Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETNJE HRVATIMA

Adrian Vuksanović: Crna Gora sad vidi s čime se Hrvatska suočavala 90-ih

pixsell
07.08.2021.
u 20:43

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori meta je prijetnje na srpskom portalu In4s: “Ne gine ti ražanj”

Prijetnje Hrvatima i predsjedniku Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori Adrianu Vuksanoviću predstavljaju sve izraženije tenzije prema nacionalnim manjinama nakon promjene vlasti 30. kolovoza prošle godine kad je na vlast preuzela prosrpska opcija, što je kulminiralo uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.

Ozračju u kojem se dva dana tolerira neprihvatljiv i kriminalan komentar, odnosno prijetnja, na portalu In4s, gdje je stajalo da je “sve Hrvate iz tadašnje Jugoslavije trebalo pobiti i protjerati” te kako će Vuksanović platiti među prvima i da mu “ne gine ražanj”, doprinijeli su dužnosnici koji su neobjektivno te populistički interpretirali osloboditeljsku akciju Oluju dodvoravajući se politici Beograda, govori Vuksanović.

Koncept “srpskog svijeta”

– Crna Gora prvi put nakon 16 godina nije poslala vojnog izaslanika na proslavu Oluje, ni kao partnerska zemlja u NATO-u ni kao gestu prema susjednoj zemlji – ističe Vuksanović te dodaje kako je zabrinjavajuće što jučer nitko od dužnosnika nije osudio takve prijetnje.

To je, kaže, postalo, nažalost, normalno.

– Imamo situaciju da se predlaže da se ulice zovu po ratnom zločincu Ratku Mladiću, negira Srebrenica, pa i sada reakcija na Oluju. Ako je išta dobro, to je da i crnogorska javnost može vidjeti s čim se Hrvatska suočavala 90-ih godina jer se sad s time suočava normalna, građanska Crna Gora, u kojoj ulogu imaju i Hrvati – kaže predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

O situaciji u kojoj su se našle nacionalne manjine, posebno hrvatska, ilustrira primjerom “humanitarnog” koncerta u Tivtu na kojem se pjevalo “od Cetinja, Knina, Dubrovnika,... kliče srpstvo...”.

– Javno je na djelu poražena ideologija “velike Srbije”, koja je sada preimenovana u koncept “srpskog svijeta” ili “srpskog integralizma” – objašnjava, ali i ističe kako hrvatska službena politika i državni vrh daje iznimnu potporu Hrvatima u Crnoj Gori iako sada – zbog predizbornog manevra, nemaju predstavnike u parlamentu.

No na pomolu je još jedan incident. Bazen u Kotoru trebao bi nositi ime Zorana Gopčevića, vaterpolista koji je imao angažman u ratnom logoru Morinj. Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova kazali su kako “izražavaju zabrinutost što se ponovno pojavljuju ovakve inicijative koje podsjećaju na dane kada su iz Crne Gore napadani Dubrovnik i dubrovačko primorje”.

Grlić Radman: Ispad za sankcije

Iz Ministarstva koje vodi Gordan Grlić Radman, koji je odmah nazvao Vuksanovića i prenio mu podršku državnog vrha, kažu i da su im “status i zaštita bokeljskih Hrvata iznimno važni”.

– Premda su malobrojni, kulturna baština je od golemog značenja za našu nacionalnu baštinu. Stoga očekujemo da se ovakvi ispadi prema hrvatskim političkim predstavnicima sankcioniraju kao govor mržnje, poglavito u kontekstu crnogorskog puta prema EU – poručuju sa Zrinjevca.

VIDEO ANKETA: Pitali smo Zagrepčane boje li se poskupljenja?

Komentara 55

AV
avangero
21:49 07.08.2021.

Vele srbi da mu ne gine ražanj, a dobro se zna tko ke stoljećima nabijao na ražanj ljude, srbinsu nasljednici 500 godina turske vladavine na prostorima kojima obitavaju takozvani srbi.

BA
bardonkaldian
22:51 07.08.2021.

Srbi su oduvijek bili jaki na riječima. No, djela su im slabija strana. To je ološ, kao kakva hajdučka banda, ima neko vrijeme uspjeha s hajdučijom dok ne dođe organizirana sila i šutne ih u septičku jamu, gdje im je prirodno stanište.

Avatar Malazan
Malazan
22:38 07.08.2021.

Što više Belivuk priča o "ćevapima s Vučićem" to žešće srpska politika mlati pipcima okolo da digne prašinu i zamagli već ionako slijepe i mozga isprane Srbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije