Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neslužbeno iz Rovinja

Adris ne isključuje dogovor bude li se uvažio interes tvrtke

Foto: Robert Anić/Pixsell
1/5
21.06.2018.
u 16:51

Zbog Adrisova osporavanja vlasnici obveznica neće moći raspolagati s 25 posto udjela u novom Agrokoru što je velik problem.

Nagodba vjerovnika Agrokora koju je u utorak potvrdilo privremeno vjerovničko vijeće predana je Trgovačkom sudu.

Kako je riječ o dokumentu od 7300 stranica, sama predaja silnih kutija punih dokumentacije bila je i fizički izazovna, a izazovna će biti, doduše u intelektualnom smislu, i za sutkinju Nevenku Siladi Rstić koja vrlo brzo, u samo nekoliko dana, mora sve te dokumente i proučiti. Sutkinja je pomno pratila cijeli proces od prvog dana i kvalitetno ga usmjeravala kao i surađivala sa svim akterima tako da je već upoznata s većinom detalja najvećeg slučaja restrukturiranja koji se u Hrvatskoj ikada vodio.

Većina vjerovnika odlučila se podržati nagodbu, zahvaljujući i posebnim dogovorima, koje je izvanredna uprava sklopila, ali Adris grupa nije popustila i rovinjska kompanija ostala je pri svome da neće podržati nagodbu ni povući osporavanja tražbina vlasnika obveznica. Ta je činjenica veliki problem zbog toga što vlasnici obveznica neće moći raspolagati s 25 posto udjela u novom Agrokoru, koliko im je po nagodbi pripalo za ulaganja u obveznice. To pravo na priznavanje tražbina moraju dokazivati sudskim procesom koji može trajati godinama.



A zašto Adris ne popušta? U kompaniji stoje pri svojoj izjavi o tome da žele jednakopravni odnos svih vjerovnika, a izvan kompanije šire se razne interpretacije. Na stolu je navodno bio dogovor o isplati Adrisa za dodatnih 20 milijuna eura, nagađa se o potencijalnim daljnjim ulaganjima rovinjske kompanije u Agrokor pa čak i mogućnosti da Adris tuži državu zbog nepravilnosti u procesu nagodbe. Međutim u kompaniji koju vodi Ante Vlahović takve informacije ne potvrđuju, već i dalje ostaju pri svome.

– Adris je zainteresiran za uspjeh nagodbe, ali će pravnim sredstvima braniti proces, jer želimo nagodbu koja će biti i pravedna i poštena. Nastavljamo ulagati u svoje osnovne biznise. I ove ćemo godine u njih plasirati novih 600 milijuna kuna, a najbolji dokaz uspješnosti tih ulaganja je dvoznamenkasti rast poslovanja u našim kompanijama – poruka je iz Adrisa. Neslužbeno se može čuti da nisu potpuno zatvorili mogućnost dogovora, ali ako im osigura da se poštuju i interesi Adris grupe. Nadzorni odbor kompanije donio je odluku o otpisu 60 posto potraživanja iz Agrokora, a to znači otpis do 82 milijuna eura, odnosno naplatu najmanje 55 milijuna eura.

Zasad je Adris grupi po modelu namirenja pripalo 1,4 posto vlasništva u Agrokoru, a ukupna stopa povrata iznosila je svega 25 posto. Imala je ukupno 180 milijuna eura potraživanja, a naplatit će svega 45 milijuna eura. Naime, rovinjska tvrtka imala je jake kolaterale za dva kredita u iznosu od 23 milijuna eura i njih će naplatiti potpuno, dok je za 137 milijuna eura koje je posudila Agrokoru imala kolaterale na dionice tvrtki među kojima i 70 posto dionica Jamnice pa je po EPM modelu naplaćeno oko 15 posto potraživanja, točnije oko 21 milijun eura. Uvijek postoji opcija da se postigne izvansudska nagodba, ali je iz trenutačnih odnosa Adrisa s ostalim vjerovnicima jasno da je ova tvrtka tvrd orah i da neće pristati na polovična rješenja, već će inzistirati na obrani svojih interesa.



Podsjetimo, Adris grupa u utorak je istaknula da “unatoč svim nastojanjima želji da se postigne nagodba, Adris ne može podržati nagodbu vjerovnika koja nije ni pravedna ni poštena”. Kazali su da je zakonitost postupka upitna te zaključili da će vrijeme pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskome nacionalnom interesu. Ipak, i bez Adris grupe ostatak vjerovnika može izglasati nagodbu jer po izračunu izvanredne uprave za nagodbu pravo glasa imaju vjerovnici koji imaju 34,4 milijarde kuna tražbina. Drugim riječima, nagodbu trebaju podržati vlasnici tražbina ukupne vrijednosti oko 22,7 milijardi kuna. O tome će odlučiti čak 3500 vjerovnika na ročištu koje bi se do 5. srpnja trebalo održati u dvorani Cibona u Zagrebu.

Ako se nagodba usvoji i donese odluka o pravomoćnosti nagodbe, počinje proces implementacije nagodbe koji će trajati tri do četiri mjeseca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije