Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGROKOR

Oporba čeka Plenkovića do 17 sati, a onda pokreće opoziv Vlade?

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
26.10.2017.
u 13:00

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako objava ugovora "potvrđuje da je Plenkovićev povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak itekako bio u kontaktu sa strvinarskim fondom".

U 17.00 počela je sjednica predsjedništva SDP-a na kojoj se odlučuje hoće li se pokrenuti opoziv premijera Plenkovića u Saboru, a samim time i cijele Vlade.

Neslužbeno doznajemo da je to praktički gotova stvar, da je već objavljen i sastanak s nekim drugim oporbenim strankama koje će također podržati tu inicijativu.

- Očekujemo potporu i nacionalnih manjina. Stalno govore da su htjeli stabilnost, ali ovo što vidimo je sve osim stabilnosti - kaže jedan od članova predsjedništva SDP-a.

Oporba nastavlja današnju akciju u Saboru, najavili su iz SDP-a, tražeći stanke nakon svakog kluba koji raspravlja o zakonu koji je dnevnom redu, pa je tako SDP-ov Arsen Bauk ustvrdio kako se Agrokor od danas zove Ramljakor. Ponovno poziva premijera da dođe pred zastupnike i objasni im sve što izlazi u javnost vezano uz Agrokor te čak poziva i Vladimira Šeksa da "ohrabri" premijera da dođe u Sabor.

Iako se iz Vlade može neslužbeno čuti da premijer nema takvu namjeru, iz SDP-a se neslužbeno može čuti da su u dogovoru s ostalom oporbom spremni čekati ga do 17 sati, a ako to ne napravi, prikupljat će poziv da u proceduru upute prijedlog za opoziv Vlade.

Podsjetimo, vijest o ugovoru o roll-up kreditu kojim se dijelom izvan snage stavlja lex Agrokor, a kreditorima iz Knightheada i Monarcha daje sva ovlast u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora, uznemirila je danas saborske zastupnike koji su iskoristili stanke u zasjedanju kako bi progovorili o tome.

Sve dok premijer Andrej Plenković ili potpredsjednica Vlade Martina Dalić ne dođu u Sabor razjasniti  okolnosti vezane uz Agrokor, SDP-ovci, kako najavljuju, svakih će deset minuta tražiti stanke te pozivaju i druge oporbene stranke da to naprave, a predsjedavajući Gordan Jandroković rekao je da će o tome obavijestiti premijera.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako objava ugovora "potvrđuje da je Plenkovićev povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak itekako bio u kontaktu sa strvinarskim fondom".

– Svašta smo vidjeli u posljednjih šest mjeseci, no nismo vidjeli plan za spas 40.000 radnih mjesta, plan za restart Hrvatske. Agrokor je alfa i omega svih privatizacija. Cijela priča oko Agrokora pokazuje da zakoni u Hrvatskoj ne vrijede jednako za sve i zato je odgovornost Sabora i više nego velika. Ovo je još jedan dokaz da povjerenstvo treba nastaviti s radom – komentirao je Bernardić koji ugovor sa strvinarskim fondom naziva nacionalnom veleizdajom. – Ortački kapitalizam na najgorim osnovama, koji uništava materiju Hrvatske. Tko je lagao – Ramljak ili Plenković? Ako Plenković ovo nije znao, onda mora smijeniti Ramljaka. A ako je znao, onda Plenković mora otići, jer ovo je izdaja nacionalnih interesa – kaže Bernardić. Mostov Nikola Grmoja komentira kako sve što se posljednjih mjeseci prezentiralo vezano uz Agrokor očito ne stoji.

– Priča o stabilnosti ne stoji, lex Agrokor zapravo je ovim ugovorom jednim dijelom stavljen izvan snage. S ostatkom oporbe moraju pronaći strategiju kako natjerati HDZ na istražno povjerenstvo. Nisam siguran  je li bojkot najbolji put, jer HDZ priželjkuje da se ne govori o ovome u Saboru. Zahtijevamo od predsjednika Sabora da se u petak uvrsti u dnevni red izmjena odluke o osnivanju povjerenstva – zatražio je Grmoja, no Jandroković mu je uzvratio da će se ta točka na dnevnom redu naći na početku sljedeće sjednice, koja se očekuje tek za dva tjedna.

HDZ-ovu Josipu Boriću čudna je situacija, kaže, da oporba želi da Agrokor završi u stečaju, a više od 30 tisuća zaposlenih na cesti.

– Kreditni aranžman zaštitio je sredstva poreznih obveznika, vjerovnici donose sve glavne odluke, izvanredna uprava nalazi se pod kontrolom vjerovnika... Čemu miješanje politike i biznisa? Pa netko je dao novac i sada cijelo vrijeme propitujete zašto oni upravljaju svojim novcem. Zakon propisuje da se izvanrednog povjerenika može smijeniti na prijedlog Vlade. Ugovor ne može biti iznad zakona i zato pozivam vas, kolega Bernardiću, da izađete i kažete zašto želite Agrokor poslati u stečaj – tvrdi Borić.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku drži kako je primjer ugovora o roll-up kreditu primjer kolonijalnog odnosa prema Hrvatskoj i građanima.

– Strvinarski fond vuče sve najvažnije konce. Čemu onda služi izvanredni upravitelj i uprava, zašto je ovaj Sabor izglasao lex Agrokor i ovlasti upravi? Na sjednici istražnog povjerenstva, nakon što dođe Dinko Cvitan, tražit ću da svjedočiti dođu Ante Ramljak i Martina Dalić. Borit ćemo se da se istina dozna – kazao je Lovrinović koji se i dalje zalaže za bojkot Sabora ako HDZ nastavi inzistirati na gašenju istražnog povjerenstva.

SDP očito ima na umu drukčiju metodu, pa je Gordan Maras izvijestio kolege da njegova stranka planira svakih deset minuta tražiti novu stanku, što su i potvrdili, te su on i Miro Bulj zatražili nove stanke.

1/9

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić nakon druge stanke u danu objasnio je zašto SDP inzistira na dolasku premijera u Sabor.

– Iz vrlo jednostavnog razloga – jer traje scenarij koji će trajno oštetiti Hrvatsku u dva aspekta. Ramljak je otvoreno priznao da se susreo s predstavnicima fondova rizičnog kapitala prije svog imenovanja, što znači da je direktno zlorabio povlaštene informacije. Dao im je povlaštene informacije, otkupili su te obveznice po nominali i zaradili 60 posto samo jednom transakcijom, plus zarada u budućnosti – objašnjava Hajdaš Dončić i kaže da bi u uređenoj zemlji Ramljak zbog toga završio u zatvoru, a spomenuti fondovi bi izgubili licenciju za rad.

Mostov Miro Bulj dodaje kako je očito ugrožen nacionalni interes.

– Plenković mora doći ovamo, ali i ministrica gospodarstva, da nam kažu imaju li uopće utjecaja na povjerenika u Agrokoru i imaju li Vlada i Sabor ikakav utjecaj na Agrokor s obzirom na spomenuti ugovor o roll-up kreditu – kaže Bulj koji traži sazivanje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a od predsjednice RH traži da sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog ugroze gospodarstva.

– Ako su ti ugovori točni, a nema demantija, neka službe rade svoj posao. Gospodarstvo je ugroženo – poručuje Bulj.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku kaže da sve ove nove okolnosti koje izlaze u javnost dokazuju koliko je potrebno istražno povjerenstvo o Agrokoru.

– I predsjednica je rekla da podržava rad povjerenstva, glavni državni odvjetnik rekao je da mu ne smeta, ali je očito među nekima zavladao strah od ovog povjerenstva – kazao je Lovrinović te podsjetio kako je uloga povjerenstva utvrditi eventualne političke odgovornosti koje su dovele do krize Agrokora.

Podsjetio je na trenutak kada je Agrokor preuzeo Belje za jednu kunu te kako je tada šef HANFA-e Ante Samodol kazao kako Agrokor mora provesti javnu ponudu i otkupiti preostale dionice Belja za 800 milijuna kuna.

– Samodol je tada naglo smijenjen, a novi šef HANFA-e nije zahtijevao isto. Da jest, Agrokor ne bi kupio Mercator i ne bi bio u ovoj situaciji – kaže Lovrinović. Uvjeren je da je Upravni sud donio odluku da Agrokor ne mora kupiti te preostale dionice Belja jer je tadašnji predstavnik Fonda za privatizaciju tvrdio kako nije samo Agrokor vlasnik Belja, nego da je to zajednički projekt države i Agrokora. Neka se to istraži, to je tema za povjerenstvo, da vidimo tko je kome pogodovao, poručuje Lovrinović.

HDZ-ov Josip Borić kazao je kako za HDZ nije problem da oporba cijeli dan govori o Agrokoru.

– Koje interesne skupine vi ovdje predstavljate, tko vas to zivka. Jesu li to možda neke banke kojima je također ponuđeno da sudjeluju u ovom kreditu, a nisu, pa im sad to smeta – rekao je Borić, a onda mu je HSS-ov Krešo Beljak doviknuo da ga treba biti sram pa je Borić njega pitao kako ga nije sram.

– Jeste li vi agenti nekih banaka? Nije istina da ovaj ugovor suspendira zakon, prava RH su utvrđena zakonom i nijedan ugovor ih ne može umanjiti, a vi možete stvarati teorije, tražiti da dođe premijer, tome Sabor i služi – rekao je Borić, ali ponovno je iskoristio priliku da podsjeti na okolnosti koje su dovele do odluke da država treba intervenirati u Agrokor.

– To je značilo stabiliziranje sustava, mirnu turističku sezonu, poslove za zaposlenike. A kolega Bernardić slikao se sa zeljem i to je bio njegov doprinos. A sada nekome smeta stabilnost sustava koja je uspostavljena – čudi se Borić.

Sabor je nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o obveznim odnosima.

O spomenutom Zakonu o obveznim odnosima stigao je raspraviti samo Mostov Tomislav Panenić jer već su stigli su novi zahtjevi za stanke.

SDSS-ov Milorad Pupovac smatra da su zastupnici u najboljoj vjeri glasali za lex Agrokor.

– Vlada je preuzela upravljački proces da zaustavi gubitak radnih mjesta. Preuzela je to s namjerom da ne dođe do daljnje kontaminacije odnosa između različitih kompanija u hrvatskoj ekonomiji i imala je snažne argumente da preuzme upravljačka prava od vlasnika. Ta upravljačka prava predana su izvanrednom povjereniku, a treba razjasniti jesu li upravljačka prava dovedena u pitanje. I ako jesu, je li za to dana suglasnost. Ako nije dana suglasnost, onda je jasno tko je za to odgovoran. Postoje indicije da je netko motiviran posebnim interesima suspendirao dio tih upravljačkih prava koje je Vlada prenijela privremenoj upravi. Za čiji interes i s kojim posljedicama? – zanima Pupovca.

SDP-ov Gordan Maras ponovio je pitanje hoće li premijer doći u Sabor da razgovaraju o najvažnijoj temi u Hrvatskoj.

– Građani RH moraju znati i razumjeti da klub zastupnika SDP-a ovo radi kako bi zaštitio nacionalne interese i dao im odgovore. Mi, kao zastupnici, odgovaramo građanima. Hrvatska je, nažalost, ovakvom politikom HDZ-a izgleda izgubila dio hrvatskog suvereniteta. Ne smijemo dopustiti privatizaciju poput one 90-ih godina – tvrdi Maras. Hrvatski sabor usvojio je zakon koji definira da povjerenika predlaže Vlada RH, nikakva suglasnost strvinarskih fondova i mutnih financijera Agrokora za to nije  potrebna – dodaje SDP-ovac.

– Kažem mutnih jer mi ne znamo stvarne financijere Agrokora, to taji Agrokor, ljudi u fondovima koji su taj novac osigurali. S opravdanom sumnjom možemo se pitati stoji li netko povezan s vlasti iza 40 posto iznosa kredita i radi li tako privatizaciju poput onih iz 90-ih godina – tvrdi Maras te traži od premijera odgovore na sva pitanja, pa i ona može li smijeniti Antu Ramljaka i hoće li to napraviti.

Komentara 122

DU
Deleted user
13:45 26.10.2017.

Ma koja oporba? Bernardić, Beljak, Bulj.... Ha, ha, ha, ha Bulj kaže da se sporovi rješavaju po "agrosasonskom" pravu ha, ha, ha,ha Kakva stručnjak i kakva oporba majko mila?????!!!! Ko izabere takve idiote u Sabor?

EN
englezac
12:14 26.10.2017.

E,moj narode koja smo mi sve ...... u Sabor izabrali.

IL
ildefonsa
13:43 26.10.2017.

Bernardić ne može opozvati muhu iz svog stana pa će vladu opozivati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije