Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD ŠALE DO PROJEKTA

Adventska senzacija s otoka Iža: Donose snijeg iz Like i rade svoju Snježnu kraljicu!

06.12.2017.
u 16:12

Šalili smo se da su u Zagrebu napravili stazu u centrupa, pa ako može Zagreb, može i Iž, kažu iz Mjesnog odbora Veli Iž

Dolaskom prosinca svi se raduju zagrebačkom Adventu. Ova raskošna zimska predblagdanska proslava proslavila se u Europi, ali isto tako inspirirala i druge hrvatske gradove na kreativniji pristup adventu. Angažirali su se i Split, Dubrovnik, Zadar, Vinkovci i mnoga druga mjesta.

Svatko želi imati originalan i kreativan adventski mjesec. No, ove godine imamo i jednog neočekivanog kandidata za možda i najkreativniji potez. Iznenađenje stiže s – otoka Iža, malog ne toliko razvikanog otoka u Zadarskom arhipelagu.

VIDEO Ulica na kojoj planiraju stvoriti snježnu stazu:

Pomoć prijatelja u Mariboru

Naime, Mjesni odbor Velog Iža najavio je ni više ni manje nego – Išku Snježnu kraljicu – noćnu skijašku utrku na pravom snijegu na Velom Ižu! Utrku planiraju održati 23. prosinca u 19 sati.

– Sve je počelo od zafrkancije. Šalili smo se da su u Zagrebu uspjeli napraviti stazu u centru pa onda, ako može Zagreb, može i Iž! – kaže nam Siniša Kulišić, predsjednik Mjesnog odbora Veli Iž, koji je i pokrenuo išku adventsku priču.

Nakon što su se Ižani dobro zabavili idejom, Kulišić je mjesec dana tražio sponzore i šala je počela postajati pravi projekt.

– Prijatelji iz Maribora donijet će nam profesionalnu opremu za skijalište, kao da smo na Pohorju! Ne možemo reći da će to biti ozbiljna skijaška utrka, ali bit će ozbiljna zafrkancija – ocjenjuje Kulišić, koji je sada posve okupiran organizacijom.

Besplatni katamaran iz Zadra

Ako mislite da je snijeg rijetkost na Ižu, potpuno ste u pravu. Posljednji put padao je prije pet godina, i to tek toliko da malo zabijeli ulice i kuće. Zato planiraju dovesti pravi snijeg iz Like, i to oko 70 kubika.

Skijalište će biti smješteno na nizbrdici Galiji s ciljnom ravninom na Slancu, središnjem trgu Velog Iža.

- Snijeg ćemo donijeti dan prije utrke kamionima iz Like. Nama je bitna dugoročna prognoza koja je odlična, najavljuju se sunčani hladni burni dani,  samo nam kiša ne odgovara, a nema je u prognozi. Imamo dobru podlogu, ledenu. Nije bitno hoće li staza biti 100 metara ili 50 metara. Bitno je da staze bude - poručuje Kulišić.

Korištenje snježnih topova nije bilo u kombinaciji. Naime, za njihovo korištenje potrebe su niske temperature, a kako nas Kulišić izvještava to baš i nije realnost za Veli Iž. 

- Kod nas nikad nije ispod nule! Ali, sad mi kažu da kakve sam sreće da će još i snijeg pasti za našu utrku. 

Dakle, sve su isplanirali za stazu, a ima li skijaša na Ižu?

– Organiziramo besplatni katamaran iz Zadra. Skijaša će biti, pitali su nas iz Maribora koliko majica s brojevima da nam šalju. Očekivali smo desetak, ali već sada imamo 30-40 sigurnih sudionika. Također, želja nam je da se i djeca mogu spuštati sanjkama pa da bude zabava za sve – dodaje Siniša Kulišić.

1/53

 

Komentara 1

IL
ilijan
16:54 06.12.2017.

Svaka čast, da ikako mogu doći došao bi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije