Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miljenić:

'Istražno povjerenstvo za Agrokor može se baviti svim pitanjima o kojima DORH nije pokrenuo istragu'

miljenić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
16.10.2017.
u 14:57

Maras smatra da povjerenstvo treba nastaviti s radom u dijelu u kojem se područje njegova rada ne preklapa s budućim radom DORH-a

Članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Gordan Maras (SDP) i Marija Jelkovac (HDZ) razišli su se u tumačenju treba li povjerenstvo nastaviti s radom nakon što DORH pokrene istragu o slučaju Agrokor.

Maras smatra da povjerenstvo treba nastaviti s radom u dijelu u kojem se područje njegova rada ne preklapa s budućim radom DORH-a, a to je, kaže, sve osim računovodstvenog izvještavanja, ako je to ono za što se tereti bivše čelnike koncerna.

miljenić
1/55

Maras: Istraga nema veze s lex Agrokor

Ne vidim kakve veze ova istraga ima s lex Agrokor, s kreditom HBOR-a Agrokoru, s nadzorom Hanfe, HNB-a i drugih regulatora, dakle, to su sve pitanja kojima se mi možemo baviti, neovisno o tome što sada DORH radi, smatra Maras.

Nema nikakvih problema ni zakonskih prepreka da se mi time bavimo, ali smo svjesni da HDZ vjerojatno tu želi "terminirati" stvari, a to im ne smijemo dopustiti, ističe SDP-ov zastupnik.

Očekujem i vjerujem da HDZ ne želi da se sazna istina, pogotovo oko lex Agrokor i kredita HBOR-a Agrokoru, jer su to dvije stvari koje Plenkovića najviše muče i zbog čega blokira rad povjerenstva, tvrdi Maras.

Poručuje da najvažniji politički cilj SDP-a u idućem razdoblju treba biti onemogućavanje HDZ-a u skrivanju istine od hrvatskih građana, što oni, kaže Maras, pokušavaju učiniti.

Smatra kako nema prepreke da Ivica Todorić svjedoči pred povjerenstvom 3. studenoga, kada ga je povjerenstvo pozvalo, čak i ako u međuvremenu završi u pritvoru, jer ga policija može dovesti na svjedočenje.

Jelkovac: Dođe li do preklapanja povjerenstvo prestaje s radom

S druge strane, Jelkovac ostaje pri ranijoj izjavi kako, dođe li do preklapanja istrage DORH-a i istražnog povjerenstva, povjerenstvo prestaje s radom.

Zakon je vrlo jasan, kaže Jelkovac pozivajući se na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, u kojem stoji da će, ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono odmah prestati s radom.

Ipak, napominje kako trenutno nema dovoljno informacija da bi mogla reći kako je nastupio taj trenutak. Moramo poštovati zakon, mi nismo iznad njega, poručila je Jelkovac.

Miljenić: Povjerenstvo  će se baviti HBOR-ovim kreditom i posljedicama lex Agrokor

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) izjavio je pak da prema Zakonu o istražnim povjerenstvima povjerenstvo prestaje s radom ako se o pitanjima o kojima je osnovano pokrene sudski postupak, dok je sada riječ o istrazi.

Iz te odredbe, rekao je Miljenić Hini, ali i iz cijelog teksta Zakona proizlazi da povjerenstvo u slučaju pokretanja istrage može nastaviti s radom po svim pitanjima o kojima nije pokrenuta istraga.

Primjerice, pojasnio je, povjerenstvo se bavi davanjem kredita HBOR-a Agrokoru i nastankom i posljedicama lex Agrokor. Ako se o tome ne vodi istraga, nema razloga da povjerenstvo to ne istraži.

Ista je stvar, dodaje, i s istragom oko nastanka Agrokora i rada Porezne uprave, što znači da se povjerenstvo može baviti i tim pitanjima.

Komentara 9

B2
bokida 2
14:17 16.10.2017.

Hajde Maras dosadan si više sa tim svojim otrcanim frazama koje samo ponavljaš ko papiga. Na vlast i tako više nikada nećeš jer si nesposoban.

AM
AMD------------------------
14:52 16.10.2017.

maras,pusic,frljic,antic,bandic,vrdoljak,cacic,mrak,kalmeta,brkic,josipovic,,i jos puno novina u hrvatskoj ,koji necine dobro drustvu kao i umrsene pupovcadije.

DU
Deleted user
14:50 16.10.2017.

Bila bi šteta da povjerenstvo ne proradi jer bi vrhunski ekonomski ekspert Maras to riješio ko "panta pitu"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije