potkraj osamdesetih. U to je vrijeme pohađala srednju školu, smjer novinarstvo-kultura, a na Stojedinici je ostala i jedno vrijeme nakon što je završila srednju školu te upisala Pravni fakultet.

Radila je kao honorarac, a novinarstvo je napustila kada je diplomirala pravo. Nakon stažiranja, godine 2000. postala je tužiteljica. Prvo je bila zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, gdje je ostala pet godina. Nakon pet godina kaljenja, imenovana je 2005. godine općinskom državnom odvjetnicom u Dugom Selu. Taj je ODO vodila dvije godine prije no što je 2007. povučena na rad u USKOK. Dok je radila u USKOK-u i formalno je napredovala pa je 2010. postala zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu, a u veljači 2015. godine bila je prvo imenovana vršiteljicom dužnosti zagrebačke županijske državne odvjetnice, a zatim i šeficom zagrebačkog ŽDO-a.

Najviše osuđujućih presuda

Dok je radila u USKOK-u zastupala je optužbe u više velikih predmeta, a može se pohvaliti i činjenicom da je tužiteljica s najviše osuđujućih presuda. Naime, Sani Ljubičić potpisala je optužnicu u akciji Hipokrat, optužnici s najviše optuženika u Hrvatskoj – bile su optužene 364 osobe i tvrtka Farmal. Uglavnom se radilo o liječnicima i ljekarnicima optuženima za primanje i davanje mita, a na optuženičkoj klupi na koncu je ostalo samo 40-ak optuženika jer su svi ostali, uključujući i Farmal, priznali krivnju te su osuđeni temeljem nagodbi. Zastupala je optužbu i u aferi Indeks koji se bavio kupoprodajom ispita na Prometnom fakultetu. Taj je slučaj pravomoćno okončan osuđujućim presudama.

Sani Ljubičić
1/5

Na tom je slučaju 2010. godine radila sa sadašnjom ravnateljicom USKOK-a Tamarom Laptoš, za što su obje dobile državno odvjetničko priznanje. Radila je i u timu koji je 2010. vodio istragu protiv Ive Sanadera.

Sani Ljubičić
1/9

Među poznatije slučajeve na kojima je radila spadaju i Mali maestro te afera HPB u kojoj je optuženik i Josip Protega. Prije nego što je iz USKOK-a 2015. godine prešla u ŽDO provodila je izvide protiv bivšeg premijera Zorana Milanovića, kazneno prijavljenog da je Mladenu Hrgareku, vlasniku PR agencije Madison, uvjetovao daljnju suradnju sa SDP-om.

U prijavi se navodilo da je Milanović od Hrgareka tražio fiktivnu suradnju sa svojim prijateljem Igorom Kneževićem odnosno s njegovom tvrtkom Intergrafik. Tada je ispitala i Milanovića, a kaznena je prijava nakon provedenih izvida odbačena.

Komentara 58

Avatar Mamlazac
Mamlazac
22:13 17.10.2017.

Gadno za Marasa i partiju.

Avatar Idler 3
Idler 3
21:24 17.10.2017.

Ni uopće bitno tko je ona neg tko je sutkinja....i jel bu opet "sinkopa" uključena v proces >;-))

KA
kapunjohan
21:48 17.10.2017.

Čemu služi ovaj životopis tužiteljice, pustite ljude da rade pa na kraju ocjenjujte , jer država mora često plaćati oštete zaradi slabih sudskih odluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije