Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen Plan održivosti

Tri modela za budućnost Agrokora

Ante Ramljak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
31.10.2017.
u 19:49

Društva izvan osnovnih djelatnosti koncerna i nekretnine ujedinjene u tzv. Agrokor portfolio Holdings bit će prodani

Najveće restrukturiranje unutar Agrokora obavit će se u maloprodaji, što i ne čudi s obzirom na to da je godinama cilj bio jačanje prihoda i investicija, a istodobno je operativna dobit zanemarena, odnosno profitabilnost je bila niska.

Tako Konzum planiraju svesti na dvije trećine trgovina srednje veličine, što znači da će se ili smanjiti prostori i nadopuniti drugim sadržajima ili promijeniti asortiman. Jer prijašnja praksa bila je primjerice držanje nekih proizvoda koji se gotovo uopće nisu prodavali. Najveća snaga za povećanje profitabilnosti Konzuma u sljedećem razdoblju bit će izmjena ugovora o tzv. sale and lease back, odnosno prijašnjoj praksi gradnje primjerice SuperKonzuma pa potom prodaji i onda opet najmu, a koji se plaćao po izuzetno visokim cijenama. Sada su već te cijene najma smanjene. Restrukturiranje uključuje i zatvaranje neprofitabilnih dućana, a to je već učinjeno s njih oko 60.

Razrada plana rada

Stoji to u planu održivosti Agrokora u sljedeće četiri godine koju je predstavila izvanredna uprava Agrokora. Do kraja godine fokusirat će se na predstojeće blagdane i prodaju te razradu plana rada za sljedeću godinu i pregovore o srednjoročnom financiranju, u prvom tromjesečju sljedeće godine osigurati nagodbu i srednjoročno financiranje te osmisliti novu pravnu strukturu grupe i pokrenuti prodaju imovine u Mercatoru, a u drugom tromjesečju uspješno pripremiti ljetnu sezonu i pokrenuti plan prodaje imovine.

Cilj je u sljedećem razdoblju povećati već spomenutu operativnu dobit (EBITDA), jer to je važan element za natjecanje s jeftinom konkurencijom. Primjerice, lani je, a prije izvanredne uprave, grupa Agrokor ostvarila prihode veće od šest milijardi eura, dok je operativna dobit bila 230 milijuna eura. Izvanredna uprava planira u razdoblju od 2016. do 2020. prihode osnovnih djelatnosti - prehrana, maloprodaja i poljoprivreda - smanjiti za 5%, ali zato operativnu dobit udvostručiti. Do 2021. plan je i imati priljev novca od osnovnih djelatnosti u visini 1,4 milijardi eura.

Ante Ramljak
1/10

Ciljana EBITDA marža u maloprodaji je 5,5 posto, a lani je bila dva posto. Velpro je imao negativnu maržu, a standard je da ona bude u veleprodaji pića i hrane od 3,5% do 4,5%. Negativna je bila i kod Tiska, a ciljana je za kioske četiri posto.

U prehrani i poljoprivredi situacija je bolja. Štoviše u prehrani EBITDA marža premašuje standarde, a u poljoprivredi je na razini standarda. Stoga je i jasno da se najveći potezi očekuju u restrukturiranju maloprodaje. Osim Konzuma i Mercatora, restrukturiranje će obuhvatiti i Tisak i Velpro. Do 2021. očekuju se manji prihodi u maloprodaji za osam posto, ali čak 338 posto veća EBITDA marža. Agrokorove tvrtke u prehrani najveće su u tzv. Adria regiji, sa snažnim brendovima i vodećim tržišnim pozicijama.

Kod pića je cilj obraniti sadašnju EBITDA maržu i tržišni udjel. Tržišni udjel potrebno je  obraniti i kod smrznute hrane, ali za koju je i plan  povećati EBITDA maržu. Također je cilj da se kod smrznute hrane specijalizira proizvodnja. Isti je cilj - povećanje udjela i EBITDA marže, i s uljem i mesom kod kojeg treba povećati izvoz.

Kod pića i sladoleda u ovoj se godini očekuje da će biti rekordna. Kod prehrane je plan povećati prihode za 14 posto, a EBITDA maržu 24 posto.

Kontrola u poljoprivredi

Poljoprivredne tvrtke Agrokora čine najveću poljoprivrednu grupaciju u Hrvatskoj i jednu od najvećih u tzv. Adria regiji. Sadržane su u tri kompanije koje zajednički kontroliraju više od 32.000 ha obradivih površina u istočnoj Hrvatskoj, od čega je 95% u najmu od RH.

Plan govori da će se prihodi u sljedeće četiri godine smanjiti za 15 posto, ali bi se EBITDA marža trebala povećati za 74 posto.

Što se tiče društava izvan osnovnih djelatnosti koncerna, kao i nekretnina koji su objedinjeni u tzv. Agrokor portfolio Holdings (APH), plan je njihova prodaja od koje se očekuje 40 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka u razdoblju od četiri godine na temelju konzervativnog scenarija, kao i smanjenje najamnina i izlazak iz nepovoljnih najmova. APH obuhvaća 80 pravnih subjekata, a uključuje 41 tvrtku na području oglašavanja, organizacije putovanja i proizvodnje soli. Među njima su Adriatica.net, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb plakat, Projektgradnja, Kikindski mlin, Solana Pag, Poliklinika Aviva

Agrokor je odobrio prodaju Ville Castello za 8,1 milijun eura, dok se za sada od prodaje jahte i helikoptera odustalo zbog založnih prava.

Inače, bivši predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić sa svog bloga jučer je poručio kako u planu održivosti tog koncerna, koji je predstavio Ante Ramljak, nema ničega osim demagogije i pogodovanja interesnim grupama, najavljujući kaznenu prijavu protiv odgovornih za kriminal u Agrokoru “koji dobiva zastrašujuću dimenziju”.

Konzum je raspisao natječaj za nove radnike raznih profila - prodavače, skladištare, mesare, kuhare, vozače, komisionare i dostavljače - pozvavši sve zainteresirane da se pridruže njegovu timu od više od 11.000 zaposlenika.

– Proces restrukturiranja Konzuma, koji je u tijeku, već pokazuje i prve rezultate – uspjeli smo stabilizirati poslovanje, zatvoriti dio duga dobavljačima i osigurati redovito podmirivanje obveza prema njima te tako ostvariti redovitu opskrbu naših trgovina robom – rekao je predsjednik uprave Slavko Ledić. Novost je i zapošljavanje na nepuno radno vrijeme, čime se izlazi ususret i omogućava fleksibilnije radno vrijeme roditeljima i studentima. Inače Konzum je od 1. kolovoza povećao plaće prosječno za osam posto 6000 svojih radnika s najnižim koeficijentima, a prije je najavio zatvaranje 105 prodavaonica.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:22 01.11.2017.

Da se htjelo donekle spasiti Agrokor sve ovo je već trebalo biti prodano. Mislim da je ovo što piča Ramljak posve nerealno.

Avatar indigo25
indigo25
10:24 01.11.2017.

Kolku ramljak ima plaču.

NE
Netko92
11:24 01.11.2017.

Prvo unistite sve, pa onda ka spasavate, a u biti unistavate :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije