Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestat će vode

Adio meso, zbog nestašice vode jest ćemo povrće

'krave_pxl_sla_100611'
Pixsell
28.08.2012.
u 19:00

Nestat će vode. Stvari se moraju mijenjati. Nastavi li se ovakva proizvodnja mesa, za 40 godina bit ćemo žedni

Stanovnici cijeloga svijeta mogli bi uskoro postati vegetarijanci! Rok za drastičnu promjenu prehrambenih navika četrdeset je godina, kako bi se spriječila, barem po mišljenju brojnih znanstvenika i svjetskih nevladinih udruga, katastrofalna nestašica vode koja nam prijeti.

Ozbiljna upozorenja

Održiv sustav moguć je upravo kroz vegetarijansku prehranu jer svijet samo za proizvodnju mesa potroši od pet do deset puta više vode nego što se ona utroši u proizvodnji biljnih proizvoda. U prilog ovom ozbiljnom upozorenju o nestašici hrane, plasiranog neposredno prije godišnje svjetske konferencije o vodama koja će se održati u Stockholmu, ne ide činjenica kako se trećina obradive zemlje u svijetu koristi za uzgoj žitarica kojima se prehranjuje stoka, dok su cijene kukuruza i pšenice na međunarodnim tržištima porasle gotovo 50 posto.

– Ako se u zapadnim zemljama nastave sadašnji trendovi i sadašnji način prehrane, do 2050., kada se na zemlji očekuje devet milijardi ljudi, nedostajat će vode za proizvodnju hrane – jasan je Malik Falkenmark s Međunarodnog instituta za vodu u Stockholmu.

Kako prenosi britanski The Guardian, oko 70 posto raspoložive vode na zemlji koristi se u poljoprivredi, a veća proizvodnja hrane, koja će biti potrebna da se nahrane nove dvije milijarde ljudi, “pritisnut” će već ugrožene izvore vode i obradive površine. Naime, prema izračunima Ujedinjenih naroda, proizvodnju hrane trebat će povećati za još 70 posto, i to do sredine stoljeća, a unatoč činjenici da proizvodnja hrane po glavi stanovnika raste, pothranjeno je dvije milijarde ljudi, a gladno ih je čak devet stotina milijuna. Znanstvenici osim globalnog vegetarijanstva predlažu i druge moguće opcije koje bi osigurale hranu rastućem stanovništvu – smanjenje otpada i pojačanu trgovinu između zemalja s viškom i manjkom hrane.

– U svijetu raste prejedanje, pothranjenost i gomilanje otpada. Rast proizvodnje hrane smanjit će izvore vode i trebat će nam nov recept za svijet sutrašnjice – objašnjava urednik izvješća Anders Jägerski.

Samo pet posto mesa!

Međutim, znanstvenici poručuju da će ‘vode biti dovoljno ako se unos hrane životinjskog podrijetla ograniči na pet posto ukupnog unosa kalorija te ako se velike nestašice vode u pojedinim regijama riješe održivim sustavom proizvodnje hrane. Pritisak na izvore voda dogodit će se i zbog proizvodnje energije, gdje se predviđa da će u idućih 30 godina proizvodnja porasti 60 posto kako bi se proizvela struja za 1,3 milijarde ljudi koji je još nemaju. Drugo izvješće, koje je objavio Međunarodni institut za upravljanje vodama (IWMI), ističe da ulaganje u male pumpe i jednostavnu tehnologiju umjesto u skupe projekte najefikasniji model kojim bi se zaštitili milijuni poljodjelaca koji sudjeluju u proizvodnji hrane i to naročito u subsaharskoj Africi i istočnoj Aziji. – Te tehnike bi 300 posto povećale prinose, a kućne prihode podebljale za milijarde dolara – kaže Colin Chartres, glavni direktor IWMI-ja.

Komentara 13

TV
Tata Vijolata čudo jadno
19:42 28.08.2012.

Za kineze ne znam, ali uzroci prehrambenih problema u hrvatskoj ne leže u vodi nego u *****

IS
istinaisamoistina
20:12 28.08.2012.

Pa to nije neka nova vijest,odavno su neka tamo rekli da ce se treci svjetski rat voditi zbog vode a ne nafte! ALi jos su bili klinci ovi novinari pa se ne sjecaju......

C5
c523h231
19:04 28.08.2012.

...uf...uvedite nam tockice...kao nekad sto ste znali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije