Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agrokor

Todorići iz Londona: Vraćamo se, samo je pitanje kada točno

Ivica, Ante i Ivan Todorić
Foto: Robert Anić/Žarko Bašić/Grgo Jelavić/PIXSELL
1/7
16.10.2017.
u 19:52

Istražitelji su upali u domove deset bivših direktora Agrokora te dva revizora. U Kulmerovim dvorima našli su Todorićevu suprugu i oca

Ono o čemu se mjesecima govorilo počelo je u ponedjeljak rano u zoru. U 5.50 više policijskih vozila dovezlo se do Kulmerovih dvora, dvorca u podnožju Sljemena, koji je godinama poznat kao rezidencija obitelji Todorić.

Policijskim dolaskom na vrata Kulmerovih dvora počela je tako koordinirana akcija policije i tužiteljstva u slučaju Agrokor. Iako su policajci bili oboružani sudskim nalozima za pretragu, obitelji Todorić na spomenutoj adresi nije bilo. Ivica Todorić te njegovi sinovi Ante i Ivan nalaze se u inozemstvu. Ante Todorić je u Londonu, a pretpostavlja se da su ondje i njegov brat i otac.

Odjavio prebivalište

– Ante Todorić prije nekih mjesec i pol dana odjavio je svoje prebivalište u Zagrebu, a novo prebivalište prijavio je u Londonu. To policija zna. Za što ga točno sumnjiče, ne znam jer još nisam vidio pouku o pravima, no mislim da je to jedan politički akt – kazao je Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića. Čogurić je jučer većinu dana proveo u Kulmerovim dvorima gdje je policija obavljala pretragu prostorija, u potrazi za korisnim tragovima. To konkretno znači da će vjerojatno biti izuzeta nekakva dokumentacija, te eventualno računala ako ih ima.

Koliko će Ante Todorić, a i ostatak obitelji biti izvan zemlje, za sada nije poznato, no barem što se tiče Ante Todorića, on bi se uskoro iz Londona mogao vratiti u Zagreb.

– Ima planove za povratak u Hrvatsku, no kada će to točno biti, ne znam jer još nismo sve točno dogovorili – kratko je na tu temu kazao odvjetnik Čogurić.

Osim njega, pretragama u Kulmerovim dvorima nazočio je i Čedo Prodanović, koji treba zastupati Ivicu Todorića, te Jasna Novak, koja treba zastupati Ivana Todorića. U Kulmerove dvore došao je i odvjetnik Nikola Mandić, koji je branitelj Hrvoja Balenta, Todorićeva zeta, koji je također jedan od osumnjičenih.

Pretrage stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora osumnjičenih počele su istovremeno na više lokacija u Zagrebu, a u medijima se pojavila informacija da istražitelji pretražuju ukupno 60 lokacija. Za sada su se na meti istražitelja, osim članova obitelji Todorić našli i bivši članovi uprava i nadzornih odbora u Todorićevom koncernu te neki revizori. Istovremeno kada i Todorićima, istražitelji su tako jučer pokucali i na vrata Ljerke Puljić, Piruške Canjuge, Alojzija Pandžića, Damira Kuštraka, Ivice Sertića, Olivija Discorde, Marijana Alagušića, Mislava Galića, Tomislava Lučića, Sanje Hrstić i Ivana Crnjca. Sve skupa na meti istražitelja je za sada 15 ljudi, a nekima su pretraživane kuće i stanovi izvan Zagreba. Jedna od takvih je i Ljerka Puljić.

– Nakon što joj je pretražen stan u Zagrebu, odvedena je na Rab jer ondje ima kuću. Kada sve te pretrage budu dovršene, bit će dovedena na tužiteljstvo radi ispitivanja, što će vjerojatno biti u utorak – kratko je kazala Ljiljana Planinić, braniteljica Ljerke Puljić.
Među onima koji su jučer tijekom dana uhićeni bio je i Ivan Crnjac, bivši glavni financijski direktor Agrokora, čije ime se posljednjih mjeseci često spominjalo u kontekstu pokajništva. No to da je Crnjac pokajnik, jučer je demantirao jedan od njegovih branitelja Ljubo Pavasović Visković.

Ivica, Ante i Ivan Todorić
1/55

– Sve ovo vrijeme nikakvih kontakata ni s kim nije bilo u tom smjeru. S njim nitko nije razgovarao, niti je on do sada davao ikakve iskaze. Cijela priča o pokajništvu potpuna je besmislica – kazao je Pavasović Visković.
Jadranka Sloković, koja zastupa Ivicu Todorića, već je dala naslutiti u kojem će smjeru ići njegova buduća obrana.

– Uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak je političkog obračuna s Todorićem. On nije u Hrvatskoj, no nije u bijegu – kazala je Jadranka Sloković.

Gospodarski kriminal

Znače li te njezine riječi i da bi se najpoznatiji bloger u Hrvata mogao uskoro vratiti u Hrvatsku, tek treba vidjeti. Todorić je posljednjih dana bio izuzetno aktivan na svom blogu, gdje je Vladu Andreja Plenkovića optužio da mu je nacionalizirala kompaniju, a žestoko se obrušio i na ministre Zdravka Marića i Martinu Dalić. Todorić, do sada, nije objavio nikakve dokumente koji bi potkrepljivali njegove navode, no trudio se prikazati samog sebe kao žrtvu političkog progona. To će očito biti i jedna od teza njegove obrane, što ne iznenađuje, s obzirom na to da mu je politika u posljednjih 20 i nešto godina i omogućila da postane to što je. Koliko će ta obrana biti djelotvorna, druga je stvar, a ionako će proći podosta vremena, dok Todorić, javno, u sudnici, kaže sve što ima kazati o optužbama koje mu se sada stavljaju na teret.

U svakom slučaju, pretragama i uhićenjima jučer je, moglo i se tako reći, i službeno počeo kazneni progon u aferi Agrokor. Nakon što budu obavljene sve pretrage, osumnjičenici će biti dovedeni u sjedište PNUSKOK-a, radi obavijesnog razgovora. S obzirom na to da su pretrage trajale gotovo cijeli ponedjeljak, vjerojatno će i većina uhićenih prespavati u policijskom pritvoru na Oranicama.

Odluka o istražnom zatvoru

Tijekom utorka, svi oni trebali bi biti dovedeni na tužiteljstvo radi davanja prvog iskaza. Kada ti razgovori budu obavljeni, tužiteljstvo će odlučiti o pokretanju istrage. Isto tako će odlučiti hoće li i za točno koga tražiti određivanje istražnog zatvora. O tom eventualnom zahtjevu tužiteljstva odlučivat će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, a sve to vjerojatno će se događati tijekom utorka. Za sada je poznato da se osumnjičeni terete za više djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, a koliko se moglo čuti, radi se o zloporabama u gospodarskom poslovanju, krivotvorenju isprava te nesavjesnom vođenju poslovnih knjiga. Temelj za te sumnje, barem za sada, navodi su iz kaznene prijave koju je početkom prošlog tjedna podnio Ante Ramljak. Ramljak je kaznenu prijavu podnio nakon što su objavljeni rezultati revizorskog izvješća, koje je šokiralo javnost. No, prije Ramljaka, kaznenu prijavu protiv Todorića podnijeli su i Božo Petrov i Sberbank. Kako izvidi traju već šest mjeseci, a nakon objavljenog izvješća, smatralo se da postoji i dosta materijala za reakciju. Iako je Ramljakova kaznena prijava podnesena protiv Ivice Todorića, unutar nje spominju i odgovorne osobe.

Odgovorne osobe su uprava i Nadzorni odbor, ali i revizori iz Baker Tilly Hrvatska koji su dali potpis na financijska izvješća bivše uprave. Od osoba koje su posljednje bili u upravi i NO-u, jedini privedeni nije Darko Knez, koji je već i prije otišao iz tvrtke. Revizorska kuća PwC koja je radila reviziju za izvanrednu upravu izdvojila je u svom izvješću nekoliko ključnih grešaka – prikrivanje primljenih kredita ili pozajmica, prikrivanje troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanje prema vlasniku, nepravilna kvalifikacija imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmice kao vlasničkog kapitala i neadekvatno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata. Lažiranje bilanci, manipulacija, prebijanje troškova s vlasnika na koncern, kao što je bio slučaj s navodnim pripremama za IPO, što znači i izvlačenje novca za privatne svrhe... sve su kaznena djela protiv gospodarstva i sumnja na stjecanje nepripadajuće imovinske koristi. Nakon tog revizorskog izvješća forenzika je počela utvrđivati tijek novca. Ulaskom izvanredne uprave u sjedište Agrokora, automatski su otišli uprava i Nadzorni odbor, a jedini koji je zadržan bio je Damir Kuštrak.

Ljerka Puljić bila je dugogodišnja najvažnija suradnica Ivice Todorića, godinama je i bila na vrhu liste najmoćnijih poslovnih žena u zemlji, lani se odlučila povući u mirovinu, a prije neki dan nam je rekla kako je dobila i službeno rješenje o umirovljenju. Karijeru je započela u državnoj administraciji pa je prešla u Ledo, koji je 1994. godine preuzeo Todorić. 2000. godine ušla je u upravu, a prije dvije godine, kada su i počeli najveći problemi za koncern prebačena je u Nadzorni odbor. Među dugogodišnjim djelatnicima koncerna su i Piruška Canjuga, koja je ondje bila 20 godina. Najveća odgovornost od početka se pripisivala glavnom financijašu Ivanu Crnjcu, čak se govorilo i da su njegovi potpisi na svim važnijim dokumentima, no navodno je ipak zadnji potpis bio Todorićev.

Glavni cilj Ivice Todorića lažno prikazanim bilancama bilo je uljepšavanje slike za kreditore. Želio je razvoj, a novac se mogao dobiti samo uz iskazanu dobit i manji dug. Odnosno kod kreditora poznat tzv. odnos duga i EBITDA-e. S tim ciljem naštimavane su bilance, pa onda i račun dobiti i gubitka. Radio je to kroz klasične oblike povećanja zaliha, goodwilla, amortizacije... Revizori izvanredne uprave otkrili su preanapuhane brojke, ali i niz stavki koji nisu knjiženi ili su krivo knjiženi, a što je i dovelo do zaključka da je novac izvlačen iz tvrtke.

Neki troškovi poput ljetovanja ili odjeće već su spomenuti. Revizija je u konačnici utvrdila da je kapital manji za 21,7 milijardi kuna. Gubitak se s krajem 2016. popeo na 14,5 milijardi kuna, a koncern je gubitak imao i godinu prije, iako je bivša uprava iskazala dobit. Među najvažnijim nepravilnostima one su od 2,9 milijardi kuna koje nisu iskazane kao obveze po kreditima, odnosno uopće nisu knjižene, dok je milijarda kuna pozajmice knjižena kao kapitalna rezerva, a ne obveza. Za 2,3 milijarde kuna nakon nalaza povećani su operativni i financijski troškovi, a za 2,1 milijardi kuna smanjen iznos novca.

Komentara 94

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
20:04 16.10.2017.

Sad će se malo praviti Englezi!

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
20:27 16.10.2017.

Još se sjećam cirkusa oko uhicenja Sanadera i ... kako je to završilo? Tako će i ovo proći... sami trošite novac ovo malo poreznih obveznika.

FR
franjo
20:15 16.10.2017.

Ante Todorić pokrao novac za vrijeme Tita . Sin mu od toga pokradenoga stvorio bogatstvo . Izvukao novac iz Agrokora i sigurno ima dovoljno za još pet generacija. Tito , pas ti mater što ih nisi pogubio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije