Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kušački tim

VIDEO Testirali smo gastroponudu na Adventu u Zagrebu. Evo kamo na kobasice, fritule, vino...

07.12.2017.
u 13:01

Po četiri porcije kobasica i fritula uz čašu kuhanog vina kušali smo od Tomislavova trga i Jelačić-placa do Gornjeg grada, a davali smo ocjene od 1 do 5.

Domaća češnjovka prerezana popola, i to u pecivu kako bi se lakše jela s nogu, s dodatkom pirjanog zelja i svježe ribanog hrena. Kobasica je to koja je bila pravo otkriće za kušački tim Gradske rubrike Večernjaka koji je prošao lokacije zagrebačkog Adventa ne bi li isprobao specijalitete bez kojih ponuda na toj manifestaciji nije potpuna.

Po četiri porcije kobasica i fritula uz čašu kuhanog vina kušali smo od Tomislavova trga i Jelačić-placa do Gornjeg grada, a davali smo ocjene od 1 do 5. Proizvodi koji su se na kraju našli na kartonskim tanjurićima kupljeni su jer su nam se vizualno svidjeli na prvu. No, lijep izgled katkada nije značio dobar odabir.

VIDEO: Gastronomski advent – Gdje na kobasice, sarmu, fritule...

Kao kineskim štapićima juhu

Dok je češnjovka na Zrinjevcu oduševila ne samo okusom već i zato što je rađena s tolikom pozornošću da je, unatoč gužvi za vrijeme gableca, svakog dodatka bilo ni previše ni premalo, fritule su bile proizvod čija je izvedba najviše odskakala od lokacije do lokacije. Ove sezone mogu se kupiti s toliko različitih posipa da ih se ne može sve ni nabrojiti.

Može se birati od kokosa, plazme, rogača, maka, oraha, lješnjaka, oreo keksa do preljeva od karamele, Nutelle, raznih marmelada... Ima i divovskih fritula od 20 dekagrama na Fuliranju, ali i slanih fritula s čvarcima i blitvom, a cijene su im od 15 do 25 kuna. Nama su se najviše svidjele u Baru 45 na Tomislavcu; nisu bile masne, a imale su teksturu kakvu bi trebale imati prave fritule – s hrskavom koricom, iznutra pune, a opet mekane, gotovo da su se topile u ustima. Zbog šarenila za šankom na Fuliranju za oko zapinju i slastice u kućici “Fritula”, no ispalo je da su bomboni M&M, koji su se činili kao efektan dodatak, posve nepraktični.

Foto: Večernji list

– Kao da kineskim štapićima pokušavaš jesti juhu – bio je jedan od komentara dok su se “pecali” bombončići.

Kuhanog vina ima na gotovo svakom štandu, no nijedno koje smo probali nije nas baš oduševilo. Ili su bila previše razvodnjena ili s previše klinčića, puno ili premalo šećera... Unatoč tome, kuhano vino jedan je od najprodavanijih artikala na Adventu, no prodavači kao da se ne trude napraviti dobar proizvod jer će ga ionako prodati. Vino stoji od 12 do 15 kuna, dok se za kobasice mora izdvojiti i dvostruko više. Za 30 kuna, primjerice, na Strossmayerovu šetalištu može se probati zagorska kobasica koja je oblikovana u spiralu, a zbog oblika je poslužuju u lepinji, što je pravo osvježenje u ponudi klasike. Kušali smo i onu od jelena, koja stoji 28 kuna, no većini se nije svidjela. Trebalo se poprilično dugo žvakati ne bi li se pojela cijela.

Združio se sjever i jug

Pazilo se po pitanju gastroponude na Adventu i da vegetarijanci i vegani imaju što birati. U kućici “Teta Fritulica” u blizini kipa Antuna Gustava Matoša na Gornjem gradu nude veganski lonac s povrćem za 30 kuna, na Europskom trgu imaju višku pogaču s inćunima za 25, a bruskete s domaćom ribljom paštetom i mariniranim kozicama, inćunima te dimljenom tunjevinom, paprikom i hobotnicom, zajedničkog naziva peliški pijat, mogu se kupiti za 45. Pažnju u Božićnoj bajci na Jelačićevu trgu, pak, plijene čvarci od – tune. Na ideju da od ove plave ribe naprave izvorno slavonsku deliciju došla su dvojica prijatelja, Vedran Dragičević i Stefano Petrović; prvi s kontinenta, drugi s mora. Zato su svoju kućicu nazvali “Sjever i jug”.

1/15

– Stefano je s Murtera, a ja iz Zagreba. Tunu otkupljujemo direktno od ribara s otoka, sami je filetiramo, a dio od kojeg radimo čvarke zapravo je potrbušina, koju mnogi ne znaju obraditi jer je masnija od ostatka mesa pa se često i baca. Moj otac nas je potaknuo rekavši da bismo od toga mogli napraviti specijalitet, samo da ih na kratko popržimo u ulju – kaže Dragičević, dok Petrović dodaje da su Zagrepčani još skeptični po pitanju čvaraka od tune, kojih 100 grama stoji 28 kuna, no kad ih, uz nagovaranje, probaju, vrate se po još.

Germknedla se također može pronaći na gotovo svakoj lokaciji, a ove su godine novost “street sarma”, koktel od kokica, kobasica u ružičastom pecivu... Roštilj se na Fuliranju peče i na staroj “bubi”, a na Tomislavcu se može probati trdelnik, stara češka slastica.

– To je dizano tijesto uvaljano u smjesu začina od cimeta, badema, šećera i klinčića koje se omota oko željeznog valjka te potom peče na roštilju. Može se dodatno namazati Nutellom ili marmeladom, a cijene su od 18 do 24 kune – objašnjava Slavica Hrešček iz “Bubbles and Dogs”.

Pogledajte i galeriju Advent u Zagrebu

1/53

 

 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
17:53 07.12.2017.

Ovo me neodoljivo podsjeća na Hreljić, no ovdje je bar asfalt po kojem ljudi hodaju, a tamo na hreljiću, od tisuća i tisuća ljudi, digne se prašina do neba, pa trebaš biti junak pojesti prašnu kobasicu ili kotlovinu punu prašine? Želudac mora biti kao kokošji da to provariš, ili moraš pljeskavice zalijevati Coca Colom!? Jer ona izgrize i cement? Tu akomulatorsku kiselinu bi trebalo zabraniti piti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije