Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLA STOLJEĆA HVARSKOG HOTELA

Prvi gosti, belgijski par, dva su dana bili potpuno sami u hotelu

25.07.2017.
u 17:19

Orson Welles je svako jutro za doručak jeo biftek od pola kilograma, a prije odlaska na snimanje bi naručio bocu whiskya. Za ručak je volio pojesti domaće punjene paprike, prisjećaju se prvi zaposlenici hvarske Adriane

Najluksuzniji hvarski hotel Adriana, nagrađivan kao jedan od najboljih malih hotela u Hrvatskoj i posebno zapažen po raskošnom zdravom doručku s lokalnim namirnicama, ovaj mjesec puni pola stoljeća. Povodom rođendana ovog hotela iz sastava Sunčanog Hvara priređena je večera za prvog direktora hotela Vladu Vuića, voditelja restorana Vjeku Vuljana i prvu domaćicu hotela Mirjanu Carić. Prvi djelatnici hotela tom su se prigodom prisjetili prvih radnih dana i sezona, te prvih gostiju.

- Bio je to jedan bračni par iz Belgije. U hotelu su bili dva dana potpuno sami i tek treći dan se hotel popunio drugim gostima. Ta dva dana im je sav personal posvetio veliku pažnju. Nakon odlaska slali su nam pisma zahvale... Nakon otvaranja je u hotelu, koji je tada nosio ime Adriatik, dva mjeseca boravio i američki glumac Orlson Welles. U to je vrijeme u Hvaru sniman film, a Orlson Welles je spavao u apartmanu s pogledom na more. Svako jutro je za doručak je jeo biftek od pola kilograma, a prije odlaska na snimanje bi naručio bocu whiskya. Za ručak je volio pojesti domaće punjene paprike... U hotelu su, inače, boravili i glumac George Hamilton, francuska glumica Jeanne Moreau, a često su dolazili i književnici Ivo Andrić te Branko Ćopić - priča prvi direktor hotela V. Vuić.

U prvim sezonama većina gostiju je bila iz Njemačke i Italije, a ostajali su po dva, tri tjedna. Uglavnom se radilo o parovima srednjih godine. Hvarsku Adrianu posebno su, ispričali su prvi djelatnici hotela, voljeli Beograđani, koji su zimi znali ostati i po mjesec, dva. Cijene nisu bile visoke kao danas (noćenje u Adriani je među najskupljima na Jadranu, op.a.). a tadašnji-Adriatik je imao 126 kreveta.

- Doručak se služio po narudžbi gostiju, Tada nije bilo buffet stola. Večera je uglavnom bila a la carte. Najviše se naručivala riba, jastozi i mesna jela na žaru.  U luci pored hotela je bila jastožera u moru tako da su se jastozi vadili prema narudžbama gostiju - kazuje Vuić i dodaje: - Hotel je bio dobro opremljen. Prije otvaranja šleperom su iz Slovenije dopremljeni porculan i staklo tako da je čaša bilo svih vrsta. Osoblje je imalo različitu radnu odjeću za doručak, za ručak i za večeru, bijelu, plavu i crvenu. Hotel je imao šest sobarica, na svakom katu po dvije, a posteljina se mijenjala svaki drugi dan. Za cijeli hotel smo imali samo jedan usisavač- prisjeća se Vuić, koji je prije otvaranja hotela Adriatika radio u hotelu Dalmacija, a bio je osam mjeseci i na obuci u Londonu, u hotelu Russel.
Nije bio jedini s takvim iskustvom. Primjerice, voditelj restorana Vjeko Vuljan proveo je šest mjeseci na obuci u Ženevi.

- Tada u Hvaru nije bilo ovoliko hotela kao danas i odnos prema gostu je bio familijaran. Hotelski je restoran odlično radio, u to vrijemeu cijelom Hvaru postojala su samo tri restorana. Hoteljerstvo je u međuvremenu puno napredovalo, prate se suvremeni trendovi. Drago mi je da je hotel Adriana ostao perjanica hvarskog turizma - zaključuje Vuić.

Komentara 3

AR
Armagedon
17:25 25.07.2017.

Za ona dobra, dobra stara vremena......

Avatar Hummer
Hummer
18:54 25.07.2017.

Sretno u budućnosti.

AH
ansaj_hv
09:10 26.07.2017.

Novinarka se mogla malo više potruditi oko osnovnih informacija, pa točno napisati ime tadašnjeg direktora hotela, gospodina Vlade Nuića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije