Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agrokor

Čekaju dobar trenutak da Ivicu Todorića proglase bjeguncem

Milica, Ivan i Ivica Todorić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/7
19.10.2017.
u 20:54

O nacionalnom zakonodavstvu zemlje u kojoj se Ivica Todorić sada nalazi, ovisi hoće li i kada on biti izručen Hrvatskoj

Ivici Todoriću određen je istražni zatvor jer Zoran Luburić, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda smatra kako bi on zbog svojeg dugogodišnjeg poznanstva i kontakata s članovima Nadzornog odbora Agrokora mogao utjecati na svjedoke. Za ostale uhićene sudac je utvrdio da takve okolnosti ne postoje pa su zato pušteni da se brane sa slobode. Navodi se to u rješenju o određivanju istražnog zatvora koje je sa zagrebačkog Županijskog suda odaslano Državnom odvjetništvu te bivšim čelnicima Agrokora i njihovim braniteljima koji će se sa slobode braniti od optužbi za zloporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava te nesavjesno vođenje poslovnih knjiga.

Samo formalno uhićenje?

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je kako će “po primitku odluke suca istrage razmotriti argumentaciju i donijeti odluku o podnošenju žalbe”. Budu li se žalili, o njihovoj će žalbi odlučivati izvanraspravno vijeće koje može odluku suca istrage potvrditi, preinačiti ili ukinuti. Drugim riječima, dok navedeno rješenje ne postane pravomoćno, neće se znati hoće li se svi osumnjičenici osim Todorića u daljnjem postupku braniti sa slobode ili će im biti određene mjere opreza, a nije nemoguć ni povratak u pritvor.

Milica, Ivan i Ivica Todorić
1/37

Što se pak tiče Ivice Todorića, s obzirom na to da je nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njime po nalogu policije može biti raspisana tjeralica te po nalogu tužiteljstva europski uhidbeni nalog koji se može raspisati odmah po donošenju odluke o određivanju istražnog zatvora. Taj se nalog zatim šalje u nacionalni S.I.Re.N.E. ured te putem Schengenskog informacijskog sustava prosljeđuje svim državama članicama EU, tumači glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, Krešimir Devčić. O nacionalnom zakonodavstvu zemlje u kojoj Ivica Todorić boravi ovisi hoće li, i kada, biti izručen Hrvatskoj. Dogodi li se to, prva postaja po dolasku u Hrvatsku bit će mu Remetinec iz kojeg će biti odvezen na ispitivanje u tužiteljstvo.

Iako za Antu i Ivana Todorića nije određen istražni zatvor, postoji mogućnost da će po prelasku granice biti uhićeni, no to će biti tek formalnost. Nakon što ih se ispita, policija će tužiteljstvu proslijediti dopunu kaznene prijave. Gdje je Ivan Todorić, nepoznanica je jer njegovi branitelji niti u jednim trenutku nisu kazali da je u Londonu, kao što je rečeno za njegova brata Antu. Što se tiče ovog potonjeg, prema najavama koje su u četvrtak dolazile iz krugova bliskih Anti Todoriću, on bi najkasnije u noći na petak, trebao stići u Hrvatsku.

Odmah kod istražitelja

Prema istim izvorima, Ante Todorić u Hrvatsku nije trebao stići avionom, već automobilom, a moguće je da je to odrađeno u suradnji s policijom, s obzirom na to da je on jedini od članova obitelji Todorić koji je s policijom kontaktirao. Da se Ante Todorić vrati, odlučeno je prije odluke o istražnom zatvoru, a doznaje se da on odmah želi dati iskaz istražiteljima.

Komentara 42

IP
info_punkt
21:29 19.10.2017.

Todorić nije ništa kriv. Za vrijeme pljačke i privatizacije primila ga je sinkopa, pa je nakratko izgubio savjest...

DU
Deleted user
21:26 19.10.2017.

Sve je ovo velika farsa i predstava za javnost.Kako novinari znaju kad će početi pretres Kumerlovih dvora i dođu prije policije tamo.Tako i ovo.Dajmo narodu da se veseli bar malo.

IL
ilijan
21:12 19.10.2017.

Pustite čovjeka na miru jedini je hranio Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije