Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADNAN TERZIĆ, PREDSJEDATELJ MINISTARSKOG VIJEĆA BiH

Adnan Terzić: Bit će pamćen po uvođenju PDV-a

bih-1-ad.jpg
import
25.01.2006.
u 18:44

Ovaj Zagrepčanin po rođenju, a Travničanin po mjestu boravka, prvi je šef središnje vlade u BiH koji je imenovan na četverogodišnji mandat. Unatoč brojnim problemima, osporavanjima i objektivnim poteškoćama, Adnan Terzić odradio je tri četvrtine tog mandata i u izbornu godinu ušao sa svojim najvećim adutom – PDV-om.

A upravo ga je PDV koncem 2005. medijski toliko eksponirao da je postao najtraženiji i najvažniji političar u zemlji. To je bilo njegovih pet minuta slave u kojima je prilično lako parirao čak i svom dežurnom kritičaru Zlatku Lagumdžiji.

- Uvođenje PDV-a najkorjenitija je i najobuhvatnija reforma poreznog sustava u BiH od Daytona. Riječ je o radikalnom koraku koju taj sustav izjednačava s poreznim sustavima europskih država – kazao je samo nekoliko dana prije prvog dana 2006. s kojim je PDV ušao i u BiH. Iako u trenucima njegova uvođenja nije imao podršku oporbe, pa čak ni koalicijskih partnera, nije se dao smesti već je optimistično najavljivao novi početak za zemlju.

Odbacivao je apokaliptične najave kako će BiH nakon uvođenja PDV-a zahvatiti enormno povećanje cijena, kaos, kolaps i katastrofa. Poput Borislava Škegre svojedobno u Hrvatskoj, i Terzić je po medijima najavljivao kako će PDV dugoročno poboljšati standard građana, dovesti do jačanja socijalnih, zdravstvenih i mirovinskih fondova, te utjecati na ograničavanje i suzbijanje sive ekonomije.

- PDV će i značajno poboljšati poslovni ambijent u državi što je ključni uvjet za izravne strane investicije – najavio je Terzić. Zahvaljujjći njemu formiran je i monitoring tim za praćenje kretanja cijena nakon uvođenja PDV-a. Najavio je da će uz pomoć tog tima država primijeniti rigorozne sankcije protiv svih koji budu pokušali u ovom procesu ostvariti ekstra profite.

I, već u prvim danima 2006. morao je intervenirati protiv vlasnika ljekarni. Optužio ih je da su neopravdano povećali cijenu lijekova izvan esencijalne liste za 17 posto.

- Riječ je o klasičnom slučaju pribavljanja profita preko leđa siromašnih građana, što je nehumano, posebice ako se zna da su postojeće marže enormno visoke – kazao je Terzić, ali nije obznanio kakve će sankcije u ovom slučaju primijeniti.


Sukobi sa Sanaderom

Predsjedatelj Ministarskog vijeća BiH često je u sukobu i s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Ne tako davno ljutio se na hrvatsku Vladu zbog želje da sudjeluje u izgradnji koridora Vc kroz BiH. Na popisu otvorenih pitanja odavno je i luka Ploče, a posljednja u nizu međudržavnih “iskrica” zapaljena je nakon otvaranja radova na mostu za Pelješac.


Sukobi s Lagumdžijom

Adnan Terzić se u nekoliko navrata verbalno sukobio s liderom socijaldemokrata Zlatkom Lagumdžijom oko uvođenja poreza na dodanu vrijednost. Lagumdžija je tražio nultu poreznu stopu na osnovne životne namirnice, lijekove, dječju hranu i na proizvode koji će stimulirati domaću poljoprivrednu proizvodnju. Terzić je, dakako, sve SDP-ove prijedloge glatko odbio. Terzić i Lagumdžija najžešće su se sukobljavali pred širokim auditorijem putem TV ekrana. No, njihova televizijska rasprava više je podsjećala na najbolje epizode Nadrealista, nego na ozbiljnu političku komunikaciju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije